Povědomá elektronka Whermachtu ?
Povědomá elektronka Whermachtu ?
Začal jsem třídit krabici nepoužitých pasivních součástek asi tak ze 30. let , a mezi nimi byla tato minielektronka s obrácenou paticí , bez označení. Připomíná mi to elektronky z výprodeje v průchodu Jindřišské ulice kde byly za 2 Kč . Značení nějak jako RV 12 .......
Re: Povědomá elektronka Whermachtu ?
No vzhledem k tomu že je značená na patici bílým trojúhelníkem je to známá RV 12 P 2000. Tu dobu kdy byly ke koupi v bazaru a ještě za závratné 2 Kčs nepamatuju...
Ani se nedivím, mě je 77 let, a ten bazar byl v provozu někdy kolem roku 1959 . To už je dávná historie , jako když mě můj táta vyprávěl , jak válčil v 1. WW . Další bazar byl v P1, v Kotcích. V té samé době se tam ještě prodávali torny - Telata z 1. WW a německé celty " lámaná skála " atd . za pár korun. Ale stejná situace se opakovala po roce 89. Při likvidaci VOP, se prodávaly bedny s komplety R 106 - 9 za pár stovek. R4 , byla za 300 Kč.
Jo, tahle je od fa. Valvo. Nejvíce ceněné jsou od firmy Telefunken s mléčným sklem... Ale třeba v Sonoretě to je jedno, tam bude plnit i tahle na 100%. Někde v AR v roce snad 50 a 90 je popsán přijímač bez anodové baterie s touto RV a funguje hezky, na sluchátka 4kOhm... (jednolampovka, audion)
Použité RV trpí na drolení se tmelu patice - sklo. No a celá sága je zde :
http://www.jogis-roehrenbude.de/Roehren ... /P2000.htm to je ale asi nošení dříví do lesa
A k tomu výprodej válečné techniky po revoluci (Drbal apod.) celkem by mně zajímalo jestli ty sovětské přístroje dosáhnou někdy ceny/žádanost i jako má dnes příjímač Köln E52, nebo dokonce i celkem běžný Torn E.b. v lepším stavu Kdo ví
Použité RV trpí na drolení se tmelu patice - sklo. No a celá sága je zde :
http://www.jogis-roehrenbude.de/Roehren ... /P2000.htm to je ale asi nošení dříví do lesa
A k tomu výprodej válečné techniky po revoluci (Drbal apod.) celkem by mně zajímalo jestli ty sovětské přístroje dosáhnou někdy ceny/žádanost i jako má dnes příjímač Köln E52, nebo dokonce i celkem běžný Torn E.b. v lepším stavu Kdo ví
Zdravím. V Praktické elektronice -AR 03/2011 byl článek ohledně německých válečných zajatců zajatých v Sovětském svazu. Situace v které se ocitli byla svízelná a každému šlo o to se dozvědět kdy je konečně pustí z Ruska domů. Jeden z počinů byl i z nuzných podmínek postavený na prkýnku rozhlasový přijímač jehož základem byla elektronka RV 12P 2000 a napájený přes autobaterii. Ladící kondenzátor vyrobený ze dvou plechovek, odpor vyrobený pomocí tuhy z tužky, atd. Rozhodl jsem se ze zvědavosti realirovat tento přijímač, neboť se mi nechtělo věřit že jej mohli provozovat několik let. Třeba na takový odpor vytvořený na dřívku a potřený tuhou a stažený drátem bych odhadoval životnost maximálně na měsíc. Nyní již ho mám 8 let, občas jej prozkouším a pořád bez chybičky šlape.
Pokud někdo takové elektronky (a jiné od Wehrmacht) potřebuje, mám jich tu povícero a různých typů, včetně některých nových. Také součástky z rozebraných přístrojů WH. odhadem 15- 20 kg, možno nafotit. Nejraději to nějak přiměřeně vyměním za i vrakovitá stará rádia, resp. za díly na ně, ale "normální", nevojenská, nebo za radioliteraturu pod rok 1935. Pozor - neposílám to poštou.