POPULÁR 521A
Re: POPULÁR 521A
To je sice moc pěkné. Rád bych to udělal už dávno, kdybych nějaký měl. A rádio je po dokonalém čištění.
Tak si pořiď několik zkušebních řad elek ve 100% kvalitě. Tj. sestava např: UY1N(S),UBL21, 2x UCH21, obdobu v "E" řadě, většinou s AZ11, atp. Většinou se to elkové osazení přijímače shoduje ve více výrobcích. Stačí mrknout do Kottka.
Například měřič elektronek BM215A není zase tak velevzácný přístroj, aby ho někdo v dosažitelné vzdálenosti neměl, to je věc vzájemné domluvy. Ostatně elektronky lze k přezkoušení i poslat, to je zase otázka důvěry. A úplně nakonec - jednoduchý měřič elektronek si můžeš sestavit, stačí k tomu pár součástek - síťové trafo se dvěma-třemi žhavicími napětími a anodovým vinutím, malý měřáček třeba z některého z magnetofonů řady B4, pár objímek pro nejběžnější elektronky, např. řady T, P, heptal, loctal a noval a trochu té zámečnické zručnosti. Jak to má být zapojené a co s tím - to je detailně popsáno v některém starším čísle Radiojournalu. Já jsem si před téměř 30 lety postavil vlastní měřič takovýto, později se mi podařilo sehnat béemko, ale do té doby tento docela dobře vyhovoval, byť je dnes už poněkud ošuntělý...:
Dobrý den,
Chtěl bych se zeptat jestli je možno připojit ke zdířkám GRAMO také mp3 či sluchátka z telefonu.
Děkuji
Chtěl bych se zeptat jestli je možno připojit ke zdířkám GRAMO také mp3 či sluchátka z telefonu.
Děkuji
- Jirka84835751
- Moderátor
Předně je třeba si uvědomit o jaký vstup/výstup jde, impedance, napětí signálu, kmitočtová charakteristika takového vstupu ... . Mohl bych zkráceně konstatovat, že krystalka potřebuje 0,5Mohm/0,2-1,5V, dynamická cca 50kOhm ... .
Než bych se dlouze rozepisoval, já hlava dubová, dovolím si odkázat Tě nejprve na základní informace stran vlastností tohoto vstupu a přenosek na následující stránku:
http://www.fonolab.cz/aktuality.html?aktualita=18
Sám jsem se dočetl tokové informace, které mi v hlavě už nezůstaly
A k tomu sluchátku z telefonu: také jsou různé hodnoty od 4 ohmů až někde po 4000 ohmy - podle typu telefonů. Takže je opravdu vhodné znát souvislosti, abychom mohli zodpovědně "polemizovat" nad fukčností obou signálových zdrojů v gramofonových zdířkách. LAborování se ale meze nekladou
PS s nadhledem:
všechno jde připojit (zasunout) skoro kamkoliv, ale MP3 nemám, tedy neznám její parametry.
Snad někdo podstatně znalejší se připojí s fundovanou odpovědí
Přeji pevné nervy a zdraví Jirka z Olomouce
Než bych se dlouze rozepisoval, já hlava dubová, dovolím si odkázat Tě nejprve na základní informace stran vlastností tohoto vstupu a přenosek na následující stránku:
http://www.fonolab.cz/aktuality.html?aktualita=18
Sám jsem se dočetl tokové informace, které mi v hlavě už nezůstaly
A k tomu sluchátku z telefonu: také jsou různé hodnoty od 4 ohmů až někde po 4000 ohmy - podle typu telefonů. Takže je opravdu vhodné znát souvislosti, abychom mohli zodpovědně "polemizovat" nad fukčností obou signálových zdrojů v gramofonových zdířkách. LAborování se ale meze nekladou
PS s nadhledem:
všechno jde připojit (zasunout) skoro kamkoliv, ale MP3 nemám, tedy neznám její parametry.
Snad někdo podstatně znalejší se připojí s fundovanou odpovědí
Přeji pevné nervy a zdraví Jirka z Olomouce
Já mám k Populáru připojenej Walkman a hraje to.
- Jirka84835751
- Moderátor
Krtku, sám víš "jako správný dírotvůrce obecný" = savec menší, černý hmyzožravec , že není díra jako díra, teda volkmen není MP3 Proto ten můj konservativní přístup k odpovědi
Je normální že na kostře mi svítí zkoušečka?
Mám za to, že namísto složitých byť pravdu hlásajících pouček o impedanci mělo být řečeno spíše něco takového:
1. ano jde to a nic se tím nepoškodí
2. budeto hrát, ale monžná slabě a ne v plném tónovém rozsahu
3. prostě to chce vyzkoušet, trochu se u toho pobavít a dost se poučíš a skutečně vůbec nic nepokazíš.
Již ve Pacákově staré Škole radiotechniky (Orbis 1943) ve IV. části je návod na stavbu přímozesilujícího dvoulampového přijímače a v závěru kapitoly nabízí autor aby si stavitel dvojky vyzkoušel svou dvoulampovku jako zesilovač pro mikrofon - připojením sluchátek mezi mřížku a katodu první elektronky EF6. Amatér se seznámí s principem NF zesilovače, když to moc zesílí tak zjistí cosi o akustické zpětné vazbě a nakonec si podobně může rozšířit využitelnost své dvoulampovky i jako zesilovače pro gramofon. Připojit zkušebně do gramovstupu Populára jde cokoliv co má nějaký výstup NF signálu, takže i MP3, volkmen, starý magnetofon, výstup z transistoráku...a až si to vyzkoušíš, můžeš přicházet na důvody proč to pokaždé hraje trochu jinak silně a má to jiný zvuk.Špetka toho pokusničení je pro našince jen užitečná...
1. ano jde to a nic se tím nepoškodí
2. budeto hrát, ale monžná slabě a ne v plném tónovém rozsahu
3. prostě to chce vyzkoušet, trochu se u toho pobavít a dost se poučíš a skutečně vůbec nic nepokazíš.
Již ve Pacákově staré Škole radiotechniky (Orbis 1943) ve IV. části je návod na stavbu přímozesilujícího dvoulampového přijímače a v závěru kapitoly nabízí autor aby si stavitel dvojky vyzkoušel svou dvoulampovku jako zesilovač pro mikrofon - připojením sluchátek mezi mřížku a katodu první elektronky EF6. Amatér se seznámí s principem NF zesilovače, když to moc zesílí tak zjistí cosi o akustické zpětné vazbě a nakonec si podobně může rozšířit využitelnost své dvoulampovky i jako zesilovače pro gramofon. Připojit zkušebně do gramovstupu Populára jde cokoliv co má nějaký výstup NF signálu, takže i MP3, volkmen, starý magnetofon, výstup z transistoráku...a až si to vyzkoušíš, můžeš přicházet na důvody proč to pokaždé hraje trochu jinak silně a má to jiný zvuk.Špetka toho pokusničení je pro našince jen užitečná...
Pokud ti při dotyku na kostře přijímače svítí doutnavkové zkoušečka, je na kostře fáze. Dostala se tam nejspíše přes narušenou izolaci síťového trafa. Možná by pomohlo otočit v zástrčce kablíky aby přívod fáze byl na "druhé"straně. Bezpečné to určitě není!