nenápadně jako křeček jsem se za rok stal majitelem 10 elektronkových rádií a pomalu se připravuji na dlouhou zimu, kdy se chci pokusit některé z nich opravit a zprovoznit. Většinou fungují, ale velice hučí - předpokládám tedy, že začnu výměnou elektrolytických kondenzátorů v jejich zdrojích.
takže dotaz na zahájení oprav:
1/ budu nahrazovat elektrolytické kondenzátory stejnou hodnotou - většinou 32uF/ 450V, ale mám tady 4 nepoužité 50uV/450 V - stane se něco, když je nahradím vyšší hodnotou než je předepsaná ? někde jsem četl, že to nedělá dobře elektronkám ???
2/musím před použitím naformátovat i nové nikdy nepoužité elektrolytické kondenzátory ? Ty ale ještě pamatují

3/ jaká je minimální hodnota napětí pro užití náhradních lektrolytických kondenzátorů v elektronkových rádiích ? je to podle schématu a konkrétních napětí v obvodech anebo je to vždy na těch 450V ? ( ještě jsem neměl čas nakouknout do žádného z těch rádií podrobně ....ale zima se blíží

4/ a kde nakupujete elektrolytické kondenzátory pro elektronková rádia ? na burze ? přes inzerci ? ....nakoukl jsem na rychlo do několika e-shopu a většinou končí na hranici napětí 63V ...to je nějak málo ne ? Když tak požádám o vhodný dokaz na prodejnu enbo e-shop...
5/ kolik vůbec dneska má cenu nepoužitý elektrolytický kondenzátor Tesla - Made in Czechoslovakia - 32 uF/450V anebo i ten občas inzerovaný 50uF/450V ? chci se jen trošku po těch letech zorientovat .... takk mi poraďte konkrétně pro oba typy, kdybych je chtěl nakoupit třeba přes inzerci .... koupili byste je vůbec ještě po takové době ?
děkuji a zdravím
Ivo

Ostrava