Dobré ráno, tak jsem si s tímto rádiem a dokumentací k němu dostupnou (oldradio,Kottek,Radiomuseum) pěkně "naběhl" . Principiálně a zčásti obvodově lze nalézt jakýs takýs souhlas, nicméně řada obvodů , spojů
a hodnot součástek je zcela jiná než by měla být dle výše uvedené dokumentace. Přitom jde evidentně o neopravovaný (krom filtr.kondů) originál, šroubky ještě zajištěny bílou popř.červenou zajišťovací barvou. Letování a zajištění spojů je zoufalé, letoval to někdo, kdo to neuměl, asi nějaká mládežnická úderka v rámci budování.....

.
Zprovoznil jsem po výměně svitků a dvou odporů nf a mf část (zatím nesladěno), vyčistil přepínač, co šlo zvenku a zapnul - příšerný praskot při jakémkoliv dotyku či pohybu přepínače či otočení lad. kondenzátoru . Napětí elektronek až na triodu vstupní ECH jsou ok, oscilátor kmitá s malým napětím a někde vůbec . Celý mechanismus
přepínače se kroutí včetně kotoučků s kontakty v důsledku vůle hřídele v hlavě přepínače , tažen šňůrkou ladění
a lankem indikátoru rozsahů výrazně doleva - odchylka hřídele na konci je cca 1,5 cm od kolmice k šasi.Na lad.
kondenzátoru je jen jeden sběrač/pérko na hřídel s evidentně s nejistým kontaktem . Takže jsem se rozhodl
vzhledem k nepřístupnosti v sestavě cívkovou soupravu viz přiložený obrázek a lad. kondenzátor demontovat
a dát do pořádku. Jak z obrázku vidno, nějaké vyčistění cívkové soupravy a přepínače v namontovaném stavu je prakticky nemožné, skončilo by to utrhanými drátky cívek . Navíc jsou tam nepřístupné R1 100k (dle dokumentace by měl být zvenku) a C1 32 n , ve skutečnosti 30n, který má svod a musí být vyměněn . Jako perlička - první sekce lad. kondenzátoru ,ač stejná jako druhá (500pF max), vykázala při měření kapacitu od cca 400 do 900 pF !
Příčinou byl drátový ( skutečně namotaný drát v text. trubičce ) kondenzátor paralelně k první sekci - ten ovšem
v dokumentaci zcela chybí . Vnitřek byl rozpadlý , po odstranění naměřeno 500 pF max . Bude nahrazen klasickým kondem cca 10-12 pF při sladění. Další drátový kond 4pF (ve schématu označen C2, ve výkresu šasi zhora C4 ) bude též nahrazen, vypadá podobně mizerně jako ten prvý.
Jakmile dám dohromady a zkontroluji cívky a přepínač , dám sem fotku této cívkové soupravy s označením
prvků dle schématu a popisem odchylek - třeba to někomu někdy pomůže .