Ph RA 95A-14
Re: Ph RA 95A-14
Tak jsem připojil pořádnou 25metrovou anténu. Dle fota (za to moc děkuji!!) jsem je, oba kondenzátory, rychle našel. Na zkoušku jsem odpojil ten 40 nF kond. Radio hrálo o hodně hlasitěji a i bylo možné zachytit na SV i další stanice. Ale strašně to "mňouká", jako když nasazuje zle zp. vazba. Připojil jsem náhradní 33 nF svitek, a stojí to za prd. Nekňučí ale hraje slaběji a i méně stanic chytnu, asi tak, jako před tím. Tak ten 40 nF asi bude OK. Nevím, třeba to bude tím 12,5 nF, ale takový jsem nenašel, je to kritická hodnota? A jsou ty dva kondy správně svitkové?
Tak jsem hledal a hledal, náhradu za ten 12,5 nF. Asi alespoň na zkoušku zkusím složit. Mám dvě kombinace: 10 + 2,2 = 12,2 nF nebo 4,7 + 6,8 = 11,5 nF. Ty žluté svitky by se mi líbily více, ale je to o dost méně. Ale tolerance tam bude... Jakmile najdu 9V baterii tak změřím celkovou kapacitu u obou možností. Ale obávám se, že ten originál bude asi nějaký velmi přesný kondík. Nebo ne??
Může tam být 10nF/ TC205 _209. Kapacita těchto kondenzátorů se nemusí přesně dodržet, vysokofrekvenčně uzemňují vstupní rezonanční obvody a ovlivňují konstantu AVC. Kondenzátory však musí mít perfektní dielektrikum bez svodu ! Jinak se mění předpětí směšovače. Též by bylo vhodné vyměnit C5 a zkontrolovat napětí na g1 EK2. Přijímač bude beztak rozladěný, větišnou odchází C19 a C20 a tam se kapacita pochopitelně musí bezpodmínečně dodržet.
Odkaz na schéma stejně jako další diskuze je jak známo na radiojournal.cz - vzkazník.
Odkaz na schéma stejně jako další diskuze je jak známo na radiojournal.cz - vzkazník.
Děkuji strášně moc pánům Balkovi, Milanovi za praktické rady a Heptodovi za dokumentaci s popisky. Vyměnil jsem oba dva kondy za nové (12,5 za 10 a 40 za 47 nF), vyměnil jsem i zmiňovaný C5 50nF za nový 47 nF. To je změna!! Radio obživlo jako po polití živou vodou. Zatím na SV. Napětí jsem na EK2 měřil jenom multimetrem, tak nevím, zda to je OK. Je tam: k=1,25V, g2=72,7V, g1=-5,5V, g3/g5=51,5V, a=184V. Radio je pochopitelně na trafu přepnuté na 245V. Jsou napětí v toleranci?
EDIT: Tož jsem ještě vyměnil elyt na katodě EBL1, ten byl nafouklý, tak preventivně. Také byl vylezlý vnitřek kondu 50 nF z g2 elky EF9 na zem,tak jsem dal 47 nF/400V. Dechovka, Impuls na mě hulákají, ale ČR2 (Praha postaru), nějak dost ubral na hlasitosti. Že by ty dva kondy nějak ovlivnily sílu signálu? Nemohu nějak přijít věci "na kloub", netuší někdo znalý, čím to může být? Děkuji.
EDIT: Tož jsem ještě vyměnil elyt na katodě EBL1, ten byl nafouklý, tak preventivně. Také byl vylezlý vnitřek kondu 50 nF z g2 elky EF9 na zem,tak jsem dal 47 nF/400V. Dechovka, Impuls na mě hulákají, ale ČR2 (Praha postaru), nějak dost ubral na hlasitosti. Že by ty dva kondy nějak ovlivnily sílu signálu? Nemohu nějak přijít věci "na kloub", netuší někdo znalý, čím to může být? Děkuji.
Na g1 -5,5V, tak to je jistě hodnota při středně silném signálu, to by odpovídalo (bez signálu by ta mělo být kolem -1V). Rádio je jistě rozladěné, proměřil bych oba kondíky souběhu - C19, C20 v oscilátoru. Budou slídové nebo keramické. Hodnota se musí přesně dodržet. Ale pravděpodobně budou potřebovat i vstupní obvody doladit.
A je to tu, C19 je odpojený u cívek, je úplně ve vzduchu a jakoby záměrně ohnutý, ale to je jen domněnka. Tak jdu pátrat, kam patří, ale jak to, že to hraje??
stačí se podívat na schéma, v poloze vlnového přepínače na SV je tento kondenzátor společně s cívkou pro DV zkratovaný
Jo jo, jsem lama. Tak ten 680 pF jsem vyndal a změřil. Má 610pF, viz fotka. To jsem netušil, co to dá za práci sehnat nové!! Těch 680 jsem už našel na netu, ale oných 1575 budu ai muset složit a změřit. Nebo se někde takové spešl prodávají?
Tyto souběhové kondenzátory s hodnotami kapacit neodpovídajícími typizované řadě, bývaly kdysi jednoúčelovými náhradními díly a dnes pochopitelně už nejsou nikde k sehnání. Pokud se provádělo tříbodové slaďování, tak tato souběhová kapacita bývala realizovaná kapacitním trimrem. Dnes je nutno poskládat takový netypický kondenzátor z více kusů. V pozdějších letech se zřejmě již na přesnost souběhu až tak detailně nehledělo, takže v nověších přístrojích už na této pozici bývají kapacity z běžné řady hodnot.
Přátelé, vlastně mi do toho nic není, ale radit člověku, který se přiznal, že neumí číst schémata a řídit se podle nich ve skutečném zapojení - a ani se to nechce učit - aby rozvrtal cívkovou soupravu a čekat, že to rádio bude ještě někdy hrát svědčí o optimizmu, se vší pravděpodobností neodůvodněnému.
Na začátku autor napsal, že má upadlé stínění baňky směšovací elektronky. Nevím, jestli to spravil, jak a s jakým výsledkem. Od takových závad se má začínat.
Na začátku autor napsal, že má upadlé stínění baňky směšovací elektronky. Nevím, jestli to spravil, jak a s jakým výsledkem. Od takových závad se má začínat.