Nefunkční KV rádio
-
Nefunkční KV rádio
Dobrý den, jsem uplný začátečník v radiotechnice a elektrotechnice vůbec a dostal jsem k vánocům set "postav si sám" krátkovlnného radia. Když jsem radio postavil a zapl, elektronka se rozsvítila a z reproduktoru byl slyšel velmi slaboučký šum. Jeho hlasitost šlo regulovat ovladačem hlasitosti, ovšem i na nejvyšší hlasitost byl šum velmi slabý. Pohybování dalšími ovladači (zpětná vazba, frekvence) s šumem nic nedělalo.
Je možno podle těchto informací zjistit kde by mohl být problém?
Děkuji, Noobovitch
Je možno podle těchto informací zjistit kde by mohl být problém?
Děkuji, Noobovitch
Re: Nefunkční KV rádio
Dobrý den, zkuste sem napsat značku či název stavebnice, přidat schéma či foto, případně jiné info o výrobku, např. www stránky o radiu a j. Takto by šlo jen o věštění z křišťálové koule. Ale ani to nevylučuji...
-
Obávám se, že bez základního měření multimetrem se daleko nedostaneš.
Základy:
-při vytočení potenciometru hlasitostiP2 na max a po dotyku prstem na PIN2 LM386 musíš slyšet z reproduktoru silný brum
-změř napětí na anodě elektronky a též jak se mění při protáčení potenciometru P1
Základy:
-při vytočení potenciometru hlasitostiP2 na max a po dotyku prstem na PIN2 LM386 musíš slyšet z reproduktoru silný brum
-změř napětí na anodě elektronky a též jak se mění při protáčení potenciometru P1
možno sa pýtam blbo ,ale pripojil si nejakú anténu?Ak mie tak pripoj aspoň dvoj metrový drot a skús.
-
Zdravím, tak jsem radio opravil. Jakožto začátečník jsem zřejmě při pájení poškodil 3 spoje na základni desce, tak jsem je spojil pájkou a radio funguje.
Chytil jsem pár stanic ale většinou je příjem velmi špatný. Zdířka na anténu je na banánek, přišrouboval jsem tedy zbývající drát (necelý metr) na bananek a druhý konec drátu jsem odizoloval a obtočil kolem antény starého kazeťáku. Lze nějak vylepšit příjem použitím jiné antény? Pokud ano, jaké?
Díky
Chytil jsem pár stanic ale většinou je příjem velmi špatný. Zdířka na anténu je na banánek, přišrouboval jsem tedy zbývající drát (necelý metr) na bananek a druhý konec drátu jsem odizoloval a obtočil kolem antény starého kazeťáku. Lze nějak vylepšit příjem použitím jiné antény? Pokud ano, jaké?
Díky
Sežeň si tzak 5m izolovaného drátu, jedním koncem ho připoj k tomu banánku a zbytek nechej volně viset z okna. Není to nejlepší řešení, ale určitě lepší, než jen nějaká prutová anténa uvnitř obýváku. Ideální by bylo mít nataženou drátovou anténu někde mimo dům ve volném prostoru tak 8-10 m nad terénem, délky 8-10m izolovanou anténními izolátory od upevňovacích bodů. A přívod z antény do toho banánku.
-
Ok, diky, bydlim v podkrovi 11m vysokem dome, tak snad to z toho okna bude fungovat
-
Ještě mě napadla jedna věc, mám ve zdi volnou zdířku na tv anténní kabel, nešlo by to nějak spojit s tím banánkem?
V případě zájmu mi sdělte Váš e-mail, poslal bych info a foto k věci. S pozdravem OK2CV.