Markofon M38
- Jirka84835751
- Moderátor
Markofon M38
Vážení,
obracím se s nemalou prosbou,
(protože na ,mě známých, dostupných stránkách nemohu najít schema k tomuto přijímači z roku 1938 - radiohistoria,radiomuseum,oldradio, telehistoria),
zda se U NĚKOHO Z VÁS NENACHÁZÍ. Budu velice vděčný i za sken a dopředu moc děkuji.
PS očištěnou a naskenovanou stupnici jsem už poslal Viktorovi k uložení k "M38" (rozměry 20x14 cm). Výborně na ní drží barva na rozdíl od některých jiných daleko mladších.
Přeji všem pěkný zbytek večera.
obracím se s nemalou prosbou,
(protože na ,mě známých, dostupných stránkách nemohu najít schema k tomuto přijímači z roku 1938 - radiohistoria,radiomuseum,oldradio, telehistoria),
zda se U NĚKOHO Z VÁS NENACHÁZÍ. Budu velice vděčný i za sken a dopředu moc děkuji.
PS očištěnou a naskenovanou stupnici jsem už poslal Viktorovi k uložení k "M38" (rozměry 20x14 cm). Výborně na ní drží barva na rozdíl od některých jiných daleko mladších.
Přeji všem pěkný zbytek večera.
Re: Markofon M38
Neviem či pomôže.Našiel som ale len od M 57 http://www.telehistoria.org/MyFiles/dal ... ark57b.png
- Jirka84835751
- Moderátor
Pro mkat:
díky za snahu, ale bohužel M57 nemá stejné osazení. Jde o přímozesilující přijímač. Jediné obdobné zapojení, co jsem doteď našel, je EMPO Kadet. Stejné osazení :AF3, AF7, AL4, AZ1. Nesouhlasí ale zcela podle drátovačky. Proto sháním přímý výkres.
díky za snahu, ale bohužel M57 nemá stejné osazení. Jde o přímozesilující přijímač. Jediné obdobné zapojení, co jsem doteď našel, je EMPO Kadet. Stejné osazení :AF3, AF7, AL4, AZ1. Nesouhlasí ale zcela podle drátovačky. Proto sháním přímý výkres.
Nepomůže.
A sice proto, že zatímco typ M38 je přímozesilující sítová třílampovka s osazením AF3-AF7-AL4-AZ1, tak typ M57B je pětilampový superhet s elektronkami řady "K": KCH1-KF3-KBC1-KC3-KDD1.
Nicméně, i když je o typu Markofon M38 zmínka na výborném katalogu Ernsta Erba
http://www.radiomuseum.org/r/markofon_m_38m3.html
tak ani tam není ani fotka toho rádia natož schéma. A to už je co říci, Erb tam má z provenience ČS radiovýrobců mnoho přístrojů... Čili opatřit schéma nebude zřejmě jednoduché. Ledaže by to schéma někdo nakreslil pod toho rádia tak, jak to kdysi před lety dělával kolega Mirek Beran, když sestavoval své legendární Servisní návody...
A sice proto, že zatímco typ M38 je přímozesilující sítová třílampovka s osazením AF3-AF7-AL4-AZ1, tak typ M57B je pětilampový superhet s elektronkami řady "K": KCH1-KF3-KBC1-KC3-KDD1.
Nicméně, i když je o typu Markofon M38 zmínka na výborném katalogu Ernsta Erba
http://www.radiomuseum.org/r/markofon_m_38m3.html
tak ani tam není ani fotka toho rádia natož schéma. A to už je co říci, Erb tam má z provenience ČS radiovýrobců mnoho přístrojů... Čili opatřit schéma nebude zřejmě jednoduché. Ledaže by to schéma někdo nakreslil pod toho rádia tak, jak to kdysi před lety dělával kolega Mirek Beran, když sestavoval své legendární Servisní návody...
- Jirka84835751
- Moderátor
Franto,
je to přesně tak, na tu M57B jsem se díval , prohlížel jsem Viktorovy stránky, kde má mimo hlavní foto také pouze foto s hranatou stupnicí bohužel bez výkresů (tak jsem mu tu moji oválnou poslal - snad ji tam umístí), ale z dosud nalezených schemat jediný osazením a trochu i "podobou zapojení" pasuje ten Kadet (který je rovněž ve frontě). Dokonce ani na: http://www.radiomuseum.cz/
nemají od Markofona vůbec nic.
Hold si budu hrát jako za mladých dob, pokud nááááááááhodou někdo, omylem, neobjeví originál a nepodělí se...
je to přesně tak, na tu M57B jsem se díval , prohlížel jsem Viktorovy stránky, kde má mimo hlavní foto také pouze foto s hranatou stupnicí bohužel bez výkresů (tak jsem mu tu moji oválnou poslal - snad ji tam umístí), ale z dosud nalezených schemat jediný osazením a trochu i "podobou zapojení" pasuje ten Kadet (který je rovněž ve frontě). Dokonce ani na: http://www.radiomuseum.cz/
nemají od Markofona vůbec nic.
Hold si budu hrát jako za mladých dob, pokud nááááááááhodou někdo, omylem, neobjeví originál a nepodělí se...
Jirko, jsem převědčen, že zakreslit schéma tohoto přijímače a stvořit o tom pár řádek nebude pro Tebe nic složitého. Já jsem udělal již několik servisáků na různá rádia, postupně byly otištěny v klubovém časopise Radiojournal. Jistě by redaktor Radiojournalu kolega Hájek a čtenáři časopisu uvítali servisák i na toho rádio. Zklus na tím pouvažovat...
zkusím pohledat alespoň fotky pod šasi, třeba to pomůže. Bohužel z důvodu přestavování domu mám vše zabalené, a než se proberu hromadou zálohovacích Cd tak to chvíli potrvá.
- Jirka84835751
- Moderátor
Franto, (s ohledem na následující teplé časy) podíval jsem se na nedokončené kousky po zimě. Přes léto není tolik nálada, na podzim se opět pokusím pokračovat, něco jsem už i začal zkreslovat i oživovat. Bude-li to trochu možné, tak dám do placu - uvažoval jsem o tom hned , jak jsem před časem zjistil nepřítomnost tohoto modelu i na radiomuseum. org i cz. Něco je možná , asi v RJ 51-2, 65, pokud jsem se dostal k informacím z obsahů.
Václave, žádný spěch , letos je do zimy zatím čas, důležitější je stavba. Koníček počká. Sám jsem přes nejedno léto byl také takto vytížený.
Oběma Vám děkuji za reakci a těším se do dílny v případě ošklivého času.
Všem přeji krásné léto.
Václave, žádný spěch , letos je do zimy zatím čas, důležitější je stavba. Koníček počká. Sám jsem přes nejedno léto byl také takto vytížený.
Oběma Vám děkuji za reakci a těším se do dílny v případě ošklivého času.
Všem přeji krásné léto.