POPULÁR 521A
Re: POPULÁR 521A
Kdyby jsi se zahloubal před položením tohoto dotazu aspoň trochu nad schematem Populáru, tak by jsi zjistil, že u elektronky 6BC32 je jeden pól žhavení spojen s kostrou (a bývá to u většiny přístrojů), tudíž pro osvětlovací žárovky může ev. stačit i jeden vodič v závislosti na provedení objímky.
Moc děkuji
elka: kdybys se zahloubal aspoň trochu nad SCHEMATEM Populáru, tak bys (možná se silnějšími brýlemi) zjistil, že ve schematu NENÍ žádný vodič obvodu žhavení propojen na kostru. A to jak v Kottkovi, tak ani v továrním servisním návodu. V rádiu to tak sice je, ale ve schematu ne!!!
To jen propříště, až zas budeš mít nutkání dusit tady začátečníky
To jen propříště, až zas budeš mít nutkání dusit tady začátečníky
Pro Franta: když něco napíšu tak si za tím stojím. Ty brýle si vem laskavě ty a znovu se zahleď do schematu Populáru od Kottka. A zcela určitě tam tu mini propoječku jednoho pólu žhavení na kostru u 6BC32 najdeš. Takže příště, než vyslovíš další pitomost dobře studuj. Kdyby jsi někdy v životě postavil nějaký obdobný superhet, tak bys z vlastní zkušenosti zjistil, že ono propojení jednoho pólu žhavení je nutné, jinak se nezbavíš bručení. A znovu mi nezbývá než konstatovat, jako v předchozím mém vstupu, že propojení jednoho vývodu žhavení na kostru objevíš u většiny obdobných přístrojů, někde je to realizováno i odbručovacími potenciometry (Variace, Hymnus a samozřejmě i mnoho dalších).
elka > Já nepopírám, že v přijímačích (včetně Populáru) je jeden pól žhavení ukostřen a o tom jsem také nepsal!!! Pouze tvrdím, že VE SCHÉMATU Populáru v Kottkovi to ZAKRESLENO NENÍ. Nic víc a nic méně. Např. ve schématu přijímače Rondo na následující stránce kostření žhavicího obvodu zakresleno je...Ovšem pokud si v Kottkově scématu Populáru pleteš propojku mezi KATODOU 6BC32 a stíněním přívodu její g1 s ukostřením žhavicího obvodu, doporučuju rychle se objednat na oční. Ledaže máme každý nějakého jiného Kottka.
Co se týká tvé péče zda jsem v životě nějaký obdobný superhet postavil - docela mne to dojímá, ale stavěl jsem rádia už když tebe možná ještě koupali v železňáku
Co se týká tvé péče zda jsem v životě nějaký obdobný superhet postavil - docela mne to dojímá, ale stavěl jsem rádia už když tebe možná ještě koupali v železňáku
Mám sice taky dost dioptrií, ale co vidím, to vidím... Třeba zde: http://www.radiojournal.cz/schemata/ts521.pdf , detail v příloze. Nic víc. A taky ale nic míň!.
Také mám obrázek schématu Populáru:
a můžeš mi věřit, že je to z Kottka. Ještě jednou ve větším:
Co vidím, to vidím, nic víc a nic míň Re: POPULÁR 521A
Tak snad nám Franta již prohlédl nahlédnutím na to správné schema a kdyby náhodou ještě ne, tak kontrolní otázka: jak by asi tyto žárovičky v Populáru svítily, kdyby nebyl jeden pól žhavení ukostřen? Snad se poučí i zn. "haviv".
Naposledy upravil(a) elka dne 08.05. 2015, 10:51, celkem upraveno 1 x.
A je to jasné. Když dva vidí totéž, nemusí to být totéž. Pro Kottka si dojdu odpoledne, čerpal jsem ze stránek které jsem uvedl v příspěvku. Myslím, že není co dále řešit. Vlastně, až na ten spoj....... (Že by chyba v tisku některých vydání?? Chlapi, co máte vy ve své tištěné a vázané verzi? )
Běžně používám vydání Kottka z r. 1977 (spojený I+II díl) a tam je správně nakresleno ukostření žhavení. Když jsem nahlédl do svého (již dávno odloženého) vydání dílu I, zakoupeného v r. 1964, tak tam tato zemnící propojka není. Takže pravdu mají všichni, ale zkušenosti z praxe jasně ukazují na chybu kreslíře. Koneckonců, omylů a chyb při kreslení schemat se vyskytuje při důkladném zkoumání velmi mnoho.