Lorenz
Re: Lorenz
TO Milan: stačí otevřít v prohlížeči CHROME , překlad je slušný. Velice zajímavá je ale i ta diskuse od p. jménem Jacob Roschy .
Firma Philips doporučuje při výměně EK2 za ECH3 upravit katodový odpor, upravit napětí stínící mřížky, a napětí anody triody, dále potom sladění. Je tedy potřeba toto vzít v úvahu a minimálně provést měření napětí. Daleko horší situace nastává v přístroji kde bylo původní anodové napětí zhruba 90V a nyní je tam trafo z Blaníku, tam už musí být některé hodnoty odporů upravené.
Právě proto jsem vyslovil obavu, jestli tomu pojede oscilátor s původními cívkami v původním zapojení. Chce-li to provozovat na 230V, měl by využít nějaký stavební návod na superhet z řady Stavebních návodů a popisů pražského obchodu popřebami pro domácnost, opatřit si kompletní cívkovou soupravu i s MF propustmi třeba pro Super 254E nebo pro Diverzon apod, nebo si najít nějaký návod ve starých sešitech Radioamatéra a postavit to podle toho.
V opačném případě by to byla práce naslepo, plýtvání časem a téměř jistě rozčarování z neúspěchu...
Nebo resignovat na superhet a s pomocí cívkové soupravy pro jednobvodové amatérské přijímače postavit obyčejnou dvoulampovku EF6-EL3-AZ11. Cívkové soupravy se oipatřit dají a když je začátečník, tak začínat přestavbou zbastleného superhetu je pro něj pořádné sousto
V opačném případě by to byla práce naslepo, plýtvání časem a téměř jistě rozčarování z neúspěchu...
Nebo resignovat na superhet a s pomocí cívkové soupravy pro jednobvodové amatérské přijímače postavit obyčejnou dvoulampovku EF6-EL3-AZ11. Cívkové soupravy se oipatřit dají a když je začátečník, tak začínat přestavbou zbastleného superhetu je pro něj pořádné sousto
-
Nepatří to k tématu.ale mám radost dnes mi donesly další rádio a nedalo mi to se nepochlubit.
-
-
Lorenz BL40 je osazen elektronkami řady K KK2, KF3, KF3, KBC1, KC3 a KDD1. Je to osmiokruhový superheterodyn se dvěma MF stupni, je mimořádně citlivý. Tento přijímač vlastním, mám ho v excelentním sběratelském stavu. Zcela shodné zapojení má Telegrafia BL40, tyto přijímače byly převážně vyráběny v Pardubicích v letech 1940-42, proto shodné typové označení s Telegrafií. Vyvinuté byly firmou Lorenz. Neštěstím těchto bateriových přijímačů pro nedostatek elektronek a problémys napájením s baterií časté předělání na síťové elektronky a jejich znehodnocení. Rád poskytnu další údaje (fotky)
-
Dobrý den.Děkuji za nabítku na foto k rádiu Lorenz.Poprosím jestly nevíte jaký lampy patří do obímek za tou červenou lampou(vis druhé foto) jedna objímka je vydět a druhá je za kondenzátorem.Rádio chci zpovozdnit na síť 220V.Pak mám dotaz na odpor vynutí trafa u repra.(nevím jestly je orginál nebo něco dobastlený).Zatím zbírám vědomosti a postřehy a pak se do toho pustím.Děkuji Standa
O vhodných elektronkách pro současné překopané zapojení tu bylo několikrát napsáno...
Např. můj příspěvek z 07.04. 2014, 11:40, co je tam nejasného ?
Např. můj příspěvek z 07.04. 2014, 11:40, co je tam nejasného ?
Už mám pocit, že to tady bylo.... Takže ještě jednou jinými slovy: dotaz jaká lampa patří do objímky tam či onde má smysl pouze tehdy, jestliže chceš rádio vrátit do původního stavu.
Což ovšem podle toho, jak tady píšeš, nechceš, ale chceš ho dát do provozu na síť. Z toho logicky plyne, že na otázku jaká lampa patří do té nebo jiné objímky, by mohl nejlépe zodpovědět amatér, který rádio přestavěl. Jenže my nevíme, jestli mu to vůbec fungovalo a co všechno uvnitř změnil, vyházel, vestavěl.... jestli je ta objímka vůbec zapojená a na jakou lampu.
Z toho dále logicky plyne, že "přestavbu" na provoz se sítě, myslíš-li to vážně, musíš začít vyházením celého současného zapojení a začít úplně znovu, podle nějakého plánku.
Nakonec i kdyby se podařilo opatřit všechny původní elektronky řady K, s rekonstrukcí do PŮVODNÍHO stavu bys měl těžké problémy. Takovéto radění na dálku, když radiči nevidí jak to uvnitř ve skutečnosti vypadá (cívková souprava vstupu, oscilátoru, jestli jsou v pořádku MF propusti atd) není moc platné.
Nejlépe bys udělal, kdybys rádio dovezl na nejbližší sběratelské setkání našeho klubu v sobotu 26. dubna do Zlína, kolegové se ti na rádio podívají a navrhnou reálný postup. Tzn., zda má smysl to vráti do původního stavu nebo zprovoznit na siť a jak.
Což ovšem podle toho, jak tady píšeš, nechceš, ale chceš ho dát do provozu na síť. Z toho logicky plyne, že na otázku jaká lampa patří do té nebo jiné objímky, by mohl nejlépe zodpovědět amatér, který rádio přestavěl. Jenže my nevíme, jestli mu to vůbec fungovalo a co všechno uvnitř změnil, vyházel, vestavěl.... jestli je ta objímka vůbec zapojená a na jakou lampu.
Z toho dále logicky plyne, že "přestavbu" na provoz se sítě, myslíš-li to vážně, musíš začít vyházením celého současného zapojení a začít úplně znovu, podle nějakého plánku.
Nakonec i kdyby se podařilo opatřit všechny původní elektronky řady K, s rekonstrukcí do PŮVODNÍHO stavu bys měl těžké problémy. Takovéto radění na dálku, když radiči nevidí jak to uvnitř ve skutečnosti vypadá (cívková souprava vstupu, oscilátoru, jestli jsou v pořádku MF propusti atd) není moc platné.
Nejlépe bys udělal, kdybys rádio dovezl na nejbližší sběratelské setkání našeho klubu v sobotu 26. dubna do Zlína, kolegové se ti na rádio podívají a navrhnou reálný postup. Tzn., zda má smysl to vráti do původního stavu nebo zprovoznit na siť a jak.