Tesla - Romance
- Jirka84835751
- Moderátor
Tesla - Romance
Vážení,
tak jsem se díky venkovní teplotě "obětoval" a jal se pokračovat v bohulibé zálibě nás všech - pro změnu jsem se pustil , na rozdíl od jiných, do Romance z let 1948-9. Při čištění jsem pravděpodobně "objevil" nejméně 3 druhy stupnice a také verzi knoflíků pro přepínání rozsahu frekvence jak tónové tak AM - viz přílohy.
Tedy SV, DV: 187-587m, 720-1950m// 19-600m, 720-1950m // 187-571m, 700-2000m. Časový průběh změn kmitočtů nechám na Vás, znalejších této historie.
Jak bude opět vypadat stupnice pro DV v Česku , asi už díky tomuto "nálezu", všichni víme
PS
Rád bych, kdyby se někdo našel se stejným názorem. A pokud mi vyvrátíte 50% mých nálezů, i tak budu rád za vyvrácení/potvrzení.
Pěkný víkend všem a děkuji předem za námahu
tak jsem se díky venkovní teplotě "obětoval" a jal se pokračovat v bohulibé zálibě nás všech - pro změnu jsem se pustil , na rozdíl od jiných, do Romance z let 1948-9. Při čištění jsem pravděpodobně "objevil" nejméně 3 druhy stupnice a také verzi knoflíků pro přepínání rozsahu frekvence jak tónové tak AM - viz přílohy.
Tedy SV, DV: 187-587m, 720-1950m// 19-600m, 720-1950m // 187-571m, 700-2000m. Časový průběh změn kmitočtů nechám na Vás, znalejších této historie.
Jak bude opět vypadat stupnice pro DV v Česku , asi už díky tomuto "nálezu", všichni víme
PS
Rád bych, kdyby se někdo našel se stejným názorem. A pokud mi vyvrátíte 50% mých nálezů, i tak budu rád za vyvrácení/potvrzení.
Pěkný víkend všem a děkuji předem za námahu
- Přílohy
- Jirka84835751
- Moderátor
Re: Tesla - Romance
Zapomněl jsem přiložit nálezový stav knoflíku s barvou, tady je:
Zdravím , na této staré Romanci , která je taky někde na cestě za mnou , se pravděpodobně nijaký bastlíř ještě nepásl , tak knoflíky budou asi origo. Až dorazí mohu upřesnit , foto jsem dostal mailem.
Pro zvětšení klikněte na obrázek.
Pro zvětšení klikněte na obrázek.
- Jirka84835751
- Moderátor
Vráťo,
díky za nález. Během tří let výroby tolik výrobních změn - Pardubice versus Bratislava. Ještě hledám model se stupnicí , kde je Žilina a Košice. Odpovídá tento Tvůj kousek verzi , kdy BB a Praha už vysílaly na DV a Romance byla knoflíkama bíle "ozdobená". Žeby "výroba" někde v Brně? Můžu teda díky Tobě pokračovat směle v "kroužkování " - jak dokončím, dám do Galerie ? ale
Pěkný víkend.
díky za nález. Během tří let výroby tolik výrobních změn - Pardubice versus Bratislava. Ještě hledám model se stupnicí , kde je Žilina a Košice. Odpovídá tento Tvůj kousek verzi , kdy BB a Praha už vysílaly na DV a Romance byla knoflíkama bíle "ozdobená". Žeby "výroba" někde v Brně? Můžu teda díky Tobě pokračovat směle v "kroužkování " - jak dokončím, dám do Galerie ? ale
Pěkný víkend.
Mám již několik let renovovanou Romanci a když jsem to tehdy dodělal, tak mě na první poslech překvapil její lepší zvukový projev, než u obdobných souputníků, jako je Harmonie, nebo Symfonic.
Jinak k těm stupnicím - tehdy to fungovalo tak, že po mezinárodní konferenci o přídělu kmitočtů se pak po jejich změně pro tyto rádia dodávaly opravnám nové stupnice, takže kdo si to nechal vyměnit, měl stupnici s aktuální polohou vysílačů, komu to bylo jedno, tomu zůstala původní stupnice z výroby.
Jinak k těm stupnicím - tehdy to fungovalo tak, že po mezinárodní konferenci o přídělu kmitočtů se pak po jejich změně pro tyto rádia dodávaly opravnám nové stupnice, takže kdo si to nechal vyměnit, měl stupnici s aktuální polohou vysílačů, komu to bylo jedno, tomu zůstala původní stupnice z výroby.
- Jirka84835751
- Moderátor
To elka,
a jak to bylo s vysílači na DV - BB,Praha,ČSR, jsou jistě někde kmitočty našich československých stanic jak pro DV tak pro SV ?
PS dávám do Galerie aktuálně hotové verze.
a jak to bylo s vysílači na DV - BB,Praha,ČSR, jsou jistě někde kmitočty našich československých stanic jak pro DV tak pro SV ?
PS dávám do Galerie aktuálně hotové verze.
Dávám sem pro příklad foto stupnice z Klasika. Jde právě již o tu nejposlednější verzi, která se jak bylo výše řečeno, dodávala do opraven. Já jsem několik takových stupnic pro rádia z přelomu let čtyřicátých a padesátých zakoupil na konci 60tých let, kdy se nespotřebované zboží vyprodávalo v tehdejších partiových prodejnách. Bylo to po korunce, po dvou, tak nekup to. Náš dlouhovlný vysílač je tam již na správném místě.
Já jsem vymontoval z romance takovou stupnici Místo textu gramo je obrázek gramofonu a stanice zas jinak. Doufám, že vás nemystifikuju stupnicí z jiného rádia.
Fotka bohužel nicmoc...
Fotka bohužel nicmoc...
já jsme před několika lety viděl papírovou krabici od nějaké Tesly a na ní kromě znaků Tesla byl i štítek stupnice 1951. jaký to byl typ rádia už nevím snad to byla Harmonie. Takže to vypadá že v roce 1951 dělali nové stupnice.