POPULÁR 521A

Vše okolo historických rádií
Odpovědět
Jirka84835751
Moderátor

Re: POPULÁR 521A

Příspěvek od Jirka84835751 » 09.01. 2014, 13:10

Vážená(ý) "elko",
nevím , co si kdo o mně myslí, ale troufnu si sdělit svůj názor na Tvůj druh (re)akce v rámci rad méně zkušeným. Přestože ctím "nad nikoho se nepovyšuj, před nikým se neponižuj", uvědomuji si díky Tvému příspěvku, že kdysi na Elektrobaslírně diskuzní forum dospělo do stadia "když nejsi od fochu tak se obrať na opravnu a neotravuj tady". Kdysi byla vstřícnější. Proto možná přišel nápad Někoho k založení zdejšího "lidovějšího" fora na téma kolem historických elektronek a elektrotechniky obecně, především pro mladé obdivovatele "světýlek" od elektronek. Díky Jemu za tento počin. :) Chápu Tvoje rozhořčení nad lajky, kteří si hrají , místo aby Ti "dali práci".
Byl bych nerad , a jistě i mnozí jiní, kdyby Radio-forum.cz dopadlo stejně :o . Není zde nikde podmínkou vyjadřovat se k problému jakéhokoliv tazatele.
Pokud se , osobně já, probudím do pochmurného, ufňukaného , skoro až hnusného rána, s bolavou hlavou, pak nerozdávám stejnou náladu,spíš naopak. Snažím se ji od někoho pozitivního získat. Pokud jsem ochoten odpovídat, obvykle vycítím, že tazatel je méně zkušený než já. Přes své "mládí" se mám stále co učit i od podstatně mladších.
Prvotní informace - odkazy - se opakují skoro na všech fórech, kde se "lajk ptá odborníka". Zkus toto forum brát stejně pozitivně, zjistíš , že je krásně na světě i přes mizerný důchod.
Děkuji za mlčící (vět-men)šinu a přeji Ti krásný nejen dnešní "usoplený" den.
Milan

Příspěvek od Milan » 09.01. 2014, 15:13

drakon vyměň C34 uvidíš, že budeš mile překvapen :)
elka

Příspěvek od elka » 09.01. 2014, 18:42

Pro Jirka: mám za to, že jsi zcela nepochopil podstatu věci.
A: v řadě prvé mi šlo o to, aby další obdobný, elektronikou ne moc políbený tazatel, byl odkázán nejdříve na stránku, se základními pokyny, aby si vůbec uvědomil do čeho jde a tudíž jestli je takové znovuuvední rádia do provozu vůbec v jeho silách.
B: nesnáším lidi, kteří nemají nejmenší snahu cokoliv nejdříve studovat teoreticky a žádají radu praktickou, která je jim bez příslušné teorie stejně k ničemu.
C: nevím, jak jsi došel k závěru, že si takto snad sháním pro sebe práci. Já mám již nějakou dobu odpracováno, jsem finančně zajištěn, takže nemusím shánět opravy abych přežil. Po probuzení se mohu věnovat tomu, na co mám daný den náladu - může to být třeba repase něčeho z mé bohaté sbírky elektroniky, anebo v případě solidního počasí zahrada či něco dalšího.
Naposledy upravil(a) elka dne 15.01. 2014, 22:39, celkem upraveno 1 x.
Franta

Příspěvek od Franta » 14.01. 2014, 14:51

Pro "elka": Jestliže u tebe převládá tento postoj, cituji:

"nesnáším lidi, kteří nemají nejmenší snahu cokoliv nejdříve studovat teoreticky a žádají radu praktickou, která je jim bez příslušné teorie stejně k ničemu."

tak mám pro tebe kamarádskou radu:

V tom případě sem raději nechoď.

Jinak by ti to mohlo pocuchat nervy, protože toto Radiofórum bylo stvořeno mj. zejména pro zájemce, kteří sem přicházejí pro PRAKTICKOU radu zkušenějších, pro ty kteří jako nepříliš zkušení tápou a rádi by se tady něco víc dozvěděli.
Radiofórum naopak nebylo stvořeno proto, aby se tu tazateli dostalo KNÍŽECÍCH RAD nebo sprdungu!!!!!!!!!!!!!!!!!

Jakpožto pamětník si velmi dobře vzpomínám, jak jsme si coby nezkušení puberťáci koncem padesátých let chodili pro rady ke zkušeným radioamatérům a byli jsme vděčni za každý drobeček nového vědění, z nichž jsme si časem poskládali pozdější zkušenosti, které jsme zase předávali mladším amatérům.
Pravda, oprava takového Populára je pro začátečníka oříškem, ale každý někdy začínal a že to takového začátečníka, přes prvotní nesnáze a neúspěchy zaujalo, nebylo jistě díky buzeraci nevěcných náfuků, ale díky vlídné pomoci zkušenějších.
V tomto vidím podstatu věci já.
elka

Příspěvek od elka » 03.03. 2014, 16:11

Pro zn. Franta:
bohužel je "nová doba", která nepřeje kolektivní činnosti, takže neznalost řešení daného problému se supluje na dálku takovýmito různými fóry. V době mých začátků se obdobné problémy řešily osobními diskusemi na půdě radioklubu a když ani to nepomohlo, tak si takový neznalec donesl problémové rádio na schůzku do klubu, kde pak pod dohledem několika zkušených praktiků byl jeho problém vyřešen.
Koneckonců, jak píšeš v předchozím odstavci, je tvá zkušenost zcela totožná se zkušeností mou.
Bohužel naše názory na možnost řešení problémů tazatelů moc nepolíbených znalostmi jak teoretickými, tak praktickými, prostředictvím tohoto a obdobných fór jsou zcela odlišné.
Pokud doba a technika přinesla možnost takových plodných či neplodných diskusí, tak mám za to, že mohu projevit své mínění i kdyby se můj náhled na dotyčný problém lišil diametrálně od názoru všech ostatních. Nemusí býti všichni v jedné řadě, anebo máš za to, že by to mělo správně být podle úsloví: všichni sborem za prvním volem? Takto jdou jen nesvobodní, anebo tupí jedinci.
Jirka84835751
Moderátor

Příspěvek od Jirka84835751 » 24.03. 2014, 15:51

To elka,
než se rozvine tato debata jinak, protože nejde o Populár 521A podle názvu vlákna,
bohužel máš v mnohém pravdu, názor na předávání našich dlouholetých zkušeností je u každého z nás jiný , mnohdy až diametrálně. A každý má právo mít svůj a ten i presentovat mezi námi.
Nemyslím si, na rozdíl od Tebe, že jde o suplování pomocí netu..., protože také jsem častěji využíval knih, než v současnosti. Je to aspoň i pro mě , jako důchodce, pohodlnější (jsem i línější jít tak často do vědecké knohovny), rychlejší, obsáhlejší..., na stole dlouhodobě rozebraný "vrak" poslední v řadě 1014A,

ale začla "nedávno" jiná doba, jak jsi sám podotknul, takže pokud ji chceme ve zdraví dožít, nezbývá, než se přizpůsobit dle svých možností. Leccos mi rovněž vadí i na druhu komunikací, ale raději reaguji ne hned nebo vůbec. Doby, kdy jsem chodil do "fyzikálního praktika v 7.třídě" , jsou nenávratně pryč. Když se bavím s ředitelem školy, tak se dovídám , že dnešní žáci NEMAJÍ zájem o něco takového a navíc na to Ministerstvo nedává ani vindru. Když jsem zajišťoval vybavení 1.počítačové učebny ) v dobách studií mých dětí na zš) a NÁHODOU se tak někteří žáci nachomejtli, tak ABSOLUTNÍ nezájem, co děláme. Už toto zjištění je dnes hrůza. Na SPŠE a jiné odborně zaměřené ústavy se dnes chodí "hlavně ať mám papír", v praxi pak třeba IT sítě kompletují truhláři, případně jiní mimo obor elektro. Za mých mladých dob jsme byli pyšní na to , že "jsme elektrotechnici". Proto jsem mezi svobodnými, kteří mají zájem předávat zkušenosti elektrotechnického oboru.
Přeji Ti spoustu pěkných dnů "u verpánku".
haviv

Příspěvek od haviv » 28.04. 2015, 21:25

Dobrý den,

Mám doma dva Populáry, jeden v zoufalém stavu ale druhý je jako nový.
Potřeboval bych zjistit dnešní hodnotu toho druhého.

Děkuji
Milan

Příspěvek od Milan » 29.04. 2015, 06:45

300 Kč, možná v extrému až 1000Kč - pokud je rádio jako nové a funkční. Tyto rádia se vyráběla ve velkých sériích a dochovalo se jich značné množství. Vzácnější je tmavé provedení skříně. Kupce bude asi potřeba nějaký ten čas hledat.
haviv

Příspěvek od haviv » 29.04. 2015, 08:07

Děkuji, potřeboval jsem to proto, že vyřizuji reklamace s Českou poštou.
haviv

Příspěvek od haviv » 30.04. 2015, 10:22

Tesla Populár je moje první rádio s indikátorem vyladění EM11. Potřebuji se zeptat k čemu tam slouží a jak mi pomůže při ladění?

Díky
Odpovědět