Přijímač Sázava

Vše okolo historických rádií
Odpovědět
JirkaK

Přijímač Sázava

Příspěvek od JirkaK » 29.12. 2013, 23:09

Před několika lety jsem náhodně koupil na burze v Holicích tento přijímač:
Obrázek
Obrázek
Od prodávajícího jsem se dozvěděl jen to, že se údajně jmenoval "Sázava", poslouchal v rozsahu asi 30 - 90 MHz a používala ho tehdejší StB jako odposlechový. Částečně se mi to potvrdilo na tomto odkazu, kde je jeho modernější bratříček:
http://www.zelenavlna.com/node/16
Jinak jsem o tomto přijímači nic nenašel. Je to spíš polovrak, kromě několika elektronek a dalších dílů chybí především napájecí transformátor (pokud tam nebyl nějaký měnič z 12V). Přesto bych ho rád dostal do provozuschopného stavu. Hledám proto jakékoli další informace nebo dokumentaci. Díky.
JirkaK

Re: Přijímač Sázava

Příspěvek od JirkaK » 31.12. 2013, 16:10

Krátké shrnutí:
Přijímač je skutečně odposlechová Sázava, podle toho co jsem se dozvěděl dotazem na webu "Zelená vlna" jde o typ Sázava II, pravděpodobně asi z poloviny 50. let.
Po prozkoumání volných míst po dvou elektronkách v MF zesilovači jsem na druhou pozici osadil ECC85, které odpovídalo zhruba zapojení součástek. Zajímavější je první pozice, kde není vůbec přivedeno žhavení a celé zapojení je "nějaké divné". Možná tam něco chybí. Provizorně jsem na napájení použil jiné trafo vedle rádia a zkusil zapnout. NF díl i mezifrekvence pracují, šumí to a vstup MF reaguje na dotyk šroubovákem. Po projetí generátorem jsem zjistil, že MF kmitočet je 2 MHz s šířkou pásma odpovídající spíš rozhlasové FM a citlivostí kolem 100 uV. Potom jsem tam zkusil nastrkat ECC85 i do vstupního dílu, rádio ladí v rozsahu zhruba 110 - 185 MHz (to mě mohlo trknout hned, podle cívek). Přes generátor se z toho něco ozývá, i odskok oscilátoru zhruba odpovídá těm 2 MHz, druhé směšování tam asi nebylo, ta volná pozice pro elektronku je záhadou. Zajímavostí je také otočená stupnice, cejchovaná jen v dílcích 0 - 100, kde vyšším číslům odpovídá nižší kmitočet. Dokonalé pro zmatení nepřítele :D
Milan

Příspěvek od Milan » 01.01. 2014, 11:25

Přijímač je to bezesporu zajímavý, určitě to bude jen kusová výroba na zakázku. Volná pozice pro elektronku by se dala vysvětlit i radioamatérským zásahem do konstrukce. Tento přijímač pokrývá vlnový rozsah 2 metry, tedy pro radioamatéry byl jistě výzvou.Stejně jako různá inkurantní německá technika. Schéma se patrně nepodaří sehnat, jedině to překreslit...
Co by to udělalo s ECC88 ?
petr fridrich

Příspěvek od petr fridrich » 03.03. 2014, 04:48

Pokud nemáš daleko do Říčan u Prahy, vezmi foťák a zastav se, Sázavu mám ve dvou verzích, bohužel bez dokumentace. Předem zavolej - 603 483 257

Naposledy oživil Anonymous v 03.03. 2014, 04:48
Odpovědět