NEJEN pro pamětníky..

Prostor pro debaty, které nijak nesouvisí s historickou technikou. Zde je možné psát vše co Vás napadne ...
Odpovědět
Jirka84835751
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

NEJEN pro pamětníky..

Příspěvek od Jirka84835751 » 02.01. 2026, 00:59

Jsem příliš dalek toho, abych tady zbytečně vzpomínal MIMO název webových stránek "radio-forum.cz".
Hlavně se bavím historií elektrotechniky na území ČR i SK a taky ji rád sbírám a opravuji.

Přesto nebo právě proto přes ten svůj "mladistvý" věk (25 x3) věk, který mi říká co už mnohé bylo nejen
i po listopadu 1989, občas se zahledím na filmy o historii naší země České atd. i také díky
historikovi panu Čáslavskému,
tak jsem i včera (1.1.2026) skoro omylem přepl na ČT1 a uviděl "VLNY".

Události kolem 21.srpna 1968 nahrané v něm jsem jako "tovaryš" zažil na vlastní kůži, když po probuzení
místo do "fachy", jsem s ostatními skoro stejně "starými" puberťáky nuceně doprovázel ze starých Vítkovic
ruské tanky až k nové radnici v Ostravě ! Tam jsme se dověděli o "záchraně"
před prohnilým kapitalismem. Ta ochrana trvala, jak dnes všichni víte,
do odchodu POSLEDNÍHO "sovětského zachránce" 21. června 1991.
Tímto nejprve děkuji všem tvůrcům a zúčastněným nejen za obsah...
Díky i tomuto filmu jsem si připomenul taky tehdejší situaci a uvědomil si spolu s mnohými z vás
stejně "mladými" jako já :
jak málo dnes chybí, aby se situace mohla velice snadno opakovat a dokonce v mnohem horším provedení !
Listopad 1989 nebyl náhodný ani organizovaný "někým ze zákulisí", jak se Někdo snaží mladým namluvit !!!
Nenechme se zmást nikým ani ničím, že uhájíme současný mír jenom v ČESKU SLIBY o MÍRU !

Byl by to pro český národ už TŘETÍ Mnichov během VÍCE JAK sto let samostatnosti na celém území
Čech a Moravy i SK.
Raději slavme den 21. června spolu s 28. říjnem jako dny svobody ČESKA bez nadvlády cizáků z Východu !
Jan55
Kontaktovat uživatele:

Re: NEJEN pro pamětníky..

Příspěvek od Jan55 » 02.01. 2026, 13:42

Jirko, taky jsem se na Vlny díval a vzpomínal na tu dobu, kdy ve svých 13ti letech jsem nevěděl, zda z toho nebude válka. Ráno jsme s bráchou pustili staré rádio, nějaké Marconi a poslouchali, že jsme obsazeni armádou RVHP. To nám hlava tehdy nebrala :?: Slyšel jsem v noci právě zvuk letadel, ale nedával jsem tomu nějakou podivnost, až ráno jsem si to spojil. Já jako kluk neznal všechny okolnosti, co a jak se odehrávalo před vpádem vojsk. To se obyč člověk mimo Prahu nedozvěděl i když Praha nebyla daleko od nás. Ono i některé věci se člověk dozví až teď. Že to byli kujvy to bylo známo, ale přesně co a jak mnozí nevěděli. Někde mám doma mag. pásku, kde je nahrávka hodně hodin z toho času roku 68, když se technici a zpravodajové snažili do poslední chvíle vysílat z českého Rozhlasu, než jim to ukončovali okupanti. Postupně přepínali na další vysílače, tak jim to trvalo dost dlouho, než zhasl poslední vysílač. Nahrávka je na rychlost 4 a kvalita není hifi, ale na udělání si názoru na to, jak to muselo být těžké a jak se hrdině k tomu tito lidé postavili a riskovali hodně. Takže přesně vím, jak to myslíš.
vofo

Příspěvek od vofo » 06.01. 2026, 07:39

Tak taky ze svých vzpomínek. Nevím jak jinde na severní moravě,ale Šumperk od imperialismu osvobodili Poláci. Ráno 21.8. najeli po hlavní třídě ze žulových kostek a schválně se s tanky otáčeli tak,aby vytrhali co nejvíce dlažebních kostek.
Ve městě byla silná česká posádka ,která sice nekladla odpor,ale nešla na ruku těm komunistům, kteří rychle převlékli kabát a za pár týdnů bezpáteřně jako náš stávající prezident schvalovali okupaci.Proto také byla posádka zrušena a postupně nahrazena rusáky. Z rusů tam sice nebyla ani noha,byli to samí asiaté nebo obyvatelé SSSR západně od Dněpru. Byla to svoloč bez civilizačních návyků. Co následovalo poté všichni víme. Pražské jaro neporazila okupace,ale kolaboranti kteří šli okupantům na ruku. K moci se prodrali nejhorší kariéristé,sice bez vzdělání,zato se stranickým zápalem. Následovaly čistky a vyhazovy z práce. Film Vlny mě nezaujal, protože popisuje situaci zkresleně,neb z oněch dnů mám v rodině přímého účastníka dob, kdy se zajišťovalo vysílání TV a rozhlasu.Pro masy mající zkreslený pohled na tu dobu dobrý, hlavně že se zase jako na sjezdech KSČ tleská.
Florian

Příspěvek od Florian » 07.01. 2026, 23:56

Vofo,mozna by bylo dobre,kdyby jsi vypraveni toho rodinneho ucastnika udalosti roku 1968 zaznamenal pisemne,nebo nahral na diktafon a ulozil na dalsi zaznamova media pro pristi generace,aby to nemohli jini prekrucovat k obrazu svemu a podsouvat mladym a zapometlivym v televizi a na internetu pomoci AI.
Diky za tvuj prispevek a ver,ze bych si rad takove vypraveni od pametnika vyslechl.
A jeste,kdyz to byl clovek z oboru.Technici na to meli jiny nahled,nez obecna verejnost a neco jim v dnesni dobe v televizi nalhat neni mozne.Dekuji :thumbsup:
houmr

Příspěvek od houmr » 08.01. 2026, 07:40

Já jsem sice o genreaci mladší, takže v tom věku, kdy vy jste zažívali vpád okupantů, já jsem zažíval sametovou revoluci. Ale i tak mám k této historii velký vztah, a se zájmem sleduji vše z této doby. Desítky let každý týden sleduji na ČT2 50 let starý filmový týdeník a přesně jsem viděl, jak se to oficiální informování (tím nemyslím jen o okupaci) nejříve ohýbá a na začátku roku 1969 překlopí do jiného "tónu" - předtím to bylo takové více kritické a informačně zajímavé, pro roce 1970 je to už taková "koťátková selanka", o bilaterálních vztazích a mezinárodních návštěvách, o výstavě sovětských výrobků ve Varšavě, o neohrožených pracovnících na Sibiří či skvělých artistech nějakého sovětského cirkusu. Celé to ilustruje výměna původního hlasatele s takovým důrazným hlasem s naléhavým tónem (připomínal mi hlas Jana Pohana ale asi to nebyl on), za laskavý hlas Richarda Honzoviče (který tam byl paradoxně pro své postoje v srpnu 68 "uklizen" z Československé televize.

Zaznamenat výpovědi "hodnověrných svědků" je určitě žádoucí, ale obávám se, že dnes už na to začíná být pozdě. Můj táta strávil rok 1968 zrovna na vojně u radistů a kdysi mi vyprávěl jak svými vysílacími prostředky pomáhali šířit vysílání Československého rozhlasu, ale byť je táta dnes stále "při smyslech", své různé vyprávění o dřívějších dobách už nevědomky značně zkresluje. Před časem jsem se snažil od mých rodičů zaznamenat jakékoliv střípky a pocity z jejich života, nic moc z toho už nebylo - nicméně alespoň od mámy mám deníček cesty Moskvičem na rodinnou dovolenou do Bulharska v roce 1981, který si tehdy psala přímo na cestě, a proti jejímu dnešnímu vyprávění je to skutečný bestseller, místy až horor.

Velice si vážím pořadu Českého Rozhlasu "příběhy 20. století" Mikoláše Kroupy, něco podobného běželo na i na ČT2. Tyhle věci by se měly vysílat častěji a v lepších časech.

Vlny jsem ještě neviděl (nebyl jsem doma, tak je mám nahrané) ale mnoho současných seriálů a filmů odehrávajících se před rokem 1989 je někdy v detailech, jindy už hlavní zápletkou dost mimo, přitom by stačilo nakoukat nějaké dobové seriály a přizvat někoho, kdo tu dobu zažil a něco o ní ví.
vofo

Příspěvek od vofo » 09.01. 2026, 14:14

Florian píše:
07.01. 2026, 23:56
Vofo,mozna by bylo dobre,kdyby jsi vypraveni toho rodinneho ucastnika udalosti roku 1968 zaznamenal pisemne,nebo nahral na diktafon a ulozil na dalsi zaznamova media pro pristi generace,aby to nemohli jini prekrucovat k obrazu svemu a podsouvat mladym a zapometlivym v televizi a na internetu pomoci AI.
Diky za tvuj prispevek a ver,ze bych si rad takove vypraveni od pametnika vyslechl.
A jeste,kdyz to byl clovek z oboru.Technici na to meli jiny nahled,nez obecna verejnost a neco jim v dnesni dobe v televizi nalhat neni mozne.Dekuji :thumbsup:
Máte pravdu, to vše je již realizováno. Je to taková rodinná sága,po normalizaci, vyhazovu z práce a jiným ústrkům ze strany normalizačních komunistů v kontextu současného vývoje ví, že to bylo asi vlastně zbytečné. Obávám se, že příštím generacím je to jedno, ti mají toho svého, který si to odpracoval na Hradě. V kontextu roku 68 a následné normalizaci je to výsměch všem slušným lidem.
A pro ostatní stačí dojemné filmové Mádlovo pokřivení historie. Ještě by mohl dotočit Vlny 2-paradoxy doby , s názvem, budoucí prezident , soudruh rozvětčík vysvětluje spolužákům oprávněnost okupace a jeho následnou skvělou práci v Leninském kroužku.
Florian

Příspěvek od Florian » 09.01. 2026, 20:13

Tak to ja bych si to rad precetl,nebo poslechl,ac jsem take vekove mladsiho roku vyroby 1973.Ale tohle mne zajima a technika samozrejme take.
Jinak s pohledem na film Vlny a dnesniho "Rozvetcika" na hrade s vami "vofo" plne souhlasim,je to fraska a ostuda pro vsechny slusne lidi.Diky
Odpovědět