Renovace přívodní šňůry
Renovace přívodní šňůry
Pánové,(dámy tu zatím nejsou, škoda ),už jste někdo renovoval starou šňůru k "univerzálům" či jiným radiím?Mám origo konec, docela slušnou repliku opředené "dvoulinky", ale řeším problém bezpečného napojení na vidlici.Že i estetického atd. , netřeba zdůrazňovat.Jaké jsou Vaše ctěné zkušenosti?Prosím, prosím, podělte se!
Re: Renovace přívodní šňůry
Tak to je dosť tvrdý orech! Po solídnom zletovaní oboch vodičov (spoje izolovať navlečenou teflónovou bužírkou) použiť asi len zmršťovaciu trubičku, ktorá by dostatočne pevne držala pôvodnú gumovú časť zástrčky a novú textilnú šnúru. Možno aj vo dvoch vrstvách. S konečným vzhľadom sa asi bude treba trošku pohrať.
Je to samozrejme len moja predstava, možno sú aj lepšie riešenia.
Je to samozrejme len moja predstava, možno sú aj lepšie riešenia.
Restaurátor se asi ošklíbne, ale já bych zvolil raději bezpečnost před nějakou opravou zetlelé vidlice. Takže sehnat starší bakelitovou vidlici (na 6A) a použít místo pochybné opravy. Je to lepší než vyhořet.
Ne, nebyla myšlena jen (pochybná) oprava, spíše to směřovalo k výrobě repliky dle zachovalého konce. Třeba i s využitím části originální zástrčky.Tak to asi mělo být správně napsáno. Bakelitová koncovka je většinou pro 3 vodiče, tato jde libovolně otočit. Kdo řešil brum ze sítě může potvrdit, jak to někdy pomůže. Pozor, píšu NĚKDY !!!
Foto bakelitek pro 2 a 3 žíly přidávám, ta pro 2 nemá namontovaný kryt, tak vypadá, že jde otáčet. Ne, ta druhá dírka je pro šroubek.
Foto bakelitek pro 2 a 3 žíly přidávám, ta pro 2 nemá namontovaný kryt, tak vypadá, že jde otáčet. Ne, ta druhá dírka je pro šroubek.
Výhodný způsob, jak přehazovat fázi ze zásuvky na levý či pravý kolík tříkolíkové zástrčky je použít starou roztrojku. Ta má na jedné straně fázi vlevo a na druhé vpravo. Nové výrobky už nějaký bezpečnostní purista upravil, takže tuhle výhodnou vlastnost nemají.
již jsme to psal někde jinde, nejvdohnější se mi zdají textilní tkanice do nichž se navleče nová šňůra.
Zdravím,
tak jsem dnes narazil na renovaci přívodní šňůry na bastlírně, je to asi uprostřed stránky. Jak je to ale bezpečné nevím, nápad dobrý H.W
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... sc&start=0
tak jsem dnes narazil na renovaci přívodní šňůry na bastlírně, je to asi uprostřed stránky. Jak je to ale bezpečné nevím, nápad dobrý H.W
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... sc&start=0
To znám, nezdá se mi iz. odpor, pokud to vůbec bylo měřeno. Na konci je dotaz na ty tech. saze, třeba ještě odpoví. Ale nijak moc tomu nefandím. Spíš s nějakou jinou hmotou nebo alespoň barvivem. To odlití kopyta je mi jasné, ale čím odlít ten nový kus aby to bylo OK...
No to je právě ten problém, pokud by se sehnalo barvivo, které není vodivé(saze mi přijdou také blbost), tak pak by to šlo odlít doma. Chtělo by to nějakého chemika, který se vyzná v plnidlech. Kdysi jsem jednoho znal, ten pořád něco odléval a míchal, ale už asi nežije. Zkusím se poptat v práci, máme tam taky jednoho chemika, třeba bude něco vědět o této záležitosti. Dám sem vědět co zjistím. Asi by bylo dobré mít černou i hnědou. Napadlo mě, že by se jako vidlice dala použít ta montovací dvoužilová, jen ten vnitřek a pak to zalít. H.W.
co takhle sanitarnim tmelem silikonovym, vyrabi se hnedy i cerny.
A jeste jeden tip. Nariznout podelne puvodni vidlici, zapajet novy opredeny vodic, pak slepit sekundovym lepidlem , pripadne vydrolene casti vytmelit sanit. tmelem.
A jeste jeden tip. Nariznout podelne puvodni vidlici, zapajet novy opredeny vodic, pak slepit sekundovym lepidlem , pripadne vydrolene casti vytmelit sanit. tmelem.