Telefunken Koncert Super
Re: Telefunken Koncert Super
Ano, BEZ ROZPOJENÍ, ampérmetr paralelně k primáru VT. Rádio pochopitelně přestane hrát. Chyba v hodnotě takto měřeného proudu je zanedbatelná.
Děkuji, už jsemto zkusil a stalo se toto: Ua= 280V, Ia=119mA , Ug2=265V, Ig2=14 mA. To vše po dobu asi tak 6 sekund, potom vše spadne k nule. Po delší době v tomto stavu začal topit odpor 20KOhm na přívodu ke g2. Rychle jsem to vypnul. Proč se to děje, si ale neumím vysvětlit. Díky za rady.
Anodový proud koncové elektronky se běžně měří přiložením svorek miliampérmetru k primáru VT. U starých rádií, kde je vývod pro vysokoohmový reproduktor je možno banánky zasunout přímo do těchto zdířek. Tento proud je určen vlastnostmi a pracovním bodem elky a pár voltů úbytku na VT má minimální vliv.
V daném případě bych zkontroloval hlavně přívod napětí na šroubek k G2. Všeobecně je výhodné měřit moderním voltmetrem napětí mezi katodou a G1, pokud možno přímo na nožičkách. Přerušení, přechoďáky a svody jsou obvykle tam, kde by to člověka ve snu nenapadlo.
V daném případě bych zkontroloval hlavně přívod napětí na šroubek k G2. Všeobecně je výhodné měřit moderním voltmetrem napětí mezi katodou a G1, pokud možno přímo na nožičkách. Přerušení, přechoďáky a svody jsou obvykle tam, kde by to člověka ve snu nenapadlo.
A co kondenzátor z G2 proti zemi? Hodnota 0,5 uF. Jak je na tom?
Tak tohohle jsem nemyslel, to nevím ani kdo je a byla by to sázka do loterie. Winit je nejspolehlivější a je potřeba si počkat, až něco takového bude zase mít.Heptoda píše:No, čtu-li dobře, tak píše, že na Aukru JE, nikoliv bývají a pod. Myslí asi tuto jedinou nabídku: http://aukro.cz/telefunken-d-r-p-rens-1 ... 76970.html , do toho bych taky nešel.Tak počkáme na měření.
Jinak, vyměnil jsi všechny vazební a blokovací kondenzátory? Pokud ne, je to potřeba udělat. Na G1 by mělo podle katalogu být -18V, měřeno katoda mřížka. Na G1 by němělo jít stejnosměrné napětí proti zemi, a na G1 jde ještě rezistor 800k, jestli je v pořádku. Kondíky mají svody a pak to může jít na G1.
Pokud nemáš schéma, je to na prvním odkazu: https://www.google.cz/search?q=telefunk ... 8QfJ4oDwDA
Kondy vyměněné, konec již brumí parádně. Ale nechytím nic. Podezírám AK1, ale jak ji změřit. Kamarád má kartu jen na AK2. Je to možné přes ni, nebo to je nemožné a riskantní, či bysme ji odpravili?
Každá má jiný spodek lampy, tím jsem se vyhnul pojmu sokl , jde spíš o to, zda se karta na AK2 může použít. Já mám v poznámkách u karet AK1 = AK2, leč ruku do ohně bych za to nedal. Poptám jinde... Ale třeba bude někdo rychlejší. JINAK GRATULUJI!!
ZDE JE ODPOVĚĎ:
Dobrý večer , na spřízněném fóru se řeší problém: jak změřit elku AK1? Lze použít bez úprav kartu na AK2? Nebude problém? Jedna je 7kolík a druhá lamelová... Děkuji.
Jirka Hájek reaguje E-mail:2.10.2014 (20:20)X
Na AK1 používám kartu, č. 54 pro AK2 na posici 7 nakolíkuji g1. Při měření dobré lampy ukáže cca 80% AK2. AK1 má trochu jiné parametry.
Dobrý večer , na spřízněném fóru se řeší problém: jak změřit elku AK1? Lze použít bez úprav kartu na AK2? Nebude problém? Jedna je 7kolík a druhá lamelová... Děkuji.
Jirka Hájek reaguje E-mail:2.10.2014 (20:20)X
Na AK1 používám kartu, č. 54 pro AK2 na posici 7 nakolíkuji g1. Při měření dobré lampy ukáže cca 80% AK2. AK1 má trochu jiné parametry.
Tak sláva, už to trochu ožilo
Teď jsem zkoušel AK1 podle pana Hájka na vzkazovníku s kartou AK2 a funguje to spolehlivě. Zárověň to byla rada i pro mně.
Teď jsem zkoušel AK1 podle pana Hájka na vzkazovníku s kartou AK2 a funguje to spolehlivě. Zárověň to byla rada i pro mně.
Po nedavne zkusenosti s timto strojem bych zkontroloval nyty v mezifrekvencich, dohanel jsem je par dnu nez mi doslo proc to obcas nehraje.
P
P
Petr Vanicek