Kapsch Akkordino Super

Vše okolo historických rádií
Milan155

Re: Kapsch Akkordino Super

Příspěvek od Milan155 » 17.12. 2020, 21:25

Máš Milane zřejmě přesnější informace. Takže bych tu svoji větu , která tě vedla k tomu odkazu, upravil na základě grafu /vypínací charakteristiky pojistky tak, že při proudu 2,1 In a uvážení vlivu teploty viz ten článek může pojistka vypnout až za velmi dlouho , třeba i několik set sekund. Pokud je podle tabulky proudy/časy pojistka ve zkušebně testována , pak při proudu 1,8 In nemusí vypnout nikdy ( uveden čas větší než 1 hodina) . Ještě pro mě zůstává otevřena otázka, zda-li tyto informace platí i pro ty čínské pojistky, které si běžně kupujeme.

Ještě bych přidal obrázek z katalogu trub. pojistek prodávaných GME ( aj. , budou to asi ty čínské ) . Je vidět , že
vlastnosti pojistek mohou být i jiné než je v odkazu .
Přílohy
Trubičkové pojistky GME.jpg
Milan155

Příspěvek od Milan155 » 18.12. 2020, 21:54

Obrázek toho rádia. Vypadá celkem zachovale , ale problémů tam elektricky je dost ( 3 lampy nevyhovující , potenciometry s "měnitelným" kontaktem, asi 8 papírových kondů , styroflexy , o kterých zatím nevím, zda mají vývody bodované k folii , selenový můstek, totálně zřernalé kontakty klávesnice , některé prakticky nepřístupné , atd. Mnoho let leželo mimo provoz.
Přílohy
PC080669.JPG
PC080666.JPG
Milan155

Příspěvek od Milan155 » 01.02. 2021, 20:42

Ve chvilkách při pomoci manželce po covidu jsem to rádio dokončil, hraje to nadmíru pěkně na SV, DV i VKV . Byla tam řada problémů , nejvíce mě potrápily 1.mf AM a PD FM - cívky byly poničeny, viz obrázek toho prvního . Důvod je ten, že kostřičky cívek jsou vícedílné , přičemž trubička s cívkami a jádry je vlepena do výlisku , který má páj.očka zaletovaná do desky. Lepidlo se časem rozložilo . Můj předchůdce / opravář to asi chtěl sladit , ale jádra byla v trubičce v závitu zalehlá , takže je jednak olámal, jednak se trubička ve spodku protočila a drátky se utrhly. Stálo mě dost perných chvil doměřit se nějak začátků a konců vinutí a kam co patří. Krom toho , a s tím jsem se doposud nepotkal, byly u té první AM mf proraženy/ zkratovány oba resonanční polystyrénové kondy (120 a 500pF) . Musel jsem to celé vypájet ven, aby se to dalo měřit a identifikovat.
Co se týče výše s Milanem diskutované pojistky , napájel jsem tam držák z druhé strany do nýtků držáku původní pojistky 1,5A , kterou jsem tam (spálenou) nechal . Odběr rádia při voliči na 240V a napětí v síti cca 235V byl na univerzálu cca 0,2A , což je ovšem střední hodnota přepočtená koeficientem na efektivní (měřák na true ef. hodnotu nemám). Odhadem bude skutečná efektivní hodnota proudu " přes palec" x 1,3 , tj. asi 0,26 A . Skončila tam pojistka T 315mA a zatím bez problémů drží . Trafo je opravdu kvalitní , proud naprázdno asi 28 mA , izolační odpory větší než 2000 MOhm / 500V dc a dotykový proud celku menší než 0,08 mA ac ve všech bodech a polaritách.

Děkuji zdejším kolegům, kteří mi pomohli s obstaráním elektronek EF89 a EABC80 , které byly špatné a já je neměl.
Přílohy
PC180691.JPG
PC180690.JPG
Milan

Příspěvek od Milan » 05.02. 2021, 17:43

Milane 155 dovoluji si reagovat na připojený graf pojistek, nevím jestli mu správně rozumíš ? Dávám odkaz na lepší kde je popsáno co která křivka znamená.
https://www.soselectronic.cz/articles/s ... tecne-2207
Přeci správná pojistka nemůže vydržet nekonečně dlouho 2xIn než který je na ni výrobcem udán.
Milan155

Příspěvek od Milan155 » 05.02. 2021, 18:24

Nejsem si jist, co to znamená "správná pojistka" . Já ty různé grafy od výrobců pojistek nevymýšlel , ale je jasné
z fyzikálního principu, že pro nadproud určité velikosti bude ve vypínací charakteristice k ose času vždy existovat limita , tj. proud, při kterém ta pojistka již nikdy nevypne , protože v drátku ztracené teplo nestačí k jeho roztavení. Ta limita určitě není jmenovitý proud pojistky, protože by při každém "šmrdlání" v síti vypadla. Kolikanásobek jmenovitého proudu to je, pominu-li závislosti na teplotě okolí atd. , je problém výrobce a jeho grafů, popř. norem ( u těch čínských možná ani to ne) . Výrazně se lišících grafů a tabulek vypínacích charakteristik je na netu plno, holt si člověk z toho musí něco použitelného pro sebe vybrat. Já pro sebe upřednostním bezpečnější variantu a zatím jsem s tím v praxi problém neměl . Nezabývám se ovšem jištěním
sítí nebo MVA zařízení :) .

Pro doplnění možná ještě další tabulka - prostě uživatel si musí něco vybrat, zřejmě podle aplikace a kapsy.
Přílohy
Pojistky - některé normy.jpg
Milan

Příspěvek od Milan » 06.02. 2021, 19:32

Ano, tak to je ta správná cesta. Pojem "správná pojistka" jsem si dovolil zneužít pro označení všech pojistek které -za běžných provozních podmínek -nevydrží nekonečně dlouhou dobu jistit proud 2xIn.
Milan155

Příspěvek od Milan155 » 07.02. 2021, 08:03

Možná by se event. opravářovi tohoto rádia hodila následující informace :
Ve slaďovacím předpisu ( mimochodem velmi ošizeném) je uvedeno, že u mezifrekvencí jak am, tak fm , je primární vinutí nahoře ( při pohledu na šasi zhora) a sekundární dole. Ve skutečnosti je to úplně opačně, tj. primár je blíže k šasi a sekundár nad ním . To se pak holt člověk nedoměří , pokud to nerozebere..... :) -
jirka5
Bydliště: Very Stupid District (hned vedle okresu Postřižiny)

Příspěvek od jirka5 » 07.02. 2021, 08:50

Možná by se k tomuto tématu hodila i tato informace. Soudruzi z BRD zkoušeli nahradit nedostatkovou EF89 v mezifrevenci běžnější televizní EF183 nebo ruskou 6K13P. O zkušenostech s touto náhradou si můžete přečíst zde:
https://www.dampfradioforum.de/viewtopi ... 83#p251952
nebo zde: https://www.dampfradioforum.de/viewtopi ... ef89+ef183
Milan155

Příspěvek od Milan155 » 11.02. 2021, 07:13

Chtěl jsem si to přečíst, bohužel na ty stránky dampradiofora se nedostanu, i když mám v nastaveních to, co je
v hlášce, splněno . Neví někdo prosím proč to nejde resp. co s tím ? Mám aktuální W 8.1 ,ale stále jen poslední IE .
Přílohy
Hlášení.jpg
Jan55
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jan55 » 11.02. 2021, 07:29

Mě to otevřít jde normálně. Mám W10 a Firefox. Možná by to chtělo nějakou lepší aktualizaci, nebo zkus jiný prohlížeč. W8.1 už dávno nemám, tak to nemůžu vyzkoušet.
Odpovědět