neznámý Philips
neznámý Philips
Kolegové, mám orezlý vrak Philipse s původním štítkem, typ 634 A. Původně kruhovou stupnici má upravenu na stranově posunutou svislou, dokonce s ručkovým ukazatelem přepnutí rozsahů. Podle mne a několika známých se jedná o pozdější úpravu rádia na téměř tovární úrovni, páky jsou čistě provedeny, ohnuty a dokonce i pohyblivě snýtovány. Rádio pak muselo mít úplně jinou skříňku, zřejmě ležatou. Přístroj podobného tvaru (a typu a osazení lamp) jsem nenašel ani v přehledu Philipsů všech zemí na Radiomuseum.org. (Nepěkné hranolky nahoře na stupnici mohly být vyměněny, nějak nepasují ke krásné práci s kovem.) Jako téměř vždy nelze zcela vyloučit aktivitu šikovného kutila, který chtěl mít modernější vzhled jinak kvalitního rádia (mechanicky je to dělatelné i doma, skříňka možná také), ale možná je to práce nějaké menší firmy a těch „modernizovaných“ kousků bylo trochu víc. Zkuste prosím zapátrat v paměti nebo depozitářích, jestli neznáte nějakou obdobu nebo dokonce „bratříčka“.
- Petr Fridrich
Re: neznámý Philips
Zajímavá amatérská přestavba, nechci se mýlit ale určitě ne tovární. Podle detailů to byl kutil, i když nepochybně šikovný