TV Tesla 4002A (4001A) renovace - konzultace
Re: TV Tesla 4002A (4001A) renovace - konzultace
Ten přidaný odpor a kondenzátor v katodě obrazovky je na zhášení snímkových zpětných běhů.
A 500p kondík u vychylovaček slouží na zvětšení šířky obrazu.
Bohužel se tím současně prodlouží zpětný běh, takže je pravděpodobně na levém okraji obraz přeloženej. Současně s prodlouženým zpětným během se zmenšuje VN pro obrazovku pod minimální dovolenou hranici. Lepší řešení je zvýšit výkon řádkového konce a opatřit vychylovací cívky feritovým kroužkem. Úpravy popisuju na předchozích stranách tohoto vlákna. Dají se též najít v příslušné literatuře.
A 500p kondík u vychylovaček slouží na zvětšení šířky obrazu.
Bohužel se tím současně prodlouží zpětný běh, takže je pravděpodobně na levém okraji obraz přeloženej. Současně s prodlouženým zpětným během se zmenšuje VN pro obrazovku pod minimální dovolenou hranici. Lepší řešení je zvýšit výkon řádkového konce a opatřit vychylovací cívky feritovým kroužkem. Úpravy popisuju na předchozích stranách tohoto vlákna. Dají se též najít v příslušné literatuře.
Ano to mas pravdu obraz je prelozenej na leve strane dik za info kouknu a proctu upravy
A jeste jedne vec je pridana a to kondenzator 125p primo na VN trafu podle obrazku co tu mas je to ta prvni verze VN jen je zmena vtom ze pod VN diodou je keramika
Ten přidany kondenzátor na VN trafu bude mít podobnou funkci jako ten u vychylovacek - rozšíření obrazu. Ani jeden tam nemá co dělat. Má tam být jen ten 50p k polovine vodorovných vychylovacek. Jeho účel je odstraňovat zakmity na levé straně obrazu.
Tak sem koukal natu upravu a odstranil ten kondik 500p obraz je samozrejme zuzenej ale uz se na leve strane nepreklada ta uprava ostrici civky by problem nebyl ale feritovy krouzej to nevim kde sehnat.
Pasuje tam feritový kroužek z telek řady Mánes, Kriváň a odvozenych typu. Jen se musí lehce upravit drzak. Jaký konkrétně je do těch vychylovacek zásah? Většinou totiž nejdou na krk větší obrazovky nasunout a musí se roztáhnout. A kvůli tomu se musí odvinout ocelový drát kterým jsou ovinuty. Opravdu na nich ten kroužek už není?
No ja bych nerek ze tam sou ja sem to celi sice nerozdelaval ale pod tim drzakem je guma
Pripada me ze jedina uprava tam byl ten kondik nebe neco ocem nevim
Jj, ty vychylovaceky jsou v origo stavu.
Asi bych začal tím, že bych zmenšil vzduchovou mezeru na VN trafu vyjmutím jedné podložky a zmenšit odpor ve stínící mřížce 6L50 na 4k7. Pak bych vrátil zdroj do původního stavu. Anodový napětí by mělo být cca 330 - 340 V. Účinnostni napětí, měřené na kondenzátoru C79 by mělo být kolem 480 V.
Obraz jde dále rozšířit zablokováním stínící mřížky 6L50.
Jestli to ale bude stačit nemám vyzkoušený. Vychylovaceky mi nesly na krk nasadit, takže jsem je musel rozebrat, rozlepit od sebe, vypodložit a znovu slepit. A v rámci toho jsem je opatřil feritovým kroužkem.
Asi bych začal tím, že bych zmenšil vzduchovou mezeru na VN trafu vyjmutím jedné podložky a zmenšit odpor ve stínící mřížce 6L50 na 4k7. Pak bych vrátil zdroj do původního stavu. Anodový napětí by mělo být cca 330 - 340 V. Účinnostni napětí, měřené na kondenzátoru C79 by mělo být kolem 480 V.
Obraz jde dále rozšířit zablokováním stínící mřížky 6L50.
Jestli to ale bude stačit nemám vyzkoušený. Vychylovaceky mi nesly na krk nasadit, takže jsem je musel rozebrat, rozlepit od sebe, vypodložit a znovu slepit. A v rámci toho jsem je opatřil feritovým kroužkem.