Typ televize používané v inscenacích ČST
Typ televize používané v inscenacích ČST
Již delší dobu přemýšlím, co je to za typ televize, který byl vydět v 70.tých letech v každé druhé inscenaci, v některých seriálech ji dokonce měli v každé domácnosti nebo podniku - byla vidět obvykle tam, kde měla být v provozu, zřejmě byla upravena pro nějaký videomagnetofon apod.
Televize vypadala trochu jako Spoletto, ale obrazovka byla víc zakulacená a ovládací panel jinak barevný a předvolba měla tlačítka ve dvou sloupcích. Viz obr: edit: nějak zkobí zobrazování obrázků, se nezobrazují obrázky, proto pro jistotu posílám odkaz na externí hosting:
https://ibb.co/dMbn6Bf
Televize vypadala trochu jako Spoletto, ale obrazovka byla víc zakulacená a ovládací panel jinak barevný a předvolba měla tlačítka ve dvou sloupcích. Viz obr: edit: nějak zkobí zobrazování obrázků, se nezobrazují obrázky, proto pro jistotu posílám odkaz na externí hosting:
https://ibb.co/dMbn6Bf
-
- Bydliště: Very Stupid District (hned vedle okresu Postřižiny)
Re: Typ televize používané v inscenacích ČST
Vypadá to, že to je opravdu Spoleto, nebo aspoň skříň od Spoleta, do které je nabastlena obrazovka z rumunského dárečku LUX 65. Kdo ví, co je nabastleno uvnitř, možná je to jen monitor, na tom temném snímku nejsou vidět tlačítka kanálového voliče KTJ92T, možná tam ani nejsou.
Když se podíváš pořádně, tlačítka tam jsou vidět, ale ve dvou sloupcích. Zároveň kdykoliv jsem ji viděl, přijde mu určitý nepoměr ovladacího panelu k celé velikosti televizoru -je podle mne širší než bývá normálně. A kdyby někdo namítal - Ne, není to chybným formátem obrau...
Tady je to trochu lépe vidět. Spoletto to určitě nebude.
To bude patrně nějaký typ vyráběný do zahraničí, taky proč by tehdy u nás někdo potřeboval 12 předvoleb. V té době vznikaly různé mutace vyráběné do zahraničí. O těchto dvou, co vznikly ze Spoleta jsem také ještě neslyšel.
- Vratislav-OK1ZAF
Byla to malosériová varianta speciálně vyráběná pro ČST. Podobně byl pro ČST vyráběn i Teslacolor s dvanácti předvolbami, osazený dekodéry pro SECAM i PAL. Byly to varianty pro vnitřní potřebu ČST, určené pro příjem signálu vnitřního televizního rozvodu (ROZS), dosažitelném prakticky ve všech kancelářích, dílnách i studiích. Bohužel do dnešních dnů se žádný z těchto raritních kousků nedochoval, alespoň osobně o žádném dochovaném nevím.
Tož tak asi.
Tož tak asi.
-
V nedávno vysílaném filmu na ČT1 "Zemský ráj to napohled" se taky vyskytnul pěkný špek. Televizor podobný pardubicko-polskému Jasmínu 4224U, ale s obrazovkou o úhlopříčce cca 47 cm, přičemž volná plocha v původní masce byla vykryta další maskou bílé barvy, která dokonale vytvářela dojem, že se jedná o jednolitou hmotu. Nikdy jsem nic takového neviděl. Film bohužel zmizel z YT, ani jinde jsem ho nedohledal, takže sem nemůžu dát snímek. Pokud někdo máte možnost, dejte ho sem, a víte-li, o co se jedná, prosím vysvětlete.
-
Obecně se televizní přijímače upravovaly z menší obrazovky na větší....tady se očividně někdo rozhodl jít proti davu
-
Time: Je to ono!
Martin Bobek: Cesty páně jsou nevyzpytatelné.....
Martin Bobek: Cesty páně jsou nevyzpytatelné.....