Zkoušeč elektronek HF-35
Zkoušeč elektronek HF-35
K mojí poznámce na Knize vzkazů: Zkoušeč elektronek HF-35 z roku 1935, podle všeho je v původním stavu bez jakýchkoliv pozměňujících zásahů. Součástí jsou tabulky optimálních hodnot pro jednotlivé typy elektronek (horní fotografie) a další informace k měření - která objímka, kam připojit kablík, polohy přepínačů atd...
Naposledy upravil(a) Franta dne 11.12. 2012, 11:06, celkem upraveno 1 x.
Re: Zkoušeč elektronek HF-35
Před dávnem, v r. 1987, jsem si podle Amatérského rádia postavil vlastní měřič elektronek, toto jsou fotky z nedávné doby, pravda, je teď už trochu odrbaný, ale za ty roky udělal hodně dobré služby. Na třetím snímku je nejdůležitější součátka měřiče - tzv. křížový přepojovač. Pole se přepojuje zasouváním banánků... Popis stavby byl otištěn v Radiojournalu č. 3, zájemci mohu poslat sken stránek s popisem a schématem.
- Jirka84835751
- Moderátor
Franto,
prosím v kterém AR ku byl zveřejněný? - mám je od 11/69. Nějak mi paměť z té doby už pokulhává. Vypadá velmi solidně - chválím (i před "zhasnutou VéTřiEskou" - na vojně jsme chválili před nastartovanou). Je na něm vidět opravdu šikovné ručičky. Díky za přiblížení a pěkný večer.
prosím v kterém AR ku byl zveřejněný? - mám je od 11/69. Nějak mi paměť z té doby už pokulhává. Vypadá velmi solidně - chválím (i před "zhasnutou VéTřiEskou" - na vojně jsme chválili před nastartovanou). Je na něm vidět opravdu šikovné ručičky. Díky za přiblížení a pěkný večer.
- Jirka84835751
- Moderátor
Odpovídám si sám, protože jsem špatně četl.
Tedy :Měříč elektronek HF-35 byl popsán ve dvou článcích v Radioamatéru roč. 1935.
na fóru RJ napsal majitel Franta.
Tyto ročníky ještě nemám, mám ale zájem o nabídku skenu. Díky ještě jednou.
Tedy :Měříč elektronek HF-35 byl popsán ve dvou článcích v Radioamatéru roč. 1935.
na fóru RJ napsal majitel Franta.
Tyto ročníky ještě nemám, mám ale zájem o nabídku skenu. Díky ještě jednou.
S tou historií kolem HF-35 to bylo trochu jinak, při psaní toho textu jsem neměl ta AR po ruce, holt mi komicky selhala paměť. Omlouvám se.
Týkalo se to jiného kufříkového měřiče elektronek, ale ten konstruktér byl skutečně z Moravské Ostravy. Doufám, že za tu zmatu u Tebe nebudu kandidátem na vraždu
Týkalo se to jiného kufříkového měřiče elektronek, ale ten konstruktér byl skutečně z Moravské Ostravy. Doufám, že za tu zmatu u Tebe nebudu kandidátem na vraždu
- Jirka84835751
- Moderátor
Poslední století svého života ctím heslo : "žij a nechej žít !!! " . Nic se neděje - nejde-li o život tak jde o ....o
Výhodou tohoto fóra jsou možnosti obrázků , za to díky i Adminovi Pribymu.
PS Philips je před dokončením - chybí jen pár nepodstatných věcí mimo jiné stupnice.
Franto pěkný večer nejen Tobě.
Výhodou tohoto fóra jsou možnosti obrázků , za to díky i Adminovi Pribymu.
PS Philips je před dokončením - chybí jen pár nepodstatných věcí mimo jiné stupnice.
Franto pěkný večer nejen Tobě.
Jak jsem tu četl, tak bych mohl požádat a zaslání skenu skoušeče elektronek HF-35. Tak si troufám požádat o tuto pro mě důležitou věc.
Děkuji pěkně předem za Vaši laskavost.
Luigi1@post.sk
Děkuji pěkně předem za Vaši laskavost.
Luigi1@post.sk
Pro luigi1@post.sk
Pokud jde o moji nabídku v tomto vlákně, tak jsem nabízel jenom sken návodu ke stavbě amatérského zkoušeče, návod byl otištěn v klubovém časopise Radiojournal č.3.
Ne zkoušeče HF-35.
Mohl bys se vyjádřit přesněji?
Pokud jde o moji nabídku v tomto vlákně, tak jsem nabízel jenom sken návodu ke stavbě amatérského zkoušeče, návod byl otištěn v klubovém časopise Radiojournal č.3.
Ne zkoušeče HF-35.
Mohl bys se vyjádřit přesněji?
Pro případné zájemce o stavbu lampoměrubych měl jednu praktickou radu. Jedná se o poměrně pracnou výrobu křížového přepojovače. Doba trhla oponou a lze to řešit méně pracně a přitom docela esteticky. Lze použít zdířky typu JACK 3,5mm (levné) a do svislých a vodorovných řad propojit kontakty zdířek. Jako kolíčky se použijí banánky JACK u kterých propojíme všechny kontakty.
Zkoušel to tak někdo ?
Zkoušel to tak někdo ?
SmolkaKarel > pane kolego, ten nápad s konektory typu "Jack" je výborný, mechanicky to je jistě mnohem lepší, než křížový přepojovač, kde se k propojování kontaktního pole používají banánky, a pokud nemají dostačující pružnost tak to nedrží kontakt.
Je to dobrá inspirace pro zájemce, co stavbu zkoušeče elektronek zamýšlejí. Já jsem stavěl ten svůj zkoušeč v r. 1987 se součástkami, které tehdy byly k mání, ale předělávat ho v tomto smyslu, již z důvodu nostalgie, téměř jistě nebudu
Je to dobrá inspirace pro zájemce, co stavbu zkoušeče elektronek zamýšlejí. Já jsem stavěl ten svůj zkoušeč v r. 1987 se součástkami, které tehdy byly k mání, ale předělávat ho v tomto smyslu, již z důvodu nostalgie, téměř jistě nebudu