Tesla Kongres - náhrada ECH21 elektronkou ECH81
Tesla Kongres - náhrada ECH21 elektronkou ECH81
Dávám dohromady jeden Kongres v horším stavu . Na vstupu (směšovač+oscilátor) je nahrazena původní ECH21
eletronkou ECH81 bez jakýchkoliv jiných úprav zapojení . Mám očekávat problémy se slaďováním popř. s funkcí ? Mohu tu ECH81 i s paticí sice nahradit původní elektronkou, ale rád bych to zachoval jako doklad umu
našich předchůdců . Podle stavu povrchu plíšku, na kterém je náhrada upevněna , a stavu šroubků , to bylo provedeno hodně dávno - tak před 40 -50 lety .
eletronkou ECH81 bez jakýchkoliv jiných úprav zapojení . Mám očekávat problémy se slaďováním popř. s funkcí ? Mohu tu ECH81 i s paticí sice nahradit původní elektronkou, ale rád bych to zachoval jako doklad umu
našich předchůdců . Podle stavu povrchu plíšku, na kterém je náhrada upevněna , a stavu šroubků , to bylo provedeno hodně dávno - tak před 40 -50 lety .
Re: Tesla Kongres - náhrada ECH21 elektronkou ECH81
Podle mě to bude normálně fungovat.
Kdysi dávno v mých začátcích jsem do Tesly Symfonic místo ECH21 kterou jsem v té době neměl osadil EF22 kterou jsem nahradil heptodovou část a jako triodu oscilátoru jsem použil 1/2 tuším ECC82, kterou jsem osadil do volného otvoru na elyt - ten už tam byl dvojitej.
Kupodivu to hrálo dost obstojně.
Kdysi dávno v mých začátcích jsem do Tesly Symfonic místo ECH21 kterou jsem v té době neměl osadil EF22 kterou jsem nahradil heptodovou část a jako triodu oscilátoru jsem použil 1/2 tuším ECC82, kterou jsem osadil do volného otvoru na elyt - ten už tam byl dvojitej.
Tak jsem to dostal konečně do stavu schopného oživení . Není to bohužel náhrada bezproblémová. Elektronku ECH81 jsem předem změřil, obě části mají více než 90 procent . Na všech rozsazích se to chová normálně s výjimkou KV1 ( cca 15 až 22 MHz) . Tam se při ladění směrem k vyšším frekvencím asi kolem 19 MHz celý oscilátor parazitně rozkmitá , ladím-li zpět , někde u 17 MHz parazitní oscilace ustanou ( za zvukového doprovodu v nf) . Parazitní kmity jsou pulzy s obálkou , uvnitř které kmitá oscilátor na správném kmitočtu,
a mají frekvenci kolem 100 kHz jen malinko se měnící s otáčením lad. kondu. Prostě perfektní "superreakce" .
Příčinou je patrně příliš velké zesílení triodové části a velká kladná zpětná vazba . Zkoušel jsem bez výsledku ¨
elektronku odstínit , přidat blokování ( vf vlastně v napájení triody ani blokováno není, až ve zdroji je elyt),
malý odpor sériově do g1. Pomohlo až zvýšení odporu v anodě triody z 20k na 39k - tím spadlo napětí a proud
a zesílení se zmenšilo . Je to podobné v Klasiku , tam je cca 40 k. Ovšem zmenšilo se zase napětí oscilátoru a malinko se o cca 300 kHz max. možný kmitočet oscilátoru. Do oscilátorové cívky se mi šahat nechtělo.
a mají frekvenci kolem 100 kHz jen malinko se měnící s otáčením lad. kondu. Prostě perfektní "superreakce" .
Příčinou je patrně příliš velké zesílení triodové části a velká kladná zpětná vazba . Zkoušel jsem bez výsledku ¨
elektronku odstínit , přidat blokování ( vf vlastně v napájení triody ani blokováno není, až ve zdroji je elyt),
malý odpor sériově do g1. Pomohlo až zvýšení odporu v anodě triody z 20k na 39k - tím spadlo napětí a proud
a zesílení se zmenšilo . Je to podobné v Klasiku , tam je cca 40 k. Ovšem zmenšilo se zase napětí oscilátoru a malinko se o cca 300 kHz max. možný kmitočet oscilátoru. Do oscilátorové cívky se mi šahat nechtělo.
To samé mi dělal kongres i s ECH21. Nevyřešil jsem to.
- mastervoice
revoluční řešení co by mě asi nenapadlo...jsem rád že se někdo věnuje lampámJardak píše: ↑20.07. 2022, 22:42Podle mě to bude normálně fungovat.
tedy, spisovně řečeno elektronkám
Při této náhradě je potřeba zkontrolovat napětí oscilátoru, jestli alespoň hrubě sedí s konstrukčním katalogem. (8,5 Vef) Andodové napětí triodové části 80-100V, zařadit tlumící odpor 100-150 Ohmů do g1 v sérii s vazebním kondenzátorem a snížit svodový odpor na 32k. Pokud je na nějakém rozsahu vyšší napětí pak také lze místo odmotávání zpětnovazbebních závitů připojit paralelně k tomuto vinutí tlumící odpor vhodné velikosti. Sladění je nutné.
http://radiojournal.cz/katalog/kkec-ecl.pdf
http://radiojournal.cz/katalog/kkec-ecl.pdf