Děkuji pane Balek za foto a názor. Ten potenciometr je tam opravdu na houby , nicméně samotná ta díra tam mohla být i dříve viz foto nějakých předchozích typů na Radiohistorii a Rajčeti. To je jedno , zacelím ji, až na skříň dojde.
Bohužel jsem zjistil, že je vadné síťové trafo - nějaký kutil spojil jeden krajní vodič žhavení lamp se zemí, asi měnil
filtr.kondy a nemohl k tomu, tak něco odletoval a pak mu jeden drát u žhavení přebýval /má to střed na zem/ . Při zkreslování schématu jsem ten spoj zjistil,tak jsem vše od trafa odpojil a naměřil v primáru 0,6A , po odpojení toho
chybného spoje to kleslo na 0,2A , takže zkrat uvnitř trafa . Bohužel , žhavení je až úplně dole, na něm je primár a pak další sekundární vinutí . Zvenku vidět nic, na cívce prohořelo vinutí žhavení už i do primáru , což se blbě zjišťuje, neb to mám standartně přes odd. trafo , ale riziko úrazu el.proudem je velké . Popisuji to proto, že je zřejmě vhodné měřit důsledně izol. stav trafa před zapnutím ,pohledově to nebylo zřejmé.Jak to vypadalo na cívce po odvinutí vrchních vinutí viz obrázek ,kostra prohořela i směrem k plechům a kousek vypadl dovnitř . No už sháním drát a navíječe

.