Philips 947A-MARS

Vše okolo historických rádií
Venda

Philips 947A-MARS

Příspěvek od Venda » 12.06. 2015, 14:37

Dobrý den. Na jaké napětí jsou v tomto radiu kondenzátory? (Mimo toho v síťové anténě, ten asi raději odpojím pokud neseženu alespoň na 3kV). Stačí na 400V? A na jaké napětí jsou elyty? Není na nich nic napsáno. Dále u C/LA 600 pF (?nevím stopr, je to ale ten, co se s ním ovládá hlasitost, je druhej z leva při pohledu ze předu), není vyvedena hřídelka. Ve vnitřku kondu je vidět 4hranná díra. Mám udělat z mosazi o vhodném průměru tyčku a na konci ofrézovat 4hran? Jak upevnit? Napadlo mne vteřinové lepidlo, opravdu jen kapička, nebo mechanicky zajistit proti vysunutí kroužkem s červíkem před ten pertinaxový držák hřídelky. On prý jde v nouzi nahradit potenciometrem. Jak se to dělá? Ne, že bych to chtěl tak mít, ale kdyby někdy bylo třeba nebo tento byl KO. A ještě prosím na jakou zátěž dát při ev. výměně odpory? Ještě upozorním, že to nechci vyštípat a nahradit novýma. Pokud bude některá součástka chabrus, jenom ji odpojím a připojím novou tak, by moc nerušíla. Děkuju za pomoc.
Franta

Re: Philips 947A-MARS

Příspěvek od Franta » 12.06. 2015, 15:07

Všechno co potřebuješ vědět o renovaci tohoto přijímače najdeš v Servisním návodu od M. Berana zde::
http://www.radiojournal.cz/servisaky/sn10.pdf
Ono se opravdu vyplatí občas se podívat na klubové stránky HRČS nebo si počíst v Radiojournalu ;)
Venda

Příspěvek od Venda » 12.06. 2015, 15:46

Děkuji za reakci. Ten návod jsem si stahl a vytiskl. V Radiojournalu si nepočtu, neodebírám jej. Sice nedavno na Uložto.cz bylo myslim 50 čísel, no já blb si to nestahnul a včílka to ne a ne najit. To napětí elytu tam pravda je, 450V, to se omlouvám. Dekuplační tam v radiu nesou, ale i pro ně platí to co pro antenní. Nebo alespoň těch 1000V. Podle těch napětí ve schematu by ostatní snad na 400V měly stačit. O zatižitelnosti odporu jsem nenašel nic. O př. opravě kondenzatora tež nic. Tož snad eště někdo pomuže. :D
Milan

Příspěvek od Milan » 13.06. 2015, 05:39

Patrně je myšlen kondenzátor zpětné vazby, když je nahrazený a nemá dostatečně dlouho osičku, tak se kdysi prodávaly takové prodlužovací osičky pro tyto případy. Mezi amatéry by se jistě ještě daly sehnat. Je to delší osička na konci opatřená trubičkou která se zajišťuje červíkem. Nebo to vyrobit. Hřídel lze získat starého potenciometru a přes to pak udělat trubičku. Celé to také lze slepit pomocí Loctite na kov, ale stačí i vteřinové lepidlo - drží dobře. Pro zpětnou demontáž by se lepené spoje pak musely ohřát...
O náhradě zpětnovazebních kondenzátorů je ze na fóru již pojednáno, stačí to zadat do vyhledávání.
Ovšem funkčně lepší je řídit z.v. kondenzátorem.
Odpory pokud mají být nové koupené bych volil na 1W metalizované. (jsou robusnější a po natření barvou vypadají i dobově). Pochopitelně ne do zdroje, tam 6 - 8W.
Venda

Příspěvek od Venda » 13.06. 2015, 10:22

Děkuji Milanovi. To o náhradě z.v. kondu jsem již našel. Zde to nehrozí, zv je řízena jinak, posunem cívek, a je to vše funkční, starost mi dělá ten CLA, na řízení hlasitosti. Jak tu hřídelku nejlépe udělat. Rozebrat asi ne, to bych možná nedal dohromady... Napadlo mě nahradit (vyměnit) s tím odlaďovacím CLO. Mají stejnou hodnotu.Ale ten co je v radiu se otáčá jen tak asi o úhel asi 20°. Nebo je taky vadný? Má se protočit více?
Edit: tak zaměnit nejdou, je rozdílná velikost. A již se otáčí ten CLo normálně, tak jak má.
Venda

Příspěvek od Venda » 17.06. 2015, 11:35

Stále tápu okolo způsobu otáčení kondenzátoru CLA na řízení hlasitosti. Myslím si, že se to tam nějako nastrčílo (tá hřídelka pro knoflík) do toho 4hranného otvoru v kondu a potem nějak zajistilo. Nebo nee? Nemáte někdo toto radio, byste mi poradil jak to tam je? Vyrobil bych si repliku, to neni problém, problém je získat nějaký výkres či plánek. Nebo popis, abych věděl, JAK to tam je a nevymýšlal vymyšlené. Majitelům tohoto radia posílám prosbu, by se podívali. :thumbsup: :thumbsup: Děkuji.
Venda

Příspěvek od Venda » 23.06. 2015, 19:22

Ach jo, tak pořád nic.... :( :(
Milan

Příspěvek od Milan » 23.06. 2015, 20:51

Rádio mám, mohu nafotit cokoliv, ale jen tohle ne, protože tento kondenzátor byl v mém přijímači bohužel vyměněn a není originální Philips. Spíš sem zkus dát fotky toho co máš a pak by se dalo poradit.
amatér

Příspěvek od amatér » 18.08. 2015, 09:23

To co vidíš jako 4hrannou díru a pokud ta díra není průchozí, tak je to ulomená hřídelka. Ta je na "zadní" straně kondu přiletována v tom ramínku které otáčí rotorem. Takže opatrně odletovat a udělat novou hřídelku. Až to vzadu odletuješ, uvolníse ten ulomený konec a bude tam na tebe čučet díra, 4hranná. Hřídelku si udělej o pár mm delší,ten 4hran, lépe se to potom letuje. Něco podobného jsem dělal loni, ale už nevzpomínám co to bylo. Potom napiš, co a jak jsi udělal a zda to k něčemu, ta má rada, byla.
I já mám doma toto radio, taky s jiným kondem, asi se to ulamovalo často... Gramo na něj hraje, ale jinak nic. Zpětná vazba ani "nemňoukne", mám to již asi 3 roky odložené. Teďka prší, tak na tom od rána dělám, byly zpuchřelé přívody na síťové části a k reproduktoru. To mám hotové, ale trčím na fleku a nevím jak dál. Ze servisáku jsem to neodhalil, asi jsem trotl po těch vedrech. Tak tu zvedám ruce a prosím, prosím... Do depozita už to dávat nechci.Dík za každou radu, třeba mi něco triviálního nedochází.
Milan

Příspěvek od Milan » 18.08. 2015, 10:55

Servisák je zpracovaný hezky, pokud jsou cívky, napětí a elektronka ok, bývá zrada v kondenzátorech. Zejména C4 a ladící.
Ten ladící s pevným dielektrikem je velký problém, protože po těch letech výrazně zhoršuje činitel jakosti rezonančního obvodu a přijímač tak zachytí jen silné stanice. Nový kondenzátor vzduchový, ale i zrovna koupený otočný s pevným dielektrikem dělá divy. Ve svém přijímači jsem však nechal ten starý a spokojil se tak jen s částečnou funkčností...
Odpovědět