POPULÁR 521A
Re: POPULÁR 521A
To rádio dokonce hrálo, EM 11 svítila, ale při vracení chassis do skříně se musel někde pohnout vodič a od té doby mi svítí zkoušečka na kostře, jakmile jsem to zjistil okamžitě jsem odpojil EM 11 od rádia a začal to řešit. Zjistil jsem, že R4 jiskřil jedním přívodem o kostru, ten jsem obalil bužirkou, potom jsem změřil síťové trafo, nemá-li zkrat na kostru některý z vodičů, neměl, ani spínač. Dříve trafo bručelo když bylo v provozu, teď NE. Žárovečky svítí. Ta zkoušečka mi svítí úplně všude. Jsem bezradný! JSEM RÁD ZA KAŽDOU RADU! MOC DĚKUJI.
Zkoušečka JAKÁ?? Doufám, že ne šroubováková fázovka, to je skutečně super měření. Jaká je přívodní šňůra? 2 nebo 3 vodičová? Jaké se naměří napětí mezi kostrou (šasím) a zemí? Jaký je odběr ze sítě? Atd......
Ano zkoušečka byla šroubovákovál na fázi, šňůra je nová dvoužilná. Odběr ze sítí je klasika 230 V .
Zdravím
K tématu připojení externích zařízení do gramovstupu - doporučuji pro jistotu zapojit do obou kanálů před spojením do "mono" signálu odpory minimálně několik desítek Ohmů, aby se oba kanály při "tvrdém" spojení dohromady náhodou nepohádaly mezi sebou.
Svícení doutnavky u zkoušečky - záleží na tom, zda svítí stejně nebo méně. Pokud svítí menším jasem v obou polohách vidličky, může to být v pořádku a dělají to vlastně všechny přístroje s dvoužilovou šňůrou. V podstatě je na kostře poloviční napětí sítě přenesené kapacitou mezi vinutím trafa, ale protože je ta kapacita malá, je malý i protékající proud. Může ale stačit na rozsvícení doutnavky. V každém případě je nutné podezřelé rádio důkladně proměřit, jde (nejen) o ústa. Ukáže mezi síťovým kabelem a kostrou nějaký svod ohmmetr? Ideální by byl měřič izolačního odporu, ale ten má doma málokdo. Pokud máš nějaký zdroj stejnosměrného anodového napětí, zkus ho zapojit mezi síťovou šňůru a kostru přes doutnavku.
K tématu připojení externích zařízení do gramovstupu - doporučuji pro jistotu zapojit do obou kanálů před spojením do "mono" signálu odpory minimálně několik desítek Ohmů, aby se oba kanály při "tvrdém" spojení dohromady náhodou nepohádaly mezi sebou.
Svícení doutnavky u zkoušečky - záleží na tom, zda svítí stejně nebo méně. Pokud svítí menším jasem v obou polohách vidličky, může to být v pořádku a dělají to vlastně všechny přístroje s dvoužilovou šňůrou. V podstatě je na kostře poloviční napětí sítě přenesené kapacitou mezi vinutím trafa, ale protože je ta kapacita malá, je malý i protékající proud. Může ale stačit na rozsvícení doutnavky. V každém případě je nutné podezřelé rádio důkladně proměřit, jde (nejen) o ústa. Ukáže mezi síťovým kabelem a kostrou nějaký svod ohmmetr? Ideální by byl měřič izolačního odporu, ale ten má doma málokdo. Pokud máš nějaký zdroj stejnosměrného anodového napětí, zkus ho zapojit mezi síťovou šňůru a kostru přes doutnavku.
Populár 521A je vybaven pásmem 80 m. Díky zlepšovatelskému hnutí bylo již při jeho výrobě upuštěno od samostatné elky 6F31 jako oscilátor a 6H31 byla zapojena jako "kmitající směšovač". V chassis však zbyla díra pro patici, takže není nic jednoduššího, než tuto osadit 6F32 jako BFO (ještě přivrtat jeden otvůrek vzadu do chassis pro vypinač). Tím se z nepříliš sběratelsky cenného kusu stane prakticky použitelný přijimač pro SSB a CW signály. Jen ladění je trochu problematické, chtělo by to jemnější převod, ale jde to. Samozřejmě i na dalších pásmech KV - 40 až 15 m. Dalším požadavkem je ovšem doladění mezifrekvence a hlavně souběhu. Bastlení zdar!
Je normální že na spodním a středním vývodu sekundárního vynutí síťového transformátoru naměřím s kostrou 0 Ohmů?
Studoval jsem schéma a myslím si že ne. Ale ptám se.
Studoval jsem schéma a myslím si že ne. Ale ptám se.
A jaké je to sekundární vinutí žhavící nebo anodové ?
Na sekundáru má střed pouze anodové, pokud se dívám dobře.
Odpojit dekuplační C40(6k4), asi bude probitý, pokud nebude zapojen tak provoz nijak závažně neovlivní. Pozornost odporu R21 a jak se tak dívám, tak velkou pozornost věnovat kablíkům k anodám, nemají zkrat na stínění?
Pochopitelně by to chtělo i přeměřit sekundární vinutí (napětí naprázdno, bez usměrňovačky. Je OK?
Příspěvekod haviv » 23.05.2015, 20:57
Citace:
Ano zkoušečka byla šroubovákovál na fázi, šňůra je nová dvoužilná. Odběr ze sítí je klasika 230 V .
haviv
Nemyslím napětí ale ODBĚR = kolik mA teče primárem? Pozor, je to práce s životu nebezpečným napětím!!
Odpojit dekuplační C40(6k4), asi bude probitý, pokud nebude zapojen tak provoz nijak závažně neovlivní. Pozornost odporu R21 a jak se tak dívám, tak velkou pozornost věnovat kablíkům k anodám, nemají zkrat na stínění?
Pochopitelně by to chtělo i přeměřit sekundární vinutí (napětí naprázdno, bez usměrňovačky. Je OK?
Příspěvekod haviv » 23.05.2015, 20:57
Citace:
haviv
Nemyslím napětí ale ODBĚR = kolik mA teče primárem? Pozor, je to práce s životu nebezpečným napětím!!
Já bych raději počkal až autor příspěvku upřesní o které sekundární "vynutí" jde. Pak má cenu radit.
Tedy... toho Populára od haviva bych velice rád měl na stole, začíná to být dobrodružství jako Dvacet tisíc mil pod mořem. I s tím VYNUTÍM