POPULÁR 521A
Re: POPULÁR 521A
Pravda je, že to novější vydání dílů I+II je opravené a doplněné, kupř. v tom starším ve schématu také není vyznačeno číslování kontaktů objímek elektronek - no a jak vidno opravili tam i ten chybějící spoj. Populára mám, takže jak je to v něm se žárovkami samozřejmě vím. Ostatně - kdybychom se důkladně podívali do Baudyše, tak těch chyb v kreslení schémat je tam také dost, i když Baudyš a spol. ta schémata kreslili s vědomím rizika co by se stalo, kdyby jim na ty krátké vlny Němci přišli...
Pánové, přeji hezké jaro
Pánové, přeji hezké jaro
Dobrý den,
Neví někdo, čím to je, když po vyjmutí 6L31 svítí EM 11 mnohem jasněji.(rádio nehraje, když tomu tak moc nerozumím, snažím se zatím o to aby lépe vypadalo!)
I když nemám moc zkušeností, vlastně skoro vůbec žádné co se týče historických přijímačů, ale pořád se člověk učí. Omlouvám se, že svými primitivními dotazy obtěžuji Vás, kteří máte hromadu zkušeností.
Neví někdo, čím to je, když po vyjmutí 6L31 svítí EM 11 mnohem jasněji.(rádio nehraje, když tomu tak moc nerozumím, snažím se zatím o to aby lépe vypadalo!)
I když nemám moc zkušeností, vlastně skoro vůbec žádné co se týče historických přijímačů, ale pořád se člověk učí. Omlouvám se, že svými primitivními dotazy obtěžuji Vás, kteří máte hromadu zkušeností.
- Jirka84835751
- Moderátor
Elektronky nejsou žárovky. Doporučuji za sebe takové i podobné úkony v elektronice (ale i v elektrotechnice) provádět až po seznámení se nejen s elektrotechnickými předpisy ale i s výkresem daného přístroje - platí obecně pro práci na čemkoliv "elektrickém". Po shlédnutí výkresové dokumentace často dotaz se okleští na konkrétnější oblast.
Odpovídám proto takovým způsobem, že je pro mně evidentní u Tebe základní neznalost pro jakékoliv zásahy do el.přístrojů. Navíc nevím , jestli vůbec máš elektrotechnické znalosti(nedejbože vzdělání). Platí nejen pro historické přijímače
PS klidně se ale ptej dál... výkresy jsou k mání nejen na internetu, ale i po zeptání se třeba zde ...
Přeji Ti příjemné chvíle při bastlení i opravách.
Odpovídám proto takovým způsobem, že je pro mně evidentní u Tebe základní neznalost pro jakékoliv zásahy do el.přístrojů. Navíc nevím , jestli vůbec máš elektrotechnické znalosti(nedejbože vzdělání). Platí nejen pro historické přijímače
PS klidně se ale ptej dál... výkresy jsou k mání nejen na internetu, ale i po zeptání se třeba zde ...
Přeji Ti příjemné chvíle při bastlení i opravách.
Samozřejmě že základům elektroniky rozumím, stejně tak jako principu elektronek. Jenom si neumím tento jev vysvětlit a proto se ptám.
Děkuji
Děkuji
pravděpodobně se zvýší anodové napětí
Jistěže se zvýší Ua a také o něco vzroste napětí ve žhavicím obvodu. Oba tyto jevy mají za důsledek, že EM11 po vytažení 6L31 svítí o něco jasněji. Bez koncové 6L31 samozřejmě rádio nebude hrát.
Ani po dosazení 6L31 nehraje. Po měření napětí na elektronkách jsem u 6F31 naměřil na druhé mřížce místo 105V skoro 200V. A napětí se nezměnilo ani když jsem vyměnil odpor R5 (který nebyl původní, měl 36K)za odpor z druhého Populára 40K.
Děkuji
Děkuji
A kolik je napětí na anodě ? Jestliže jen o pár voltů větší, tak má lampa 6F31 pravděpodobně nízkou emisní schopnost a budeš ji muset bohužel vyměnit. A nebylo by lepší rádio oživovat spíše v pořadí 1.zdroj, 2.nf stupeň, případně pak dál, jestli tě to bude ještě bavit
Děkuji za radu
Máte pravdu, anodové napětí se liší jen o pár voltů (přesně tam je 220V). Naštěstí mám ještě jednu 6F31 tak ji vyměním.
A také děkuji za radu, hned se podívám na nf zesilovač. Trafo je v pořádku.
Máte pravdu, anodové napětí se liší jen o pár voltů (přesně tam je 220V). Naštěstí mám ještě jednu 6F31 tak ji vyměním.
A také děkuji za radu, hned se podívám na nf zesilovač. Trafo je v pořádku.
Mám takový zlozvyk, který se kdysi velmi vytýkal radioopravářům v komunálech: ze všeho nejdřív vyjmu z přijímače elektronky, trochu je opráším a jdu si je přeměřit na měřiči elektronek. Tím pádem přinejmenším vím, na čem s původní sadou elektronek jsem. Pak má smysl pátrat po nějakých dalších poruchách v zapojení.
haviv > vřele doporučuji udělat totéž
haviv > vřele doporučuji udělat totéž