tesla 532a echo
Re: tesla 532a echo
Milane , naprostý souhlas !
Napsal jsi to výstižně , lépe to snad již nejde. Jo , kdyby v době kdy jsem začínal byl net a lidé na něm radící. Chodil jsem občas pro rady k jednomu staršímu pánovi-opraváři , no připadal jsem si občas jako vetřelec , když neměl náladu tak to bylo asi jako na zmiňovaném webu El... , taky asi měl obavu z konkurence ,či co já dnes už vím. Předpokládám ,že člověk je tvor v podstatě soudný a hloubavý. A tam kde je ZÁJEM , je asi velice dobré poradit " po lopatě" , či jinak , aby se PŘEDEŠLO těm špatným koncům. Určitě by ti začínající měli mít oddělovací trafo , bylo by to pro ně jistější. Ale to še jsou jen rady , osobně zodpovědný by měl být každý sám za sebe. Vím , že doba je taková , že se píše jak se kočka nedává sušit do mikrovlnky a pod. , nám na to v mládí stačil selský rozum. I na to , že se hřebíky nestrkají do zásuvky a pod. Dnes se holt dají záslepky a je to. Inu , doba je zase trochu jinde. Já osobně jsem nyní na štíru s časem ,ale na toto jsem nusel reagovat. Přeji hodně zdaru !!

Milan+Heptoda, plne rešpektujem váš názor a postoj k tejto problematike, ja však zostanem pri tom svojom. Najmä po skúsenosti z r. 2010, keď som na podobnom fóre (ibaže to bolo super mládežnícke) v dobrej viere pomôcť, radil účastníkovi vlákna, ako spojazdniť TESLA LARGO. To som však netušil, že má 14 rokov (je to ťažké, nikdy nevieš kto v akom veku začína). Ale vlastne mohol som to tušiť, pretože sprievodným znakom písania veľkého množstva týchto mladých je neznalosť, či neúcta k ovládaniu svojho rodného jazyka v písomnej podobe. Tak to bolo aj v tomto prípade. Tento prijímač neskôr (asi po roku od konverzácie na fóre!!!) spôsobil v ich domácnosti požiar, no a to ste mali vidieť, čo rozpútal voči mne jeho otec..., zase na fóre, samozrejme. Žiadne argumenty u neho nezaberali, bolo to márne, nakoniec som bol vlastne rád, že to akosi samo od seba zaniklo. V rádiotechnike som pracoval celý svoj život, v mladosti som podobne ako vy, skúsenosti získaval pracne, kdeže internet, no a tá obava z konkurencie bola veľká - tí starší si svoje poznatky väčšinou chránili. Nakoniec som tento odbor vyštudoval na elektrotechnickej priemyslovke. Teraz už mám 69. rokov a svoje skúsenosti odovzdávam niekoľkým mladým: osobne. Prídu, podebatujeme, ukážem, dám im súčiastky ktoré nemajú (skoro ako v pionierskom krúžku kedysi
a mám dobrý pocit. Súhlasím že by malo platiť to čo píšete, že totiž každý by mal byť zodpovedný sám za seba, ale nie je to také jednoduché ak ide o mladistvých, ako mi vysvetlil právnik. Nuž čo, je toto komplikovaný svet, moja reakcia je čiastočne aj skúsenosťou tu opísanou. Príspevky vás obidvoch si vždy rád prečítam a vážim si ich.

S moderátorem i nadále zcela nesouhlasím, jelikož jediná rada, která se zde v tomto případě měla objevit po přečtení úvodní otázky měla znít: jdi od toho dále, hodně se uč a pak až budeš něco vědět, tak to zvládneš bez kladení stupidních dotazů.
Stačí jedno zničené síťové trafo, naštěstí v přístroji jichž se vyskytuje dosti, takže nemají valnou cenu.
Nejsem mistr světa, ale než jsem opravil či sestavil první rádio, tak k tomu vedla zcela klasická cesta:
1) vzbuzení zájmu o obor po přečtení návodu na stavbu krytalky se zesilovačem v časopise ABC.
2) přihlášení se do radioamatérského kroužku v Domě pionýrů v Opavě a tam postavená první krystalka, následně pak přechod do opavského svazarmovského radioklubu.
3) na půdě nalezená světová knížka od Pacáka - Radiomatérská škola (po dědovi), která se pak nadlouho stala mou biblí.
4) objednání předplatného na AR, později HaZ a ruské Radio, kupování knih s touto tématikou.
Takže to byl základ teoretických znalostí, kterým obdobně prošli asi všichni mí vrstevníci, jelikož jiných informačních zdrojů nebylo. Po té nastal klasický postup - síťová dvoulampovka, třílampovka podle stav. náv. č.18 Triodyn, superhet 254E dle náv.č. 11 a rovněž i tranzistorová zapojení, kde byla dobrou školou knížka P. Štraita "S tranzistorem a baterií". Současně se s tím začaly prolínat i opravy rádií a pak v hojné míře i televizorú.
Znovu tedy zopakuji: podle receptu dej tam tolik toho a onoho lze vařit, ale nikdy opravovat elektronické přístroje. Opravuj toliko v případě až budeš mít teoretický základ, jinak způsobíš pouze škody, v horším případě i újmu na zdraví.
Stačí jedno zničené síťové trafo, naštěstí v přístroji jichž se vyskytuje dosti, takže nemají valnou cenu.
Nejsem mistr světa, ale než jsem opravil či sestavil první rádio, tak k tomu vedla zcela klasická cesta:
1) vzbuzení zájmu o obor po přečtení návodu na stavbu krytalky se zesilovačem v časopise ABC.
2) přihlášení se do radioamatérského kroužku v Domě pionýrů v Opavě a tam postavená první krystalka, následně pak přechod do opavského svazarmovského radioklubu.
3) na půdě nalezená světová knížka od Pacáka - Radiomatérská škola (po dědovi), která se pak nadlouho stala mou biblí.
4) objednání předplatného na AR, později HaZ a ruské Radio, kupování knih s touto tématikou.
Takže to byl základ teoretických znalostí, kterým obdobně prošli asi všichni mí vrstevníci, jelikož jiných informačních zdrojů nebylo. Po té nastal klasický postup - síťová dvoulampovka, třílampovka podle stav. náv. č.18 Triodyn, superhet 254E dle náv.č. 11 a rovněž i tranzistorová zapojení, kde byla dobrou školou knížka P. Štraita "S tranzistorem a baterií". Současně se s tím začaly prolínat i opravy rádií a pak v hojné míře i televizorú.
Znovu tedy zopakuji: podle receptu dej tam tolik toho a onoho lze vařit, ale nikdy opravovat elektronické přístroje. Opravuj toliko v případě až budeš mít teoretický základ, jinak způsobíš pouze škody, v horším případě i újmu na zdraví.
Naposledy upravil(a) elka dne 18.11. 2013, 17:38, celkem upraveno 1 x.
Pro "Milan": zde je právě ten propastný rozdíl - ty ses ptal pouze na zapomenuté a jelikož elektronika ti není na míle vzdálená, tak pak stačí jen nakopnout a dále jedeš po vlastní ose, kdežto tazatel z úvodu by nejdříve potřeboval školení v elementárních věcech.
na tieto veci niesom odborník, ale už som aspoň našiel chybu
mám zlý selenový usmerňovač kedže sa už nevyrábajú tak ho musím nahradiť zajtra asi skočím do obchodu kúpiť usmerňovacie diody a potom urobiť greatezov mostík
snáď sa mi to podarí, dneska mi prišla chýbajúca elektronka
čiže zajtra to môžem skúsiť nakopnúť ak všetko pôjde podľa plánu 

Zdravím všechny. Diskuse zajímavá , leč jak se bude jevit dle novely Občanského zákoníku ? Konkrétně paragraf 2950 ?? Pak tu budeme řešit problém , zda poskytovatel informací = odborník = nese PLNOU zodpovědnost za rady!! Nebo budeme psát " já laik si dovoluji podotknouti , že jest třeba odpor R55 vyměniti , no žádnou zodpovědnost ode mne neračte požadovati , nejsouce já odborníkem , jen bastlířem , ...