JirkaK píše:Ano, R4 umí poslouchat i běžný AM signál, tedy i rozhlasové stanice. Záleží jen na volbě druhu provozu - vypnutý/zapnutý záznějový oscilátor. R4 mám doma na stole, ale Festival jsem jen prohlédl letmo v Kottkovi, takže těžko srovnávat.
R4 má lepší a přesnější stupnici, vyšší citlivost a mimo vysokoimpedančního anténního vstupu pro drátovku i konektor pro koaxiální kabel, což je dnes poměrně důležitá věc. Festival má podle Kottka jako jedno z mála rádií od Tesly laděný předzesilovač a trojitý laděný kondenzátor, takže na krátkých vlnách také nebude špatný. Obyčejná komerční rádia s jednoduchým vstupem většinou trpí na parazitní a zrcadlové příjmy.
Velkou výhodou u Festivalu bude větší rozsah - má dlouhé, střední a téměř celé krátké vlny, takže pro příjem rozhlasu bude asi vhodnější. R4 poslouchá jen od 1.5 do 12.5 MHz, tedy od horního konce středních vln po 25m pásmo. Pokud by jste chtěl v budoucnu zkusit poslouchat i amatérský a profesionální provoz, lze jednoduchý záznějový oscilátor na kmitočtu MF postavit jako externí modul bez zásahu do rádia. U Festivalu je také větší pravděpodobnost, že vás s tím doma nevystěhují do zapadlého koutu, vojenský vzhled R4 nemusí každému sednout.
Ano děkuji, to je přesně ta informace, kterou jsem potřeboval pro rozhodování ) skutečně svůj zájem o poslech KV mohu jakž takž civilněji zamaskovat hezkým starším rádiem, vojenský přijímač už v obyváku asi neobstojí NAvíc jste mne potěšil informací, že pokud by mne to trošku více chytlo, lze ten záznějový oscilátor externě připojit i k tomu radiopřijímači.
Děkuji - Ivo
P.S. tímto nechci tuto diskuzi ukončit, samozřejmě budu rád i za další příspěvky k tomuto zajímavému tématu - ono se o pomaličku nabalí )
takové malé vnadící info pro ostatní začínající lovce KV - Buenos Aires - Argentina - vysílá na KV s výkonem 600kW - to už musí být slyšet pěkně daleko i přes vodu )
P.P.S.Citaci výše uvádím záměrně pro přehlednost ve vlákně - jinak to v diskuzích moc nepodporuji