Tesla 1036a
Tesla 1036a
Dobrý den,
kamarád mi svěřil do opravy tento přijímač s tím, že ho večer poslouchal a najednou přestalo fungovat VKV - už jen šumí, myslel jsem že bude chyba v ladícím napětí pro varikapy, tak jsem to přijal. Už si s tím lámu hlavu třetí den a začínám být s rozumem v koncích. Ladící napětí je krásných 3-22V a napájecí napětí 6V. Dokonce jsem zkoušel i vyměnit samotný VKV díl nezkoušený z jiného vraku, ale rádio stále stejně šumí ať ladím jak ladím. Asi to přeci jen nějakou frekvenci přijímá, neboť když cvaknu páječkou, tak to cvakne v repro. Za jakýkoliv nápad předem děkuji.
kamarád mi svěřil do opravy tento přijímač s tím, že ho večer poslouchal a najednou přestalo fungovat VKV - už jen šumí, myslel jsem že bude chyba v ladícím napětí pro varikapy, tak jsem to přijal. Už si s tím lámu hlavu třetí den a začínám být s rozumem v koncích. Ladící napětí je krásných 3-22V a napájecí napětí 6V. Dokonce jsem zkoušel i vyměnit samotný VKV díl nezkoušený z jiného vraku, ale rádio stále stejně šumí ať ladím jak ladím. Asi to přeci jen nějakou frekvenci přijímá, neboť když cvaknu páječkou, tak to cvakne v repro. Za jakýkoliv nápad předem děkuji.
Re: Tesla 1036a
Jaké máš k dispozici měřící přístroje ? Vf generátor a čítač se sondou pro VKV máš ? Pokud ne a asi je to i z dotazu zřejmé, budeš potřebovat nějaké popelnicové rádio, klasiku, nejlépe tranzistorové, stolní, na kterém hraje VKV CCIR. Pomocí stíněného kablíku vytáhneš signál z výstupu tuneru 10,7Mhz a vstup do mf zesilovače. A tak si ověříš jestli je závada ve vstupní části nebo mf zesilovači. Jinak se budeš trápit ještě hodně dlouho. Na ověření tuneru je též dobý SDR přijímač-Čína- kde se dá naladit 10,7Mhz, WFM a pro ověření mf zesilovače pak šumový generátor-Čína- a SDR jako sledovač signálu...Nebo scanner např. Icom R6 apod...
Test jakéhokoliv VKV tuneru (z rozhlas. přijímačů) v praxi https://www.youtube.com/watch?v=8oYFow9TI3E
Ještě víc amatérský postup bez přístrojů je pak naslepo měnění součástek, např. mf filtru, tranzistorů, elytů, prostříkávání přepínačů a pak to stejně celé vyhodíš do popelnice...
Test jakéhokoliv VKV tuneru (z rozhlas. přijímačů) v praxi https://www.youtube.com/watch?v=8oYFow9TI3E
Ještě víc amatérský postup bez přístrojů je pak naslepo měnění součástek, např. mf filtru, tranzistorů, elytů, prostříkávání přepínačů a pak to stejně celé vyhodíš do popelnice...
Tak to už je pěkná diagnostika, Já mám jen vf generátor bm368 do 30mhz, přeci jen takto "moderní" techniku opravuji jen výjimečně. Mám tu navíc jeden funkční progreson tak večer budu pokračovat. Zatím děkuji, o případném úspěchu dám vědět.
Nedalo mi to a zašel jsem do garáže pro progresson, zapnul jsem ho a dělá úplně to samé jako ta 1036a. Asi některé ze součástek nesvědčí chlad. Začínám si myslet, že ani ta VKV jednotka co jsem tam včera dal asi nebude dobrá. K bláznivé výměně součástek ani točení trimrů se zatím neuchyluji. Kdyby to byl můj kus, už by asi na dně popelnice dávno byl, ale tomuhle kamarádovi to udělat nemůžu.
Tak s tím generátorem to musí jít najít popř. sladit bez větších problémů . Nemám tu sice schema, ale nastav si na generátoru 10,7MHz a na vývod napoj cívečku namotanou třeba z 0,8 drátu 5 závitů , tu nasuň / přibliž postupně od mf směšovače dále dozadu .
Musíš slyšet šum při přeladění generátoru okolo 10,7 MHz a lze někde v obvodech demodulace naměřit i ss složku (podobně jako u poměrového detektoru, tady bude asi nějaký NDR IO) popř. , pokud není ideálně vyvážený fm demodulátor , tak i tu am modulaci uslyšíš , hlavně při malém signálu, kdy omezovače pro fm "ještě moc neomezují ".
Pokud jsou tam v mf keramické rezonátory , bývají vadné , zjistíš to tak, že jej překleneš kondem třeba 1 nF a rádio ožije .
Musíš slyšet šum při přeladění generátoru okolo 10,7 MHz a lze někde v obvodech demodulace naměřit i ss složku (podobně jako u poměrového detektoru, tady bude asi nějaký NDR IO) popř. , pokud není ideálně vyvážený fm demodulátor , tak i tu am modulaci uslyšíš , hlavně při malém signálu, kdy omezovače pro fm "ještě moc neomezují ".
Pokud jsou tam v mf keramické rezonátory , bývají vadné , zjistíš to tak, že jej překleneš kondem třeba 1 nF a rádio ožije .
Dobrý večer, Připravil jsem si pracoviště a skutečně, u 1036a bylo téměř kdekoliv slyšet modulaci generátoru při nastavení od 10 do 11mhz až k jednotce VKV, ladění však stále nefungovalo, tak jsem to samé zkusil u progressonu a tam nic. Zkusil jsem tedy ještě vyměnit VKV díl z progressonu do 1036a a hned se to rozehrálo. Ještě jsem mu vyměnil dva plastové radiální elyty v koncovému stupni, jelikož jeden kanál zkresloval a pomocí trimrů posunul rozsah VKV ke 107mhz. Jen indikátor vyladění je takový tupý, odhaduju to na tu kf521, těch mám ale nedostatek, tak se s tím bude muset kamarád smířit. Jen mi nejde do hlavy, na co asi odešly ty první dvě VKV jednotky. Závada bude asi stejná -svody kondíků, zítra na ně pro zajímavost kouknu. Moc děkuji za cenné rady a přeji hodně úspěchů.
Petr.
Petr.
Tak hlavně že se podařilo místo závady lokalizovat. Osobně bych na vadné kondíky ve vst. jednotce moc nevěřil,
vf keramiky sice dokážou pozlobit, ale většinou to úplně nezahluší. Jestli na příčinu vady nebudeš moci přijít, dej sem prosím schema a popř. fotku vst. jednotky - já to schema nikde nenašel , ale nejsem moc dobrý hledač .
Spíš bych sázel na nefunkční oscilátor, když to mlčí zcela - to zjistíš snadno, když vst. jednotku uvedeš do provozu a vedle si dáš jiné fm rádio naladěné třeba kolem 100 MHz a prolaďuješ tu vst. jednotku , měl by se funkční oscilátor v tom rádiu projevit snížením šumu . Vázat to nijak nemusíš , vyzařuje to dost samo. Pozor na event. vstup vst.jednotky AFC , měl by být při zkoušení na potenciálu dle návodu na sladění jako mimo stanici .Anebo tam dát trimr a vyzkoušet .
vf keramiky sice dokážou pozlobit, ale většinou to úplně nezahluší. Jestli na příčinu vady nebudeš moci přijít, dej sem prosím schema a popř. fotku vst. jednotky - já to schema nikde nenašel , ale nejsem moc dobrý hledač .
Spíš bych sázel na nefunkční oscilátor, když to mlčí zcela - to zjistíš snadno, když vst. jednotku uvedeš do provozu a vedle si dáš jiné fm rádio naladěné třeba kolem 100 MHz a prolaďuješ tu vst. jednotku , měl by se funkční oscilátor v tom rádiu projevit snížením šumu . Vázat to nijak nemusíš , vyzařuje to dost samo. Pozor na event. vstup vst.jednotky AFC , měl by být při zkoušení na potenciálu dle návodu na sladění jako mimo stanici .Anebo tam dát trimr a vyzkoušet .
- Jirka84835751
- Moderátor
Milan155,
mělo by být schema pro VKV asi téměř stejné:
mělo by být schema pro VKV asi téměř stejné:
Ano, bude to asi podobné. K této vstupní jednotce a okolí je spousta informací na Elektrobastlírně včetně popisu některých závad a jejich odstranění , taktéž schématu od Hilla. Ale to už snad kolega prostudoval.
V oscilátoru, který je laděný varikapy je dost kritická kvalita dielektrika kondenzátorů které jsou v sérii s varikapy. Zde je to C20 120pF a C25 1nF, i trimr C22 může být navlhlý.
Oscilátor vyzkoušej poslechem na jiném funkčním fm rádiu, podle předchozí rady, jeho frekvence je o 10,7Mhz nižší, než přijímaného signálu, na rádiu se to projeví syčením až úplným tichem.
Milane155 tak dej konkrétní odkaz na hledání závady nefunkční vstupní jednotky, pro uživatele s minimálním vybavením, ať se nevymýšlí již vymyšlené
Oscilátor vyzkoušej poslechem na jiném funkčním fm rádiu, podle předchozí rady, jeho frekvence je o 10,7Mhz nižší, než přijímaného signálu, na rádiu se to projeví syčením až úplným tichem.
Milane155 tak dej konkrétní odkaz na hledání závady nefunkční vstupní jednotky, pro uživatele s minimálním vybavením, ať se nevymýšlí již vymyšlené