Měření elektronek
Re: Měření elektronek
Některé teslácké EM11 mají podle mě málo žhavenou katodu. Od oka je prostě málo červená. Pokud se jim přidá žhavicí napětí tak, aby katoda měla správnou barvu, je emise daleko lepší. Stejně se ale brzo vypálí luminofor a oko svítí mizerně, i když je emise dobrá. Některé typy Tesla opravdu moc neuměla, kromě EM11 za mnoho nestály ani AD1n, PL82, 4654 a další.
Občas se dobré teslácké EM11 objeví, ale je to fakt vzácnost. Je škoda, že se výroby nových magiok nechytli současní výrobci elektronek, přestože se jinak vyrábí kde co.
Občas se dobré teslácké EM11 objeví, ale je to fakt vzácnost. Je škoda, že se výroby nových magiok nechytli současní výrobci elektronek, přestože se jinak vyrábí kde co.
Teslácké PL82 jsou nepovedené? Já jsem s nimi ve vertikálu a ani jako koncový nf zesilovač žadnej větší problém nezaznamenal....
-
Když jsem zmiňované 4654 od Tesly zkoušel na BM215 a přepnul jsem do polohy Vakuum, kdy by se ručka téměř neměla pohnout, tak to bylo něco, málem jsem ji přerazil o doraz stupnice. Ale pokud si dobře vzpomínám, stačilo je pár hodin nechat vyžhavit napětím asi o 10% vyšším a bylo to o hodně lepší.
Teď jsem opravoval filharmonii a s původními P82 začal asi po čtvrthodině provozu ujíždět anodový proud. Obě měly po zahřátí dost velkou mřížkovou emisi. Tak jsem vyhrabal asi dvacet PL82 ze zásob a jal se je zkoušet. Lampy pocházely z různých zdrojů, prostě klasická televizní směska. Bylo jich použitelných pět, zbytek byl buď slabý a nebo měl taky velkou mřížkovou emisi. Navíc mezi nimi byl velký rozptyl v parametrech. Při stejném pracovním bodě má jedna anodový proud 110 mA a jiná 70. U jiných typů jsou ty parametry stálejší. Zajímavé je, že pokud se kus s mřížkovou emisí osadí do zesilovače a nechá běžet, anodový proud ujede postupně třeba na pětinásobek, lampa se rozžhaví do ruda a po pár minutách se zase srovná a už se chová jako dobrá. Ale nezkoušel jsem, jestli se taková vada po čase neobjeví znovu. Do rádia, které opravuju pro někoho, každopádně takový kus dávat nebudu.
Dále jsem teď měl na stole hymnusa, který toho evidentně moc nenahrál, všechny lampy původní z výroby a stejně byla PL82 slabá. Místo 12 V bylo na katodovém odporu asi 7, což se nezdá tak dramatické, ale lampa dávala do repráku jen 0,2 W výkonu. S dobrou PL dá hymnus 3 W sinusu.
4654, i nové z krabičky, mají často nulovou emisi, plyn apod.
Dále jsem teď měl na stole hymnusa, který toho evidentně moc nenahrál, všechny lampy původní z výroby a stejně byla PL82 slabá. Místo 12 V bylo na katodovém odporu asi 7, což se nezdá tak dramatické, ale lampa dávala do repráku jen 0,2 W výkonu. S dobrou PL dá hymnus 3 W sinusu.
4654, i nové z krabičky, mají často nulovou emisi, plyn apod.
- Vratislav-OK1ZAF
Dlouho uskladněné elektronky, zejména ty výkonové, je třeba před nasazením do provozu vždy nechat zahořet. Platí to nejen pro inkriminované Tesly, ale všeobecně. Mrtvé lampy ožijou a živé lampy přežijou.