Zdroj
Re: Zdroj
.... ještě doplním, že jsem měl na mysli ty zásuvkové. Ale tady pozor ! Ty žluté typy a možná i některé jiné se chovají tak, že při doteku prstem na fázi sepnou tak , že "udělají zkrat" a shodí jistič. Z hlediska bezpečnosti o.k. ,ale nepohodlné. Lepší jsou ty, které samy odpojí síť. (nemusím k jističům)
To myslíš vážně, že ty žluté při vybavení udělají zkrat na přívodu?
Podle mě je to nesmysl.
Odkud prosím máš ty informace?
Podle mě je to nesmysl.
Odkud prosím máš ty informace?
Nevím, jestli přesně ty, ale podobné žluté jsem měl v ruce a jsou tak řešeny. Běžně se takový způsob ochrany používá v USA, dokonce fény jsou již vybaveny takovou koncovkou. Dělá se to zřejmě z důvodu nemožnosti instalace relé s dostatečně bezpečnými odpínacími kontakty. U fénu je to i logické. Když třeba spadne do vany, je potřeba odpojit i síťový přívod. Doporučuji ověřit před nákupem.
Dobrý večer, chci se zeptat zkušených : je možné, pro zkušební účela, asi tak 15-20 minut napájet 3 lampy 4V / 0,07A žhavení, plocho baterii 4,5V? Nebo dát proměnný odpor na asi 2,5 Ohmu ? Vydrží baterka? Kolik se z té placaté baterie dá max. odebírat? Děkuji a přeji hezký večer všemka. 

Ta plochá baterka by měla být v pohodě.
V kapesní svítilně na plochou baterku je zpravidla používaná žárovka 3,6 V/0,75A a tři tvoje lampy berou 0,21A. Odpor bych tam asi nedával, při tom proudu to napětí 4,5V rychle spadne.
Těch 20 minut zvládne s velkou rezervou.
V kapesní svítilně na plochou baterku je zpravidla používaná žárovka 3,6 V/0,75A a tři tvoje lampy berou 0,21A. Odpor bych tam asi nedával, při tom proudu to napětí 4,5V rychle spadne.
Těch 20 minut zvládne s velkou rezervou.
Dal jsem tam (dobrý) kond 2200uF/ 25V a to napětí je furtumpryč 5,8 V. Tak už nevim.breta1 píše: 5. Nejjednodušší bude dát na výstup můstku elektrolyt třeba 2200M/10V a sériový srážecí odpor, jehož hodnotu vyzkoušíš při zapojených žhaveních elektronky. Při odběru 0,2A, jak uvádíš, bych začal s odporem kolem 2 Ohm, který bych zmenšoval, až dosáhneš přesně 4V na žhavení elektronek.
Hele, ty furtumpryč, jak to napětí vlastně měříš?
Doufám, že to měříš na žhavení těch elektronek, které jsou zasunuté v patici (tedy opravdu svítí) a s tím předřadným odporem.
Dej sem raději schema i s hodnotou toho odporu a se změřeným napětím na výstupu můstku a za odporem na žhavení elektronek.
Doufám, že to měříš na žhavení těch elektronek, které jsou zasunuté v patici (tedy opravdu svítí) a s tím předřadným odporem.
Dej sem raději schema i s hodnotou toho odporu a se změřeným napětím na výstupu můstku a za odporem na žhavení elektronek.
Aha, já to měřím naprázdno.
Tak to večer upravím , já měl strach, že je spálím , ty elky. Dík.

Dobrý den chtěl bych radu ohledně oddělovaciho
transformatoru 230/230,je dobra volba transformator JOC se svařenym jadrem nebo je lepsi BJN jednalo by se o 250W
transformatoru 230/230,je dobra volba transformator JOC se svařenym jadrem nebo je lepsi BJN jednalo by se o 250W
To si myslím bude jedno, hlavně, aby splňoval bezpečnostní normy. Já bych se asi orientoval podle ceny, navíc bych šel i do klasického nesvařeného, nostalgie. To zřejmě potřebujete na opravy rádií se sériovým žhavením. Tam by měl stačit i 200W transformátor.