Šelak jsem nakonec vyřešil koupí bezbarvého šelaku, našel jsem ho v 50% slevě, za 300g šelaku jsem dal 400 Kč, snad dobrý. Momentálně se rozpouští v čistém lékárnickém lihu, v poměru asi 1:3 (zkoušel jsem 1:2, ale okamžitě do sebe líh šelak nasál a stala se z toho tuhá hmota). Zatím se šupinky úplně nerozpustily, rozpouštím ho druhý den. Je to tak správně? (Líh technický na fotce je jiný než používám na šelak, ten rozpouštím v 95% spiritusu).

image hosting 15mb

image sharing
Černou páskou to jistím proti úniku lihu kdyby něco.
Metodou lihového vlhčení sundávám starý šelak z ráda - a zatím se snad daří. Nechávám to vždy 30 minut pod hadříkem provlhčeným lihem a přikrytým igelitem. Povrch jde dobře seškrábnout, většinou seškrabuju jednou až dvakrát kovovou škrabkou. Místy se mi zdá, že to nejde 100% dolů, ale nejsem si úplně jistý - viz. foto níže.

upload pic
Co se týče zadělávání děr - tady mám ještě dotazy. Byla mi doporučena sada tmelů z lidlu (Powerfix), kterou jsem si pořídil. Máte s tím někdo dobrou zkušenost?
Když zatmelím dírky po červotoči a nakonec nanesu šelak, není možné, že dřevo pod šelakem změní barvu zatímco tmel ne?

image hosting no sign up
Jakmile sundám starý šelak, počkám až rádio vyschne a budu brousit jemným smirkem. Chtěl bych při nanesení nového šelaku dosáhnout krásné medové barvy přijímače, např. jako zde:

adult image upload
Mám ještě obroušenou dýhu něčím napouštět (např. výše zmiňovaná i nedoporučovaná fermež)? Nebo se po nanesení šelaku barva přirozeně změní a dýha vynikne?
Děkuji moc!