Nějak mě chytla rádionostalgie a zájem o anténní techniku.
Jelikož máme u nás mizerný signál AM (střední vlny), tak jsem na Netu začal studovat rámové antény.
Něž bych se však pouštěl do něčeho jako http://mujweb.cz/pjenicek/radio/navodyj1/ramant8.html ,
tak jsem to chtěl jen tak vyzkoušet se svým tranzistorákem.
Jde o to, že není nutné takovou anténu přímo (fyzicky) připojit, ale využít přenosu energie magnetickou vazbou mezi anténou (tedy v tomto případě cívkou) a vnitřní feritovou anténkou v rádiu (taktéž cívkou). Ladění paralelním kondíkem je sice žádoucí, nikoli však nezbytné.
A zde jsem tvrdě narazil.
Namotal jsem (sice jen) asi 8 závitů obyč. elektro káblíku (1 linka z "dvoulinky" - měď. lanko v PVC izolaci) na papírovou krabici od buráků (čtverec cca 40x40 cm) a s velkými nadějemi s tím ve všemožných i nemožných polohách a vzdálenostech začal máchat kolem tranzistoráku. Nebo rádio strkal do té krabice.
Výsledek? - absolutně žádný !
Žádná změna hlasitosti, šumu, ..., čehokoli. Jak na silných, tak na slabých stanicích.
Tak jsem vyhrabal učebnici fyziky a zjistil, že k indukci napětí v cívce dojde na uzavřené smyčce. Zaradujíc se jsem propojil oba konce této cívkové antény - a opět nic.
Zkusil jsem s týmž výsledkem i orig AM anténku od SONY, co byla k mému receiveru ve věži (cca 10 závitů na čtverci cca 10x10 cm), zkusil jsem i jiná rádia (všechna s feritkou), ... nic!
Jak když máchám kolem rádií husím brkem!
Nečekal jsem žádnou zázračnou změnu příjmu, ačkoli se uvádí, že pomůže i omotat pár smyček drátu kolem tranzistoráku, ale že nešla zaznamenat ani ta sebemenší změna , to je dost divné, ne ?
A jelikož předpokládám, že kvůli mé Murphyovské osůbce nepřestaly platit fyzikální zákony rádiového příjmu, tak musím něco dělat fatálně blbě!
Prosím o radu - díky

P.S.: Ještě mě napadlo, že by mohla/měla hrát roli orientace navinutí drátu (doprava - doleva) - měla (?) by být stejná, jako na feritce, ale i kdyby, tak vy se to na příjmu mělo nějak projevit, byť třeba negativně, ne ?!