Pořídil jsem si před přibližně rokem přehledový přijímač Tecsun pl 365. https://www.eshop-yachtmeni.cz/tecsun-pl-365-prijimac/ Motivací k pořízení tohoto přijímače bylo především touha po vlastnictví přenosného rádia pro případ nouze (zjištění situace při delším výpadku elektřiny a podobně). Říkal jsem si, že mít možnost poslechu SSD a vlastně úplně všeho by mohlo být zajímavé.
Bydlím v čtvrtém patře starého cihlového domu v půdní vestavbě. V okolí domu je různě vysoká zástavba (město), mám balkon a naproti balkonu je vysoký strom.
Poslech běžných stanic funguje na výbornou. Problém nastal při pokusu o poslech SSD, který v bytě není prakticky možný, je slyšet jen šum a praskání. Když mám štěstí, zachytím jedno slovo za minutu. Došel jsem k tomu, že se jedná o rušení nějakým spotřebičem. Jenže i když vyhodím jistič, příjem se zlepší jen o cca třetinu.
Zkoušel jsem to vyřešit uzemněním. Připojení na vodovodní trubku nebo zemnící kolík k zásuvce nevedlo vůbec k ničemu. Zkusil jsem rozvinout po podlaze celého bytu přibližně 40 metrů izolovaného měděného kabelu a vyrobit tak “falešnou” zem. Také jsem zkusil vyhodit tento kabel z okna, a zakopat jej cca 10 centimetrů do půdy pod domem. V obou případech to však byla změna v kvalitě příjmu cca 10-20%.
Zkoušel jsem používat vestavěnou prutovou anténu. Drátovou anténu (součást balení) jsem zkoušel různě natahovat po bytě směrem k hornímu rámu okna. Zkoušel jsem také použít drátovou anténu spuštěnou z okna a končící metr nad zemí (z mého pokusu o uzemění

K rádiu jsem si později přikoupil aktivní anténu Tecsun AN-48x. Zavěšení do okna ani na balkon mě ovšem moc daleko neposunulo.
Při několika experimentech o poslech SSB venku jsem měl párkrát štěstí, a na prutovou i drátovou anténu jsem mohl poslouchat odpoledne SSB až ze slovenska. Takže přístroj samotný je snad v pořádku. Venkovní experimenty s AN-48x jsem zatím moc nedělal, vítr si s vratkou konstrukcí teto anteny dost pohrával. Navíc si nejsem úplně jistý jak antenu nastavit a používat, návod je vcelku skoupý na informace.
Mé dotazy:
- Je nějaký dostupný způsob, jak vyřešit poslech SSB v bytě?
- Pokud to má smysl, můžete mi prosím přesně popsat jak vyřešit uzemění? Představoval jsem si to tak, že pod koberec umístím náhodně pár desítek kabelu.
- Mám přístup na půdu, nejvyšší část půdy se nachází přímo nad bytem. Mohl bych si zde umístit trvale anténu. Mám na mysli nějakou jednoduchou konstrukci, kterou bych si zvládl postavit svépomocí (pájet umím) nebo zakoupil (levně).
- Potřeboval bych postup jak na Tecsun AN-48x pro poslech SSB krok za krokem. Vzhledem k tomu že nevím co dělám, uslyším na té anténě s třípolohovým přepínačem a dvěma kolečky něco spíše náhodou.
- Má smysl si pro hraní venku pořizovat anténu Tecsun AN-03L nebo Tecsun AN-05? Případně poraďte neco jiného, už nechci nic kupovat na slepo.
- Můžete mě prosím nasměrovat na seznam všeho, co můžu na toto rádio chytit? Myslím seznam frekvencí které má smysl zkoušet v ČR. Tecsun pl 365 bohužel nemá funkci automatického scanování SSD. Při ručním procházení projdu celé pásmo v rámci hodin.
- Existuje nějaký způsob, jak ruční procházení urychlit? Možná se dá něják skákat po stovkách nebo tisících, ja jsem na to však nepřišel. Tecsun pl 365 má naprosto neintuitivní ovládání.
- Existuje nějáké forum, které by bylo pro mé dotazy vhodnější?
Rád bych se naučil dobře ovládat tento přístroj, vyřešil problém s příjmem v bytě, a věděl na jakých frekvencích můžu něco zajímavého slyšet.