Doporučení frekvencí pro domácí automatizaci

Máte něco na srdci? Zde je to správné místo.
Odpovědět
Peterman6626

Doporučení frekvencí pro domácí automatizaci

Příspěvek od Peterman6626 » 01.04. 2025, 21:31

Přicházím s pravděpodobně neobvyklým dotazem (nejsem radioamatér, mám "jen" technickou školu): navrhuji si vlastní domácí automatizaci. Většina prvků bude propojena "po drátě" (konkrétně CAN bus 2.0B). Ale některé budou napojeny bezdrátově. Bude to v rámci malého rodinného domu (cca 100 m2) plus zahrada okolo max do 30 m od domu. Spojení bude přenášet málo dat (stavy a řídicí povely). Ale mělo by být rychlé a spolehlivé.
Dnes se dají pořídit vývojové desky pro různá frekvenční pásma, které povoluje ČTÚ: 27MHz, 433MHz, 868/915MHz, 2.4/5GHz (přehlédl jsem nějaké volné pásmo ?). Vůbec nemám jasno v tom, které pásmo zvolit.

Moje (laická) úvaha:
- chci se vyhnout pásmu Wifi/BT protože je primárně určeno pro nárazový velký přenos dat a to by pravděpodobně narušilo spolehlivost/reakční dobu;
- u těch ostatních vůbec nevím, jak mohou být zaplněna a jaké přístroje se v nich používají a jak by mohly rušit můj systém;

Budu rád za jakékoli tipy, doporučení, zkušenosti, které mi pomohou s volbou....
jirka5
Bydliště: Very Stupid District (hned vedle okresu Postřižiny)

Re: Doporučení frekvencí pro domácí automatizaci

Příspěvek od jirka5 » 02.04. 2025, 08:54

Toto je fórum, které je určeno především pro sběratele starých rádií a a všeobecně historické analogové elektroniky. Myslím si ptoto, že by bylo vhodnější, kdybyste se se svým dotazem obrátil na ebastlirna.cz, PCforum.cz, či na jiné, třeba zahraniční fórum zabývající se digitální technikou.
Odpovědět