Příspěvek
od Jirka84835751 » 09.01. 2022, 12:34
Dovolil jsem se zeptat na vyšší instanci ..PROČ...
TADY JE ODPOVĚĎ NEJEN PRO MOJI OSOBU, kterou dávám na vědomí i v našem fóru:
Vážený pane (moje příjmení jsem odmazal - pozn.moderátora),
děkuji Vám za upřímný dopis i za zajímavé odkazy. Je mi jasné, že jako člověk, který se dlouhodobě zajímá o rozhlasovou techniku, máte dost informací o tom, co vypnutí středních vln předcházelo, ale přesto si dovolím shrnout to, co považuji ze svého pohledu za nejpodstatnější.
Důvodem vypnutí středních vln je finanční situace Českého rozhlasu. Víc než šestnáct let hospodaří se stejnou výší rozhlasových poplatků, přičemž vstupy se od té doby dramaticky zvýšily. Za tu dobu inflace ukrojila z poplatku plnou třetinu. Proto Český rozhlas šetří, kde se dá (samozřejmě nepřidává na platech) a po propuštění desítek zaměstnanců chystá letos další vlnu propouštění. Jiná cesta není. Žádná z politických reprezentací, které se za tu dobu vystřídaly, poplatky nezvýšila. Nechci spekulovat o důvodech, beru to jako fakt. Současné stížnosti však nesměřují vůči těm, kdo tuto situaci zavinili, ale vůči tomu, kdo musí nést důsledky.
Provoz středovlnných vysílačů (a také dlouhé vlny) znamená desítky milionů korun ročně. A jak oba víme, dnes existují jiné cesty distribuce signálu. Paralelní existence AM není v této situaci nezbytná, zhruba tak bych mohl popsat důvody definitivního rozhodnutí. Cítím stejnou nostalgii, jakou ve svém dopise popisujete, je mi šedesát let a tranzistorák je součástí mých vzpomínek na dětství a mládí. Přesto osobně nepovažuji konec středních vln za konec nějaké etapy nebo přelom. Důvodem patrně je, že už dávno poslouchám rozhlas na VKV, poslední dobou i na digitálním přijímači, často si stahuji pořady on demand a poslouchám si je na mobilu třeba cestou do práce, doma si pouštíme D-Dur přes televizi… Abych řekl pravdu, kdybych nepřijímal stížnosti podobné té Vaší, konec středních vln by mne přes velmi silný vztah k historii rozhlasu nezasáhl.
Samozřejmě jsem bral v úvahu veškeré námitky posluchačů a poctivě jsem je předkládal příslušným pracovníkům ČRo. Uplatňoval jsem je na různých fórech, ale na tomto strategickém rozhodnutí nic nezměnily. Námitky včetně těch Vašich považuji za racionální a oprávněné, avšak problém je, že nežijeme v ideálním světě, kde by bylo možno zohlednit každý z dobře míněných aspektů.
Dovoluji si ještě doplnit, že k digitalizaci zavázalo Český rozhlas usnesení vlády č. 730 z roku 2016. Toto usnesení schválilo Návrh rozvoje zemského digitálního vysílání Českého rozhlasu, mj. uložilo Českému rozhlasu povinnost zahájit řádné zemské digitální vysílání. Český rozhlas je tedy vázán příslušnou legislativou a může postupovat jen v jejím rámci.
Co se týče středních vln v Evropě, nemám aktuální data, ale skutečností je, že v České republice již řadu let žádný komerční subjekt nepožádal o možnost vysílat na střední vlně. Média sdružená v Evropské vysílací unii (EBU) postupně tento typ distribuce opouštějí, naposledy – pokud mám správné informace - Deutschlandradio, Radio France, NPO v Nizozemí (2015), BTRC v Bělorusku (2016), Radio Vaticana (2016), RTSH v Albánii (2017) a RTSH ve frankofonní části Belgie (2018). BBC v pásmu AM také ukončila vysílání některých regionálních služeb v lednu 2018. Patrně v mém výčtu leccos chybí, nejsem v té věci odborník. Zdá se ale, že nezájem o střední vlny je celoevropským trendem. Pokud se mýlím, budu rád, když mé informace doplníte či opravíte.
Věřte, že důvodem rozhodnutí, které kritizujete, nebyla necitlivost vůči tradici nebo vůči posluchačským potřebám, ale nutnost vejít se do rozpočtu. Nicméně i o Vašem negativním stanovisku budu informovat vedoucí pracovníky Českého rozhlasu. Je to moje povinnost.
S díky za pochopení a s pozdravem
PhDr. Milan Pokorný, Ph.D.
ombudsman