krystalka jede v šumu, tak 55.
Vysílač na frekvenci 792 kHz mám skoro za rohem, tam to je plus 59 20 dB
![Úsměv :-)](./images/smilies/icon_e_smile.gif)
Vladimír, OK1NVV
Pane, trefa do černého. Teď ještě co s tím.martinbobek píše: ↑09.07. 2023, 07:31...Případně bych podezíral měniče blízkých fotovoltaických elektráren....
Asi je nutné se přesvědčit, že to je opravdu tím (např. se to objevuje jenom ve dne).. osobně bych ale spíše podezíral nějakou tu VN linku. Nebo trolejové vedení. Viděl jsem VN vedení 22 kV, kde byl v úsekovém odpojovači upálen jeden kontakt a spoj na příslušné fázi byl jenom hořícím obloukem. Projevovalo se to tak jak píšete - širokopásmovým rušením. Potom na VVN (110 kV, 220 kV atd.) se třeba ve vlhčím počasí stává, že to prská na izolátorech a po dobu, než se zvlhlý izolátor "vysuší" se také objevuje rušení - třeba i 5 km daleko od vedení. Takové rušení ale zpravidla trvá vždy několik sekund max. desítek sekund... tedy pokud za nějaký čas nezvlhne zase jiný izolátor. Co jsem se ale s tímto jevem dříve setkal, tak paradoxně se to nejvíce projevovalo na KV (asi 6 - 15 MHz), nikoliv na SV. Slyšel jsem, že s tímto byly prý dříve problémy i při příjmu TV v I. pásmu (Cukrák a Kleť) - asi to tedy má i nějaké harmonické nad 30 MHz.
Budu držet palce. Ještě by chtělo zjistit, jestli je to rušení způsobené vyzařováním z vodičů mezi panely a měničem případně z domu majitele FVE a k Vám to jde vzduchem anebo jestli měnič způsobuje lokální zarušení celé sítě v dané lokalitě a k Vám to jde po síti. Pokud by to přicházelo po síti, dalo by se to i bez součinnosti souseda řešit vřazením těch síťových filtrů.Vratislav-OK1ZAF píše: ↑09.07. 2023, 12:51Venkovní VN, natož VVN tu nevede, ani ve velmi vzdáleném okolí. Veškeré rozvody tu jsou podzemní kabeláží. Ovšem rušení je skutečně závislé na denním svitu. Vím, kde si tu ve skorosousedství čerstvě pořídili soláry, hodím s nimi řeč.
Spínané zdroje, co jen jich bylo po domě, jsem postupně probral a dva nejhorší, navíc v trvalém provozu, vyměnil za poctivé transformátory. Kupodivu jako zdroje rušení se ukázaly i některé diodové svítivky, leze z nich spojitý šum až do VKV rozsahu, ale naštěstí jsou v tom slabé.
Dík, dám vědět, jak to dopadne.
VR