Nabízím bakelitový Philips 461A.
Přístroj se na prvé ohledání jeví být kompletním. Zjevně byl v době Protektorátu zbaven krátkých vln zásahem v cívce oscilátoru. Jistě bude třeba vyměnit originální filtrační elyty. Ladicí převod funguje, ale náhon stupnice je přetržený. Zadní stěna chybí. Brokát před reproduktorem je v dolní části rozhadrován.
Tohle rádio je zajímavé z konstrukčního hlediska. Chassis má rozděleno do tří bloků; po stranách je vertikálně umístěn vlevo ladicí blok a vpravo MF část s koncovým zesilovačem. Mezi nimi se nachází samostatný blok napájení se síťovým transformátorem a usměrňovačkou AZ1.
Není mi moc jasné, proč bylo philipsáky zvoleno toto nezvyklé uspořádání, snad úvaha nad možností výměny napájecího bloku za universální (461U s osazením elektronkami řady C - seriové žhavení 0,2A) nebo bateriové (s osazením elektronkami řady K se žhavením 2V). Každopádně mne lákala právě tato konstrukční zajímavost.
Jenomže už nemám dost životní energie, abych se do tohoto zajímavého rádia pustil. Navíc čím dále tím více vyvstávají problémy s postupující hypertrofií mých sbírek a zahlcením nejrůznějšími sysláty. Takže s radostí věnuji tento "poklad" někomu, kdo se ho ujme a komu snad ještě udělá radost.
Rádio toto se nachází v Praze Braníku. Můj mail je: vratislavrypar @ seznam.cz, telefon: 736101692.
Zde jsou fotky této philipsoviny:
Tož tak asi,
zdravím,
Vráťa Rýpar,
OK1ZAF
Philips 461A - Daruji za odvoz
- Vratislav-OK1ZAF