Zapojení antény
Re: Zapojení antény
Děkuji za odpověď, ne není to osobní záležitost, ale takové mentorování znám ze spousty diskusí. Vždy jde o to, aby ovečky byli poslušné, že jde o jejich zdraví, jen výmluva, aby prosadili své.
Já nemám rád zákazy bez vysvětlení. Tak asi tak.
P.S. Všimni si jak se zvrhne diskuse úplně jinam, když se přijde s nějakým takovým zeměním Vždyť ani jeden nevíme jak a kam bude nakonec tu anténu dávat Možná jsem mu měl napsat, děj tu anténu na střechu a nezmění ji, to by byl teprve hukot
P.S.2 Tak jsem se díval na tu kníšku, je to o nových stavbách, ale pořád to neřeší ty staré. Je to sice dobré, určitě výborné uzemění, ale co s tím? Hlavně jde o prachy jako vždy. Myslím, že to s naší diskusí nemá moc společného a že se to zbytečně zaseklo na nepodstatné věci. Beru, že se má snižovat riziko, ale nemusí se to přehánět. Doposud to fungovalo a najednou je kolem caviků. Vždy se někde stane při bouřce problém. Vedle stavěli baráček, tak jsem to zemění viděl na vlastní oka.
Já nemám rád zákazy bez vysvětlení. Tak asi tak.
P.S. Všimni si jak se zvrhne diskuse úplně jinam, když se přijde s nějakým takovým zeměním Vždyť ani jeden nevíme jak a kam bude nakonec tu anténu dávat Možná jsem mu měl napsat, děj tu anténu na střechu a nezmění ji, to by byl teprve hukot
P.S.2 Tak jsem se díval na tu kníšku, je to o nových stavbách, ale pořád to neřeší ty staré. Je to sice dobré, určitě výborné uzemění, ale co s tím? Hlavně jde o prachy jako vždy. Myslím, že to s naší diskusí nemá moc společného a že se to zbytečně zaseklo na nepodstatné věci. Beru, že se má snižovat riziko, ale nemusí se to přehánět. Doposud to fungovalo a najednou je kolem caviků. Vždy se někde stane při bouřce problém. Vedle stavěli baráček, tak jsem to zemění viděl na vlastní oka.
Naposledy upravil(a) Jan55 dne 12.08. 2016, 19:34, celkem upraveno 1 x.
To Heptoda: díky za tu mp4ku, docela zajímavý. Zítra začnu studovat ku Kníšku. To bude asi na delší dobu . Já vím, že totu je o jiném, ale jaký máte názor na ochranu koaxu, je-li antena nezeměná, a použíju něco z http://www.shopelektro.cz/svodice-a-pre ... ro-koaxial , pomože to aspoň trochu, by se to indukovaný napětí svedlo co nejvíce na zem?
Katodo, posílám zprávu, ať to zde neplevelím, fuj, to je ale slovo.
Nejsem odborník na uzemňování antén, to říkám hned zkraje. Ale jako každý kdo se motá kolem rádia k podobným tématům přijde. Zatím jsem si udělal obrázek asi následující:
Největší pitomost kterou člověk může udělat je jakákoli anténa na střeše baráku bez hromosvodu a svod přímo do baráku. To je vlastně hromosvod svedený přímo do obýváku. V návodu od jedné TV jsem viděl názorný obrázek, jak se to dělá v Americe podle norem ANSI. Svod od antény jde venkem až k zemi, tam je kabel uzemněný a napojený na svodič přepětí, uzemnění je buď na základový zemnič nebo na uzemnění s parametry odpovídajícími hromosvodovému zemniči. Až potom jde kabel zpět nahoru do domu. A co jsem viděl telekomunikační zařízení, mají to udělané podobně - sice netahají kabely až k zemi, ale je tam svislá silná měděná šína se svodiči přepětí, přes kterou jdou vodorovně všechny koaxiály, a ta je potom nejkratší cestou uzemněná jako hromosvod.
Nejjistější cesta potom je samostatný dobře uzemněný stožár kus od domu, kabely od něj v zemi přes svodiče.
Největší pitomost kterou člověk může udělat je jakákoli anténa na střeše baráku bez hromosvodu a svod přímo do baráku. To je vlastně hromosvod svedený přímo do obýváku. V návodu od jedné TV jsem viděl názorný obrázek, jak se to dělá v Americe podle norem ANSI. Svod od antény jde venkem až k zemi, tam je kabel uzemněný a napojený na svodič přepětí, uzemnění je buď na základový zemnič nebo na uzemnění s parametry odpovídajícími hromosvodovému zemniči. Až potom jde kabel zpět nahoru do domu. A co jsem viděl telekomunikační zařízení, mají to udělané podobně - sice netahají kabely až k zemi, ale je tam svislá silná měděná šína se svodiči přepětí, přes kterou jdou vodorovně všechny koaxiály, a ta je potom nejkratší cestou uzemněná jako hromosvod.
Nejjistější cesta potom je samostatný dobře uzemněný stožár kus od domu, kabely od něj v zemi přes svodiče.
JirkoK: máš také SZ.
Dobrý den! Dovolím si jeden, derniérový příspěvek. Vlastně hlavně prosbu na Jirku z Olomouce. Mohl bys sem dát foto Tvé nové střechy, aby se vidělo názorně JAK TO MÁ BÝT? Že ne každá tyč na střeše , co nese antény JE hromosvodem, žeto vše má svá pevná a dost tvrdá pravidla, a že existuje něco jako ochranné pásmo jímače hromosvodu (no to jsem napsal kostrbatě, co?), stejně tak jaké je to riziko, uzemnit radio na svod hromosvodu..... Něco si lidičkové mohou přečíst zde: https://diskuse.elektrika.cz/index.php/ ... #msg297829
Děkuji Ti, je to má poslední prosba v posledním příspěvku. Zdravím všechny a přeji Vám všem hezké bastleníčko a pevné zdraví. Mějte se a sbohem. Heptoda
Děkuji Ti, je to má poslední prosba v posledním příspěvku. Zdravím všechny a přeji Vám všem hezké bastleníčko a pevné zdraví. Mějte se a sbohem. Heptoda
Pro Heptodu, takže dopis zabral, tak to je fajné Konečně bude po Tvém strachu a lidé si zde budou moci prohlédnout, jak má být správně řešená anténa a hromosvody. Jen ta diskuse je očesaná, jak si ji tenkráte vycenzuroval.
Děéééékujíííííííí za to
Jo, ještě sem prosím dej to s tím Talismanem, to je taky dobrý
Děéééékujíííííííí za to
Jo, ještě sem prosím dej to s tím Talismanem, to je taky dobrý