Před časem jsem si přes net koupil rádio, které jsem nedokázal zařadit (až budu doma, nafotím). Když jsem ho viděl naživo, usoudil jsem, že se jedná o nějaký "samo-domo" bastl - zadní stěna dřevěná, na boku amatérsky vyvrtaný přepínač apod. Rádio jsem zatím odložil "at akta". Teď jsem náhodou zabrousil na Aukro a tady:
https://aukro.cz/historicke-radio-6912806167
jsem v první chvíli myslel, že někdo prodává to moje - stejná stupnice, stejná bedna, stejné rozložení prvků, hodně podobné zpracování. Předpokládám, že jde tedy o někde otištěný "typový" návod, jak za nějaké bedny rozhlasu po drátě a stavebnice udělat rádio? Nebo se mýlím?
Amatérská tvořivost, nebo polosériová výroba?
-
- Bydliště: Very Stupid District (hned vedle okresu Postřižiny)
Re: Amatérská tvořivost, nebo polosériová výroba?
Podle vnitřního provedení přístroje soudím, že to je ryze amatérská práce. Chybí licenční štítek, pertinaxová zadní stěna šasi šroubovaná, rovněž tak zdířky,a copak to výstupní trafo vzhůru nohama a neupevněné? Prostě jasné znaky amatérské výroby. Bedna od rozhlasu po drátě to určitě není, spíše jde o nějakou kusovou malovýrobu nebo nějaký poválečný výprodej (Fusek, Vácha apod.) Použitý ladicí převod se stupnicí a rámečkem se po válce prodával v radioamatérských prodejnách. Možná si po válce nějaký radiomechanik přivydělával kusovou výrobou těchto přístrojů, protože rádií byl nedostatek a koupit je bylo možno jen na poukaz.