sokl,patice,objímka

Sekce určená pro rady začátečníkům. Nerozumíte základním pojmům? Zde je vaše místo ...
brouk pytlík

Re: sokl,patice,objímka

Příspěvek od brouk pytlík » 03.04. 2014, 14:05

Teda Jirko, .... , já myslel , že je tady RADIO-FÓRUM , ne mototechna a pod. Takže výrazy sokl , patice a objímka jen z našeho oboru. Děkuji za plodné a konkrétní názory ,tím ostatním jste potom jiným asi tak trochu pro smích. Taková magořina pak je na tř. Elektrice.cz , kde na dotaz jaký kabel odpovědí , že: zavolejte si elektrikáře. A je-li tento web hlavně pro začínající , tak kde jinde se ptát? Připadají mi tvé odpovědi jako onen vtip , kdy se babka ptá:"jede ten vlak na Písek?" a ajznboňák, nerozlišiv to velké "P" odpovídá: "ne matko, tohle jezdí na elektriku". :mrgreen:
Milan

Příspěvek od Milan » 03.04. 2014, 14:52

Mezi radioamatéry se SLENGOVĚ po dlouhá léta používá výraz SOKL pro označení PATICE kam se zasouvá elektronka. viz např. tento odkaz: http://ok1amf.sweb.cz/konstrukce/GU43B/GU43B.htm
Ve stejném společenství se též může dost často vyskytovat označení pro elektronku - lampa nebo flaška. (zmiňuji se pro kompletnost)
V rozporu s tvrzením na http://www.radiohistoria.sk/Oldradio/ma ... orumbydate se dá nalézt na internetu: http://www.audiodiy.cz/cs/elektronky/63 ... noval.html
http://www.ges.cz/cz/elektronicke-souca ... /SACF.html
apod.
Kdežto OBJÍMKA je výraz používaný nejčastěji například pro žárovku nebo vysílací elektronku VKV ( která na ni tvoří prstence, takže ji vlastně objímá :) např. GI7b . Může se ale též použít pro patici kam se elektronka zasouvá :)

Možná, že pravdu úplně nemám, rád se poučím a zasměji co mi všechno uniklo.

Podobná diskuze se před časem vedla na téma restaurování a renovování...
Heptoda

Příspěvek od Heptoda » 03.04. 2014, 15:20

Tak jsem z toho vedle jak ta jedle. A to jsem to myslel dobře :oops: Raději se neptám, jak přeložit přesoklování. Dosud jsem měl za to , že se jedná o změnu soklu - patice , tedy spodku na elce.A já vlastně měním to , co se vlastně vůbec nemění, to co jsem měl za objímku. :lol: No , teď vážně , jdu prostudovat něco češtiny , hlavně synonyma a spol. Doopravdy. :thumbsup:
Jirka84835751
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jirka84835751 » 03.04. 2014, 18:33

Brouku i pytlíku :lol: ,
jelikož bylo podáno do Fóra dané Téma na 1.apríla, tak jsem i tak bral i s Tvým nezvyklým přihlášením bez registrace a reakce ejhle jest tu povšechně ouplně opačná , dokonce i Tvá ;) .
:idea: Tedy uvedu na PRAVOU moji míru (ne na levou Mirku) ono , rádoby záhadné, v úvodu Tebou napsané, z mého úhlu pohledu v daný den i chápané:
pro mně je to vše totéž. Tečka.
Ale. Jistě zní otázka nejen u Tebe: PROČ? Máš :thumbsup:
Na vyhledávači je celkem 37200 odpovědí na dotaz "objímka,sokl,patice".
Záleží , z které části české vlasti se jazykově díváme na dané oslovení oné součástky sloužící pro připojení elektronky nebo polovodiče, protože český jazyk je mnohotvárný a nestálý a bouřlivě se vyvíjející směrem anglickým( zozuměj světovým) ve způsobu chápání téhož ať slengem či spisovně. Neboť i Milanem jmenovaná objímka je v jiné končině chápána mnohými za patici nebo i sokl. Tolik jen můj soukromý názor, který se nijak nemusí ztotožňovat se zde zúčastněným publikem radioamatérským.
Stačí se podívat na pojmenování jedné a téže součástky u prodejce třeba zde:
http://eshop.rygel-elektro.cz/default.a ... strid=5283
kde se nazývá soklem, paticí i objímkou DIL18 a DIL28 široký . Co je tedy patice, sokl, objímka, když do všeho se zasouvá polovodičový prvek?

Výraz sokl
Slovo:sokl
Synonyma:
• piedestal
• podnož
• podstavec
podle projektantů:Sokl označuje patu podstavce nebo zdi. Sokl začíná na styku stěny s terénem a končí v úrovni podlahy přízemí, bývá zvýrazněn obkladem, nebo uskočením ...
Pro mně je sokl i pro zasunutí elektronky/polovodiče , patice pro elektronku, ...atd. .
PS poznámka s odkazem na "objímky" měla z mé strany stejný smysl. Už také proto, že se nejen na tomto fóru objevují tazatelé i na "třepetající plamínek ve skle ze SSSR".
A tak bych mohl pokračovat v rozebírání i jiných oborů.
Tedy: u nás považuji jak v úvodu mnou zmíněno a proto jen tak do mně :!:
Klasický řecký filozof aténského původu,učitel Platóna. Učil, že všechny činy založené na ctnosti jsou krásné a dobré. Učil také, že existuje jen jedno dobro, to je vědění, a jen jedno zlo, a to je nevědomost.

Přesto příjemně strávený večer u našich miláčků a doporučuji i konec nesmyslné diskuze vhodné pouze k pivu
(neznamená, že musím mít poslední slovo já poslední) ;)
krtek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od krtek » 04.04. 2014, 04:01

a souhrnný název je "potvora", ve složitějším tvaru "tadyta potvora" :lol:
Milan

Příspěvek od Milan » 04.04. 2014, 05:29

Podobné diskuze se vedou i v zahraničí : http://www.radiomuseum.org/forum/sockel ... ungen.html
U nás však nemá tento problém řešení, neboť užívání nesprávných označení je značně vžité...
Franta

Příspěvek od Franta » 04.04. 2014, 09:17

Nemám v úmyslu účastnit se TÉTO takto vedené diskuse o soklech, paticích a objímkách, která byla hned zpočátku a posléze i dále nepěkně zašmejděna oběma úvodními přispěvateli v přesvědčení, že psali vtipně.
Pouze se chci dotázat Milana, proč po dvakrát zařadil odkaz na můj nedávný velestručný přísěvek ve Fóru radiohistorie, kde reaguji na p. Smolku.
Vidíš v tom mém příspěvku něco závadného? A pokud ano, tak prosím co? Děkuji za reakci.
Milan

Příspěvek od Milan » 04.04. 2014, 11:07

Františku nevidím v odpovědi na radiohistoria nic závadného. Pokud by tomu tak bylo, odpověděl bych přímo tam jako registrovaný.
První odkaz je tu jen pro to aby se vědělo na co vlastně tazatel naráží, když už to sem nedal osobně sám. A druhý je součástí v mé odpovědi. Tedy nic špatného v tom prosím nehledej !
Odpovědět