Tesla Piano

Vše okolo historických rádií
Odpovědět
Asaruludu

Tesla Piano

Příspěvek od Asaruludu » 27.11. 2012, 22:45

Mám jeden problém, niesom odborník, dúfam, že mi niekto poradí. Keď zapnem rádio, konkrétne Tesla Piano, tak naladím stanicu, ide, no po chvýli sa signál vytratí a rádio začne chrčať, viem, že sa jedná o nejakú súčiastku, ktorá nieje v poriadku a ide len chvýľu, kým sa prijímač nezahreje. Neviete o čo by mohlo ísť? Postačil by mi aj odkaz na tému venujúcu sa tejto problematike. Ďakujem za každú odpoveď, ktorá ma posunie o krôčik ďalej. Tiež ma fascinujú staré rádiá, no niesom elektrotechnik, skôr zberateľ , mám zopár starých kúskov a chcel by som ich postupne všetky vyskúšať a uviesť do plne funkčného stavu. Mám Tesla Kongres, Harmonie II, Talisman, Sputnik, Piano. Zatiaľ som úplný diletant, no chcem sa venovať tejto problematike. Ďakujem
Heptoda

Re: Tesla Piano

Příspěvek od Heptoda » 28.11. 2012, 13:16

Škoda, že nenapíšete více o sobě, jaké máte vybavení a zkušenosti, atd. Tak vycházím z toho, že máte alespoň nějaký multimetr a měřící hroty.Jen upozorňuji, že budete pracovat se zařízením, v němž je napětí i životu nebezpečné.Tudíž nenesu zodpovědnost za případný úraz a pod.Nejdříve ale řádně prostudujte http://www.radiohistoria.sk/Oldradio/ma ... O-45432256 Tam se musíte zaregistrovat.( bezplatně). Navštívit můžete potom tuto stránku: http://www.radiohistoria.sk/Oldradio/ma ... View=wsrch Překontrolujte, ještě ve vypnutém stavu vizuelně všechny součástky. Je dobrý dotyk elyt kondenzátoru? Není nějaký uvolněný spoj? Zapněte a počkejte, až se vada projeví.Nehřeje některá součástka příliš? Je-li vše OK, zapněte a začněte měřit.Porovnejte s údaji v schematu. Hodně zdaru a napište jak pokračujete.
Milan

Příspěvek od Milan » 28.11. 2012, 15:28

Bylo by dobré lépe popsat závadu.Tzn. na kterém vlnovém rozsahu se to stává a jestli třeba pomůže doladit stanici knoflíkem, nebo několikrát přepnout vlnové přepínače.Hrubý odhad je ten, že bude vadný kondenzátor C54 22k, ale může to být studený spoj, špatný kontakt v přepínači, apod., možností je spousta.Preventivní výměnou kondenzátoru C54 a vyčištění doteků přepínače se rozhodně nic nezkazí.
orava132

Příspěvek od orava132 » 29.11. 2012, 14:37

Nedávno jsem toto rádio opravoval a občas hrálo a přestalo a občas nehrálo vůbec po zapnutí.Nakonec jsem závadu zjistil C38(10K),C37(4K7)MF zesilovač se rozkmitával.Dejte tam 10K-dnes značení 10n a 4K7-dnes 4n7 a s tím kondenzátorem souhlasímC54-22K-dnes 22n ajeětě doporučuji C55(2K2)-2n2/nejmín 630V a ten C54 taky na 630V,ostatní stačí na 400V.Přepínač prostřikněte u všech rádií,to je základ,použijte třeba kontaktol plus.Pozor hlavně ne WD 40 !!!!
Franta

Příspěvek od Franta » 02.12. 2012, 13:26

Zakladatel vlákna sice neuvádí na jakém rozsahu se popsaná závada projevuje, předpokládám, že je to některý AM rozsah... Nicméně já bych především změřil všechny elektronky, především EBF89, VČETNĚ OBOU DIOD, na diody se často zapomíná, a také ECL 86, která může po zahřátí přejít do mřížkového proudu, což by s velkou pravděpodobností ukazovalo na dlouhodobě existující svod vazebního C54, ale jen výměnou toho kondenzátoru se to nespraví, pokud už je lampa "načatá". Gramorádio PIANO je z doby tzv. "hovnových" kondíků, které mají svod bez výjimky vždycky...
Heptoda

Příspěvek od Heptoda » 02.12. 2012, 17:42

TO Michaelo, alias Asaruludu: Myslím, že to, jak Vám radí na ebastlírně, musí dostačovat, je to tam pěkně i s označenýma součástkama. Nic polopatičtějšího nelze čekat, opravit by to dle těch rad mělo jít. Ale, jak jsem řekl na začátku: neznám Vaše zkušenosti, ni praxi. :( Nemusíte s tím souhlasit,to ano, ale to je asi tak vše, co se dá dělat. :)
Jirka84835751
Moderátor

Příspěvek od Jirka84835751 » 06.12. 2012, 20:55

Vážení bastlíři:
řekl bych, že od 27.11. uběhlo dost času na to, aby se zakladatel vlákna ozval na Vaše reakce - asi rádio vhodil raději na SD, než by odpověděl na dobře míněné rady. Dokonce jsem si se sbírky můj kus vytáhl na stůl, abych se podíval na stav a mohl se připojit k diskusi, je zpátky v regálu mezi jinými - OK. NIC. Ani si nevyzvednul SZ.
Někdy dobře mířená (či míněná) rada není asi žádoucí. Snad tedy příště.
Pěkný večer všem.
Jirka84835751
Moderátor

Příspěvek od Jirka84835751 » 07.06. 2013, 18:37

Odpovím si teda za tazatele, který se zde už raději neukázal, protože jsem mu poslal i SZ tohoto znění:
Vážený majiteli elektronkového rádia, rádi pomůžeme , ale bylo by vhodné reagovat na příspěvky členů, kteří rádi poradí. Zbytečnými dotazy jsme zásobeni dost a dost. Byli bychom rádi za Váš zájem dořešit Vámi nastolený dotaz. Většina z nás je v pracovním poměru, tak na jakékoliv zbytečnosti nemáme až tolik času.
Děkuji za všechny zúčastněné na Vámi založeném vláknu a přeji příjemný nejeden den s elektronkami.
Moderátor - Jirka84835751

Asi se urazil. Škoda, ale nebylo to mým úmyslem...
Odpovědět