Náhrada CL2
Náhrada CL2
Zdravím pánové.Prováděl jste někdo někdy náhradu této elky a podělil byste se o poznatky? Děkuji.
Re: Náhrada CL2
do Philipse 522U jsem dal CL6 (dáse snadněji sehnat) a rádio hraje stejně. Možná tím budou mírně podžhavené elektronky, ale na druhou stranu je siťové napětí zase vyžší takže se to podle mne + - vyrovná. Stejně to rádio zapnu akorát jednou ročně na hodinu, dvě aby se zformovali kondíky.
Náhrada CL2
Hezký den!
Dovolím si obnovit toto téma , leč s užším dotazem. U Ph. Saturn 839 HU mi chybí elka CL2. Máte někdo zkušenost s náhradou? Jistě, optimální by bylo koupit stejnou, přesoklování, ale je pravdou, že ze zoufalství to u jednoho ze tří kusů udělám i jinak. (Ano, klidně to nazvěte jak chcete, třeba zpras..... ) , nutně potřebuji jedno funkční, dokud na SV je ještě něco v jazyce rodném.
Děkuji i za případný odkaz a pod.
Dovolím si obnovit toto téma , leč s užším dotazem. U Ph. Saturn 839 HU mi chybí elka CL2. Máte někdo zkušenost s náhradou? Jistě, optimální by bylo koupit stejnou, přesoklování, ale je pravdou, že ze zoufalství to u jednoho ze tří kusů udělám i jinak. (Ano, klidně to nazvěte jak chcete, třeba zpras..... ) , nutně potřebuji jedno funkční, dokud na SV je ještě něco v jazyce rodném.
Děkuji i za případný odkaz a pod.
-
Napadá mě třeba EL2, má stejný žhavící proud jako elky řady C.
Děkuji moc za tip! Jistě, že jsem juknul i sem : http://www.radiohistoria.sk/Oldradio/ma ... cu/0000039 .
Elektronky CL2, CL4 a CL6 se od roku 2017 vyskytly a jistě ještě vyskytnou za příznivé ceny na Aukru, možná, že by bylo dobré i pokračovat v původním vláknu viewtopic.php?t=1398 . CL4 se nabízí i zde : https://www.sbazar.cz/koukninamedalsina ... elektronky
Ale jak to zprasit - třeba elekronkou UBL21, tu má každý doma, s paralelním odporem k žhavícímu vláknu 330 Ohmů/ 10W a katodovým 220 Ohmů. Vyzkoušené to osobně nemám. Elektronka UBL21 bude podžhavena, na funkci by to ale nemělo mít zásadní vliv
Držím palce !
Ale jak to zprasit - třeba elekronkou UBL21, tu má každý doma, s paralelním odporem k žhavícímu vláknu 330 Ohmů/ 10W a katodovým 220 Ohmů. Vyzkoušené to osobně nemám. Elektronka UBL21 bude podžhavena, na funkci by to ale nemělo mít zásadní vliv
Držím palce !
Děkuji, UBL21 vyzkouším;
Odkaz od Vás: zkusil jsem i oslovit prodejce. Vypadá to slibně....
Děkuji velice za upozornění, ano, duplicita vláken.
Edit 17:17 16.05.2021 Sloučena obě témata.
Edit 16:28 17.05.2021 Elka je na cestě, tak raději počkám, UBL21 čeká v horním šuplíku..
Odkaz od Vás: zkusil jsem i oslovit prodejce. Vypadá to slibně....
Děkuji velice za upozornění, ano, duplicita vláken.
Edit 17:17 16.05.2021 Sloučena obě témata.
Edit 16:28 17.05.2021 Elka je na cestě, tak raději počkám, UBL21 čeká v horním šuplíku..
Tak je CL4ka doma . Kus po 200,- Kč, funkčnost se ověří zítra, moje BMka je na chalupě.
To není špatná cena, tedy pokud budou lampy použitelné. Pro CL4 na místo CL2 by vhodné upravit mřížkové předpětí, zde v tomto konkrétním přijímači připojením jednoho odporu 390 Ohmů k původní paralelní kombinaci 2 x 640 Ohmů (v katodě) tak aby výsledný odpor byl cca. 170 Ohmů. Za provozu by na této kombinaci mělo být kolem 8,5V.