Ona je s nimi totiž potíž. Starší provedení trpí na primární cívku, to novější zase na VN cívku. Vofo: to byl mj. důvod proč jsem ti nenabídl nějaké moje náhradní VN trafo jak jsi sháněl - prostě nedokážu zaručit že je OK.
Dá se vyzkoušet jedině tak, že se zamontuje do televize, tak se zapne a laserovým teploměrem se měří teplota jádra a jednotlivých cívek. VN cívka z nich musí být nejchladnější, resp. její teplota musí stoupat nejpomaleji. U vadné VN cívky se její teplota během několika desítek minut dostane ke 100°C.
Zkusil jsem udělat kombinaci kdy jsem do trafa 6PN350 05 zamontoval křížově vinutou VN civku ze staršího trafa.
Pokud se dolaďovací kondík nechá na původních pinech 1 a 5, tak celková kapacita VN trafa je malá, protože křížově vinutá cívka mám menší kapacitu. Projevuje se to tím, že šířka obrazu je malá. Pokud by se zvýšila zvýšením výkonu koncový elektronky, vysoké a účinnostní napětí by se dostalo do nebezpečných hodnot. Nakonec jsem experimentálně došel k tomu, že nejvýhodnější je 100p kondík připojit mezi piny 6´a 5. Šířku obrazu je třeba nastavit mírně větší aby VN bylo doporučených 14 kV. Účinnostní napětí pak je stejné jako když je osazena válcová cívka, tedy asi 970 V.
Takto upravené VN trafo jsem zamontoval do Kamelie, kde je elektronka PL36. Katoda PY88 se tedy připojí na pin 6´. Telka s ním funguje bezchybně, bez zákmitů v levé části obrazu.