TV Tesla 4002A (4001A) renovace - konzultace

Vše okolo historických televizí, kamer a videí
Odpovědět
mipa111

Re: TV Tesla 4002A (4001A) renovace - konzultace

Příspěvek od mipa111 » 22.02. 2024, 21:16

Tak se zdá, že jsem na to přišel. Po stínech zatím ani památky. Samozřejmě to bylo úplnou prkotinou, na kterou jsem přišel čirou náhodou.
Během dalšího pokusu o nalezení příčiny jsem zapomněl omylem dotáhnout držák s vychylovačkama, takže to bylo dost navolno, že bylo možno hrdlem obrazovky volně pohybovat všemi směry, co dovolila vůle k ostřící cívce. Když byla televize zapnutá a chtěl jsem pohnout iontovou pastí, pohnul jsem celou obrazovkou směrem nahoru, jak byla uvolněná. Přitom jsem si všiml, že ten pohyb má hodně velký vliv na ten stín. Obrazovka měla totiž hrdlo celou dobu opřené dole v poloze na šesté hodině o ostřící cívku. Pokud se poloha změní na půl jedenáctou (při pohledu zezadu), tak stíny zmizí. Nejsou tam už vidět ani hned po zapnutí a ani po nějaké době provozu. Neobjevují se už ani při snížení jasu. Celou dobu to bylo tím, že to hrdlo bylo posunuté.
Nakonec bylo nutno podložit držák vychylovaček tak, aby bylo hrdlo ve správné výšce a pak ještě trochu posunout do strany a dotáhnout šrouby na vychylovačce, aby to drželo ve správné poloze. Ty vychylovačky jsou dost natěsno a není mezi hrdlem žádná vůle, pokud jsou nasunuté až na krku, tak to snad bude držet.
Ještě jsem zjistil, že televizor má při provozu odběr na 220V cca 160W. Není to příliš? Na štítku je uvedeno jen 145W.
martinbobek

Příspěvek od martinbobek » 23.02. 2024, 20:39

Záleží také čím jste to měřil a jestli opravdu měříte jen činný výkon? To veliké trafo v 4001A bude mít ne úplně zanedbatelný i výkon jalový.... Za ten se ale u domácích odběrů neplatí. Navíc směrem "do sítě" se tento výkon kompenzuje zase ve spotřebičích, které mají na vstupu naopak kapacitu (např. filtr s kondenzátory apod.).
mipa111

Příspěvek od mipa111 » 23.02. 2024, 22:28

Je to měřeno Voltcraft Energy Monitorem 3000. Jedná se o činný výkon. Spíš jsem myslel, jestli by nebyl někdo ochotný mi to na své televizi změřit, pokud má někdo tu možnost.
Jardak

Příspěvek od Jardak » 25.02. 2024, 13:02

Tak alespoň jsi přišel na to čím to je. Jen mi v tomto případě uniká souvislost se zahříváním tv. Spíš se tedy vychylovacky pohnuly při manipulaci s telkou.

A co nějaké obrázky? Umí už nějaké ukázat?
mipa111

Příspěvek od mipa111 » 26.02. 2024, 21:54

Spíš mi přijde, že to nějak souvisí s polohou v ostřící cívce, ale přesně nevím. Ty vychylovačky byly povolené a pohybovaly se i s obrazovkou, když jsem s ní manipuloval. Není na nich žádná vůle. Souvislost se zahřívaním vysvětlit neumím.
Jinak obraz už jsem zkoušel, zatím jen menu ze settop boxu, ale není to ještě žádná sláva. I když se mi povede zaostřit zpětné běhy, tak je obraz mázlý. Při přidání více kontrastu obraz tmavne, popř. pro přidání jasu naplno obraz přechází do negativu. V levé čtvrtině obrazu je tmavý svislý pruh, kde obraz není vidět a reaguje na posun i s obrazem (při regulaci středění obrazu vodorovně). Asi ještě bude nějaký problém ve VF obvodech (sladění jsem dělal) nebo v obrazovém zesilovači. Zvuk jede v pohodě (do modulátoru pouštěn z MP3), akorát při přidání kontrastu to trochu hrčí. Synchronizace je stabilní.
nonplusultra

Příspěvek od nonplusultra » 07.07. 2024, 17:31

Odborníci, prišiel som si od vás nechať poradiť ohľadom 4002A, ktorú som si nedávno zohnal. Je to moja prvá stará telka ktorú sa snažím rozbehať (v racionálnych medziach), majte so mnou prosím strpenie :)

Prelúskal som si toto vlákno, dokument HRČS (ako píše p. Hájek, "přijimač jednoduché konstrukce") i teslácky "Technický popis a návod k údržbě", aby som vedel, čo ma čaká a na čo sa pripraviť; vymenil shitparádu asfaltových i slidových kondenzátorov + elyty, rozpadlý sieťový prívod i dráty k trafu a vypinaču, odtrhnutú anodovú čapicu 6L50, a tak ďalej. Taká tá klasika, chýbajúca zadná stena, plechy vn kobky. Následne šiel kábel do siete a dostal som raster, zatiaľ iba úzky pruh, i radio nejak chrchle. Je mi jasné, že pre dobrú funkciu bude nutné zladiť vf obvody, na čo si momentálne netrúfam keďže nemám vybavenie i znalosti, tak tu sú moje prozatimné dotazy...

1) vo všetkých troch polohách prepinača TV/TV zvuk/AM radio (poťáky i prepinače prestriekané kontakt sprejom) si už po polminúte na E12/6L31 pálim prst, a to aj s odpojeným reproduktorom i väzbovým odporom R51/100ohm a kostrou zo sekundáru. Na anode E11/6BC32 +113V, zato na na anode a g2 E12/6L31 iba +200V/+210V oproti schémovým +255V/+270V. Prúd som zatiaľ nemeral, ale je evidentné, že je prekročený - v úplnej tme vidno tmavomodrý svit naspodu lampy, zámena za E15/6L31 z obrazovej časti bez zmeny. Anoda sa nezdá že by začala červenať, aspon nie na tú chvílku. Ak zapojím reprák, tak to hrá.
Je možné, že je poškodený výstupák? Nepredpokladám že to takto má byť, zato škrabnuté vinutia nevidím. Ohmický odpor vysokoimpedančnej časti 356ohm, nízkoimpedančnej 0,6ohm, asfalťák C56/2n5 vymenený za keramiku 2n2. Sluďák C55 zmeraný na 17p, vymenený za keramiku 16p, bez zmeny. R51, R52, R53, R54 a R55 zmerané OK. C54 som osadil svitek 22n, C57 nový elyt 47u.

2) v rozkladovej časti niekto vyškrábal zavoskovaný sliďák C62/295p ± 5% na hodnotu asi 230p, lenže ak som ho zamenil za vyskladanú a rlc mostíkom zmeranú keramiku 300p (naďalej v tolerancii C62 podľa schémy), kmitočet riadka viem regulovať iba medzi 8 až 13kHz. S keramikou 220p mi to už ide medzi 12 až 19 kHz, teda už by som bol schopný naladiť 15,6kHz videosignál, ale predpokladám že toto nebude správne?

3) jak som nechal chassis napokoji a vrátil sa k nemu o dva dni, už som to šťastie nemal - po zapnutí a nažhavení vn diody v krku obrazovky ihneď hodilo oblúk a obrazovka nežhaví, predpokladám že nasala vzduch... luminofor naďalej zelený. Toto fakt poteší, najmä keď som si dal tú prácu pred venovaním sa jednotlivým modulom, opatrnej demontáži obrazovky a odložení bokom. Všimol som si (s krížom po funuse), že je na chassis osadené už feritové vn trafo, avšak prepojka č. 4 pre anodu 6L50 nebola nikdy pájkovaná a bolo to pripojené do vývodu 5 akoby na prestavbu pre 351QP44.
V polohe č. 4 anody 6L50 zmeraných 10kV= naprázdno od katody DY86, piatimi sériovými 200M v parafinu a merákom 100uA, zapojenie pre tú päťku som už radšej neskúšal. Podľa datasheetu pre 25QP20 je už 10kV medzná hodnota. Je možné že to malo súvis so zvýšeným vn?
Mechanicky som s obrazovkou od vypnutia nemanipuloval, len vybil anodu o kostru chassis po minute od vypnutí, ostatne, ak by som bol taký mamlas a tú obrazovku poškodil, dalo by mi to zvukovo i vizuálne najavo a to dostatočne... aspoň môj predpoklad.

4) na záver ani tak nie dotaz ako priateľská rada pre ostatných: nezapínať tento přijimač jednoduché konstrukce bez zapojenej iontovej pasti (napríklad na test vn naprázdno, alebo zdroj samostatne), prípadne ak sa jeden z jej prívodných drátov ulomí. Ozve sa detonácia zo zdrojovej časti C105/100u, keďže napätie na ňom vyletí na ďaleko viac než je dimenzovaný...

Ďakujem
Přílohy
IMG_20240701_225103.jpg
Peca
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Peca » 08.07. 2024, 07:17

Na 6L31 za provozu prst rozhodně neudržíš, baňka má hodně přes 100°C. To je vlastnost. Změř napětí na R55. Pokud je tam těch cca 13 V, tak to dál neřeš. Kdyby byla lampa přetížená, tak je na tom odporu víc (za předpokladu, že má správnou hodnotu). Modrý svit se u některých výkonových lamp vyskytuje a taky to není vada.

Obrazovka zřejmě byla už nějak "načatá" a jak se provozem ohřála, tak rupla definitivně. Škoda, ale tyhle obrazovky jsou vzduchové dost často.
Jardak

Příspěvek od Jardak » 08.07. 2024, 14:33

1) jak píše Peca 6L31 je výkonová elektronka a její teplota může dosahovat 120 - 150 °C.
Co se týče toho anodovýho napětí, tak v poloze radio a zvukový doprovod tv jede nf zesilovač na anodový zdroj s nižším napětím cca 200 V. Při přepnutí na TV, se přepne napájení nf zesilovače na druhý anodový zdroj s vyšším napětím a to je těch cca 270 V. Znamená to, že při provozu bez obrazové časti je nf výkon menší.

2) kondík patrně není šerkrabaný bezdůvodně, jak sám vidíš na kmitočtu oscilátoru. Takže tam asi bude muset být ten s tou změněnou hodnotou.

3) to že obrazovka odešla je nepříjemný, ale už s tím nic nenaděláš. Jen to vybíjení urychlovací anody zkratem na kostru není moc dobrý nápad.
nonplusultra

Příspěvek od nonplusultra » 10.07. 2024, 09:45

Ďakujem hoši. Tak predsa len mi ten zvukový diel kmital, mal som prehodenú polaritu zapojenia primáru na výstupáku, a reprák som pripájal iba pri testovaní radia. Akonáhle som vyskúšal vyššie anodové napätia prepnutím na TV zvuk/TV, tak sa ozval príšerný škrek. Po prepojení primáru už v bagdade kľud, na katode E12/6L31 +11V, R55 zmeraný 319ohm.

Budem sa teda zháňať po obrazovke, posnažím sa 25QP20, otázka je či by tam prípadne mohla ísť mánesovská 351QP44 bez zásahov do prednej masky, vychylovačiek, ostriacej cievky a elektromagnetickej "ionovej pasce" (vraj už mala permanentný magnet - neviem). Nejedná sa mi o väčší obraz - nech to svieti a ide rozumne nastaviť geometria v pôvodnom rozmedzí rámčeku. Tým, že je tam už feritový rozkladový transformátor s DY86, by sa iba pripojila anoda 6L50 na vývod 5 pre tých 12kV=, ale ak s tým má byť vyše práce, tak na to kašlem.

Radiu trocha uchádzajú stanice po naladení, dúfam že so 40MHz škopíkom a 16MHz generátorom funkcií pôjde aspoň to radio zladiť podľa tesláckeho predpisu... video vf diel štelovať nebudem, takéto vybavenie na to nestačí a znalosti tiež nie.
Ale príjemne potešil, po zavedení televízneho signálu na antenne zdierky som dostal aj zvuk, nezabrumený. Obrazovka tam ešte sice nie je, ale možno by som vedel vytiahnuť demodulovaný videosignál pripojený do g1 videozosilovača E6/6F32, zapojiť ho do kompozitného videovstupu a porovnať ho s videosignálom, ktorým je krmený vf modulátor. Teoreticky aspoň, predtým by som ho pozrel škopíkom.

Keď sme u vf modulátorov, aký používate vy? Chcel som k tomu zohnať polský MD-5, ale už sa nevyrába. Šikmácky M69 z Ali, resp. jeho novšia varianta HDM69 prepinatelný medzi RCA Cinch/HDMI, sa síce chváli že dá i západnú i východnú normu (CCIR B/G a D/K, to posledné v minulosti nazvané OIRT), má to však jeden neduh - na VHF to ide až od kanála E2 podľa CCIR B, teda s video nosnou 48,25MHz, a po prepnutí zvuku na 6,5MHz ostáva video nosná rovnaká (overil som s RTL-SDR), lenže náš prijimač je zladený na 49,75MHz prvého CCIR D kanálu.
Ak rovnakým spôsobom prepnem zvuk na 4,5MHz, tak si ten modulátor načíta tabulku NTSC a mení i frekvencie videokanálov.
Vovnútri na DPS nechali ťamanci odkaz na svoju webstránku (na ktorej neni nič) a neosadený pinheader na programovanie, lenže ten MCU je nejaký "Fremont Micro Devices" v TSSOP-28 a s obfuskovaným označením, HDMI čip vnútri má pre istotu odfrézované označenie..
Teslu Merkur takto naladím s červenou ručičkou blízko (ale nie uplne na) kanáli 1 prvého pásma, na modernej telke než som našiel ladenie analogových stanic, to hlási na kanáli 1 normy DK.
Uvidíme. Ak to zlyhá, ešte ostáva to nechvalné "degradovanie telky na monitor" pripojením videosignálu na prvú mriežku E6, ale bolo by toho škoda, keďže zvuk z diskriminátora ide fajn.
Přílohy
HDM69_kanalE2_6_5MHz_TV.jpg
HDM69_kanalE2_6_5MHz.png
Jardak

Příspěvek od Jardak » 10.07. 2024, 15:29

S těmi obrazovkami je problém. Jestli tam půjde Mánesácká bez úprav masky netuším, ale spíš ne. Už jen pro to, že původní má rovné stínítko, ale Mánesacká vypouklé. Navíc narazit na obrazovku 351PQ44 v dobrém stavu je taky vzácnost. A nahradit ji polskou 35MK21, která je často dobrá, nejde u tohoto televizoru bez úprav šasí. Navíc ta úprava na větší obrazovku, pokud to má být elektricky OK, není úplně jednoduchá. První problém však nastane už ve chvíli kdy se pokusíš na větší obrazovku nasadit vychylovačky.

Co se týče těch modulátorů, tak pár stránek zpět se to řešilo, nemá cenu to psát znovu. Pokud nechceš, nebo nemůžeš telku přeladit na druhý kanál podle normy CCIR, tak nezbývá než použit konvertor který převádí do prvního kanálu normy OIRT. Je tak většinou potřeba strašnický konvertor 4950A. Ty oravský často převádí na 3. nebo 4. kanál. Problém je, že tyto tv většinou sladění potřebují.
Odpovědět