MK 206 - brum

Vše okolo historických rádií
Heptoda

MK 206 - brum

Příspěvek od Heptoda » 21.03. 2014, 10:21

Dobrý den , prosím o potvrzení rady na dálku. Toto radio známému krátce po zapnutí brumí , ještě před nažhavením elek.
Můj názor je , že odešel kond 2uF , připojený přes 30k na kladnou větev. Kolega mne přesvědčuje , že kond je dobrý. Mám za to, že: 1/ není dobrý kondenzátor 2/ určitě tam je krabicový , v radiu je ale prý nečitelný váleček , tak může být i jiné /menší/ kapacity.3/ elyty nejsou Ok, i když je prý měnil. Nebo se mýlím? :?
Franta

Re: MK 206 - brum

Příspěvek od Franta » 21.03. 2014, 10:35

Tipuji, že je vadný elektrolyt 25M zařazený za běžcem odbručovače ve větvi žhavení (s odporem 300 Ohm tvoří obvod pro mřížkové předpětí g1 koncové pentody), nebo některý z obou filtračních elektrolytů 32M v anodové větvi. Dále je nezbytné prověřit, zda kovová pouzdra elektrolytů mají skutečně spolehlivý kontakt s kostrou.
Jestliže rádio bručí ihned po zapnutí, je to brum z obvodů kolem přímožhavené AL1. Řečený kondenzátor 2M jistě bude mít také svod a je zralý na výměnu, ale jako zdroj brumu hned po zapnutí ho vylučuji, projevil by se snad až po nažhavení nepřímožhavené AF7.
Heptoda

Příspěvek od Heptoda » 21.03. 2014, 11:07

OK , děkuji. :thumbsup: Tak těch 25M jsem překouknul jak slepec. :oops: To jsou ty tablety, zlatej velkej monitor (alespoň 20"). Dám potom vědět , až se mu podaří.Přeji všem hezký víkend !
breta1

Příspěvek od breta1 » 21.03. 2014, 11:08

Nějak mi uniká podstata.
Když to brumí bez nažhavení nemůže to mít na svědomí anodový ani G2 proud AL1. Protože sekundár výstupního trafa je připojen jen na repro a nic jiného, musí brum pocházet od nějakého brumového proudu přes primár výstupního trafa a jak se dívám na zapojení, přes nenažhavenou elektronku to být nemůže (ledaže by byla vadná), takže se to může uzavřít snad jen přes C7 či C8.
Nebo mi něco uniklo?
Heptoda

Příspěvek od Heptoda » 21.03. 2014, 11:55

TO breta: ze kterého schematu čerpáte? Já po trablích s tabletem stáhl nějaké schéma asi shodné s tím co je na Radiohistorii , součástky nejsou očíslovány , bohužel. Ještě jsem na flešce našel Baudyše , no tam zase pro změnu 206ka není. To jsou kondy (C7, C8) na primáru VT od anody koncové lampy? Na tom mém schematu ale nejsou žádné číselné popisky , no nic jiného mne nenapadá....Nebo které? Mám stejné radio doma ,no je to 300 km mimo, tak se ptám, neb nemám fotografickou paměť, hesla pro přístup mám taky doma, tak jen ten kolegův tablet..
breta1

Příspěvek od breta1 » 21.03. 2014, 12:22

Vycházím z tohoto schema
http://2i.cz/4637a78d5e
Heptoda

Příspěvek od Heptoda » 21.03. 2014, 15:04

Díky za schema. To je to správné! Ale ani po výměně kondíků C7 , C8 a C11 žádná změna. :( Napadají mne ještě C12 a C13 , uvidím až to vyzkouší. Dle další a bližší informace prý byla vadná AL1 (to to nebrumilo) , koupil novou a brum jako hrom.Při otáčení P1 nastavil cca střed a brum je asi tak nejmenší , leč silný.Vazební je nový , proudy neznám , asi zatím neměřil. :?: Tak věštím z křišťálové koule.. Doporučil jsem zatím vyndat tu AL1 a zkusit.
Franta

Příspěvek od Franta » 21.03. 2014, 17:15

Heptoda: V Baudyšovi je schéma MK206 na stejné stránce jako schéma na Mikrofonu BABY Mk102. Vyjdeme-li ze schématu Míry Berana (klikací odkaz výše), kde jsou součástky číslovány, tak svitky C7 a C8 jsou kapacity omezující spektrum vysokých tónů v reprodukci, konkretně C8 se připíná spínačem a s jeho připojením se v reprodukci ještě více omezí výšky, ale ty na brum nemají a nemohou mít vliv. A pokud jsou C7/C8 vadné, tak by buď snižovaly anodové napětí průtokem příčného proudu jejich svodem nebo v horším případě kdyby měl některý zkrat, tak by na to umřela AZ1, ale rádio by bylo zticha. Pokud je v pořádku obvod R8/C11 ve větvi mřížkového předpětí, zbývají filtrační kondenzátpry C9 a C10. Změřit jejich kapacitu a hlavně zjistit, jestli kovové pouzdro elektrolytu má DOKONALÝ kontakt s kostrou. Jestliže tady bude vše vpořádku, tak to bude nějaký průser s usměrňovačkou, jinak vadná AL1 by (dle druhu závady) buď svítila modře (vakuum) nebo by se v ní blýskalo nebo by nevyloudila ani ten brum.
C12 a 13 jsou dekuplační kondenzátory, kvůli nim rádio nebude bručet, klidně je odpojte, vůbec tam nemusí být. Ještě mne napadá prověřit mřížkový svod R5 (M8) g1 u AL1, jestli není přerušený...
Ještě drobnost: Míra Beran má v síťové části jednocestné usměrnění, v Baudyšovi je ale dvoucestné. Podívejte se, jak je to ve vaší dvěstašestce, během výroby docházelo ke změnám, které Baudyš ne vždy zachycuje. Míra Beran měl k dispozici asi starší verzi s usměrněním jednocestným.
Pro breta1: AZ1 a AL1 jsou PŘÍMOŽHAVENÉ lampy které se ve vteřině nažhaví a fungují prakticky ihned po zapnutí rádia, trochu si proštudujte rozdíly mezi přímožhavenými a NEpřímožhavenými lampami.
Heptoda

Příspěvek od Heptoda » 21.03. 2014, 18:48

Děkuji všem.Ano ,jsem přesvědčen o tom , že to dělají elyty C9 a C10. Tvrzení, že jsou dobré je nicneříkající. Proto jsem mu doporučil odpojit a provizorně zapojit nové , to musí ukázat jestli tak či onak. Já jsem 206 sehnal nedávno , běhá jak z praku. Jen je o nějaké deko lehčí po provedené debordelizaci a očistě. Na problém usměrnění byl dotaz v knize vzkazů Radiojournalu. Tam na otázku , zda se měnilo zapojení, byla odpověď ve smyslu, že bylo jen jednocestné.Je to tam stále.Viz citace níže. Tak tedy nevím.
Vratislav E-mail
Zdravím pánové , dovolte mi jednu hnidopišnou otázku. MK 206 , jak je správně , či lépe origo trafo , konkrétně vinutí pro AZ1 ? Má vinutí 2 sekce s uzemněným středem , nebo jen jedno pro obě anody jak je v servisáku p. Berana? Nebo došlo během výroby ke změně? Děkuji za vysvětlení a názory. Vv
Pavel Boudný, redakce RJ reaguje:12.3.2014 (11:03)X
MK 206 má jedno anodové vinutí, tedy jednocestné usměrnění se spojenými anodami AZ1. V Baudyšovi je to zakresleno chybně. Pokud mne paměť neklame, má i separátní vinutí pro žárovky osvětlení stupnice. Protože řístroj má přímožhavenou koncovku a přitom jeden vývod žárovek natvrdo na kostře chassis, museli to takhle, poněkud neobratně, řešit.
Vratislav reaguje E-mail:12.3.2014 (11:27)X
Aha , takže děkuji moc za objasnění , mne zarazilo schéma na http://www.radiohistoria.sk/Oldradio/ma ... O-42509573 , tudíž pravda je jen a pouze v SN od p. Berana. Děkuji.
breta1

Příspěvek od breta1 » 21.03. 2014, 23:31

Franta píše:Heptoda:
Pro breta1: AZ1 a AL1 jsou PŘÍMOŽHAVENÉ lampy které se ve vteřině nažhaví a fungují prakticky ihned po zapnutí rádia, trochu si proštudujte rozdíly mezi přímožhavenými a NEpřímožhavenými lampami.
Františku, rozdíl mezi přímo/nepřímo žhavenými lampami je mi znám více než 55 roků, kdy jsem začal s elektronkami stavět a opravovat rádia.
Tazatel uvedl, že brum tam je ještě před nažhavením elek, z této info jsem vycházel, proto jsem uvedl jako jedinou možnost tyto dva kondenzátory, které by to v případě, že by měly svod, mohly způsobovat. Podle toho schema totiž jiná možnost pro průtok brumového proudu přes primár trafa není možná, pokud je elka nenažhavená.
Samozřejmě při nažhavených elkách padá první podezření na špatnou filtraci anodových napětí.
Aby se tazatel o tom ujistil, že je to filtrací, stačí odpojit žhavení AL1 a brum musí po chvilce zcela zmizet.
Odpovědět