Tesla 816a anténa

Vše okolo historických rádií
Odpovědět
Kenny23

Tesla 816a anténa

Příspěvek od Kenny23 » 12.03. 2014, 20:38

Ahoj všem, pořídil jsem si rádio ze svého dětství teslu 816a. Rádio funguje bez problémů, ale nemám k němu žádnou anténu. Co jsem pochopil, tak je možno připojit celkem 2 antény a to 300 ohmovou a klasickou. Poradí mi někdo kde pořídit nejlepší anténu (přesný typ) včetně původní koncovky do rádia. Děkuji.
Jirka84835751
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Tesla 816a anténa

Příspěvek od Jirka84835751 » 12.03. 2014, 21:20

Vážený Kenny,
antén je spousta druhů. Záleží , jak daleko od vysílačů máš bydliště = QTH = základní nedostatek Tvého dotazu.
Tedy odpovím šalamounsky.
Pokud jsi "pod anténami", pak stačí i "nasliněný prst" . Pokud daleko, pak jsou zase dvě možnosti: na rozsahy AM Ti postačí cca 10m anténa = klasická ve Tvém pojetí, na FM pak je to právě o síle signálů , abys ve stereu neměl šum. Někdy postačí těch 300ohmový dipol, jindy 9ti prvková anténa laděná pro přijímaný rozsah FM. Podívej se v okolí po známých, na co chytají AM i FM stanice , jaké a hlavně taky v jaké kvalitě stereo.
JirkaK

Příspěvek od JirkaK » 13.03. 2014, 09:36

Koncovky do rádia už dnes budou trochu problém, po revoluci s koncem výroby vTesle se přestaly používat. Pokud ještě najdete v zásobách staré bílé 300Ohmové konektory pro televizi, stačí z nich vytahat samotné kolíčky. U VKV FM antén stačí i známý kruhový dipól nebo tříprvková anténa, pro dálkový příjem Supersonic. Problém je jednak polarizace, stanice ČRo na výkonných "ženevských" kmitočtech mají většinou horizontální polarizaci, zatímco většina soukromých vysílačů vertikální. Druhým problémem bude 300ohmová dvojlinka, která už se také nevyrábí a robustnější náhrada pro radioamatéry se prodává okolo 30,- Kč za metr. Nějakou starší sundanou ze střechy si důkladně proměřte, zda není přerušená. Nejspíš ale budete muset použít koaxiální kabel a u antény i u rádia symetrizační článek. Anténa pro AM viz www.radiosvet.wz.cz .
elka

Příspěvek od elka » 13.03. 2014, 11:21

Ano, je to zde již poněkolikáté, že tazatel se stydí uvést místo bydliště. Není snad ani třeba uvádět zcela přesné místo, ale aspoň přibližné určení může pomoci jak při ev. navázání bližšího kontaktu, tak při odpovědi na některé typy dotazů, mezi něž patří i tento.
Mám za to, že většina posluchačů nebydlí v končině, kde může být problém s příjmem. Doby, kdy jsme se snažili na severní Moravě o příjem rakouských vysílačů za pomoci zesilovačů a antén z větším ziskem už jsou asi až na výjimky pryč a vše je již demontované.
Dnes používám na vkv nějaké véčko z dvoulinky, zakoupené kdysi v Datartu a přišpendlené na okně. Ve větších centrech, kde je hodně místních vysílačů to postačuje. Pro velké nároky by to už chtělo řádnou anténu s rotátorem, ale jak jsem již psal, dnes už nejde o příjem dálkový, ale většinou jen o místní a tam náhražková anténa docela dobře vyhoví.
Jirka84835751
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jirka84835751 » 13.03. 2014, 19:32

elka píše:Ano, je to zde již poněkolikáté, že tazatel se stydí uvést místo bydliště. Není snad ani třeba uvádět zcela přesné místo, ale aspoň přibližné určení může pomoci jak při ev. navázání bližšího kontaktu, tak při odpovědi na některé typy dotazů, mezi něž patří i tento.
...
"největší cnost" hned po psaní stylem SMS (heslovitě, pokud možno s hrubkami), hlavně dnešní internetové mládeže, hlavně že jsou na "fejsbuku" a všude možně, rádoby inkognito. Prý je JINÁ DOBA !!! ;) :lol:
JirkaK

Příspěvek od JirkaK » 16.03. 2014, 14:53

Ještě jeden tip - v obchodech Baumax jsem loni viděl prodávat jednoduché závěsné antény pro VKV. Je to jednoduchý dipól z dvojlinky s přívodem o délce 180cm. Na konci má 75Ohmový souosý konektor, snad se symetrizačním článkem. Pro 300Ohmový vstup by se musel odstřihnout a nahradit starou vidličkou nebo samotnými kolíčky. V Baumaxu byl asi za stovku od Schwaigeru, podobnou anténu jsem viděl i za cca 70,-Kč v Obi pod vlastní značkou. Pro silnější místní stanice anténa bez problémů vyhoví.
Kenny

Příspěvek od Kenny » 30.03. 2014, 22:10

V žádném případě se nestydím uvést, bydliště. Jsem ze Žatce a chtěl bych ladit pár českých stanic FM, pokud naladím i něco dalšího budu spokojený. Díky všem diskutujícím.

Naposledy oživil Anonymous v 30.03. 2014, 22:10
Odpovědět