Nástřik černých rohů skříněk

Vše okolo historických rádií
Odpovědět
Franta

Nástřik černých rohů skříněk

Příspěvek od Franta » 07.09. 2013, 11:14

Mikrofona 375 renovace 001 (4).jpg
Nová politura
Mikrofona 375 renovace 001 (1).jpg
Nástřik zadní hrany horní plochy po vybroušení
K tématu v Knize vzkazů - nástřik černých rohů skříněk - nabízím pár fotkek skří%nky Mikrofona 375, kterou jsem tímto způsobem upravoval. Stručný popis:
První krok: sejmutí starého laku z horní plochy a její vybroušení. Druhý krok: nástřik zadní černé linie černým nitrolakem. Třetí krok nástřik bočních linií tak, aby se hustotou nástřiku spojily s původním nástřikem zakulacených bočních hran a hrany přední. Čtvrtý krok: vytvoření šelakové politury.
Přílohy
Mikrofona 375 renovace 001 (3).jpg
Nástřikk zakulacených bočních a přední hrany.
Franta

Re: Nástřik černých rohů skříněk

Příspěvek od Franta » 07.09. 2013, 11:18

Mikrofona 375 renovace 001 (8).jpg
Hotovo...
KarelSmolka

Příspěvek od KarelSmolka » 09.09. 2013, 13:57

Tak tady jsem kdysi měl problem.
Na vybroušený povrch jsem nanesl černé rohy. (po předešlém nácviku). Nechal jsem zaschnout dva dny.
Pak jsem začal nanášet šelak . A PROBLEM VELIKÝ ! Při roztírání - rozlešťování šelaku (v lihu) se rozpouštěla i černá, no hrůza. Nakonec nezůstalo nic jiného, než po odstranění neúspěchu a zopakování přebroušení po načernění použít lesklý lak v spreji a vzdát se šelakování.
Asi to bylo použitím nevhodné černé barvy, myslím, že to byl nitrolak. Kdo má s tímto dobré zkušenosti, prosím uveďte jaká černá se má použít, nitro, syntetika, akryl ??? ,nejlíp i foto a výrobce. Oni toiž do rozpouštědel (třeba nitro přidávají bůhví co a to pak reaguje s lihem.
Jak se to dělalo původně ve fabrice ? Nedělali to náhodou černým mořidlem ? To se ale ředilo lihem, takže asi problem , nevim. Prosim poraďte.
Milan

Příspěvek od Milan » 09.09. 2013, 20:42

Sice jsem u toho nebyl, ale představa, že se při sériové výrobě přijímačů používá ruční nanášení šelaku snad u každého vyvolá úsměv. Skřínky se stříkaly, nemusíme s tím souhlasit, můžeme protestovat, ale to je asi tak všechno. Používal se šelak smíchaný s kalafunou a vhodným pigmentem (údajně to měl být negrozin- přesně si to nepamatuji), jiné pigmetny jsou k vybrání zde: http://ivahonkova.webnode.cz/olejove-barvy/cerne/.
Smíchání šelaku s kalafunou není časově moc stabilní a lak se rozpadá.( ta kalafuna též zajišťuje lesk jako blesk, tedy žádný polomat) Typicky Telefunken. Jinak se stříkalo nitrolakem (celulósový lak), někdy mohl být přímomořený.
Možná se ale mýlím.
Franta

Příspěvek od Franta » 10.09. 2013, 10:10

Nerad bych polemizoval na téma sériové výroby skříněk, uvedu jen svůj postup:
Černý nástřik hran jsem provedl obyčejným nitrolakem na auta, lesklý. Nechal několik dní zaschnout. Myslím, že to bylo od víkendu k víkendu, rozhodně víc, než jen den-dva. Pak jsem nanesl první vrstvu politury řidší, tj. připravenou polituru jsem ještě přiředil lihem, k tomu používám výhradně technický líh.
Druhý den jsem nanášel další vrstvu, ale už bez naředění. Výsledek vidíte na fotkách výše. Černý nástřik byl stabilní, nekrvácel do šelaku. Snad by se to mohlo stát, kdyby se první vrstva na černý nástřik "mydlila" dlouho, ažb by došlo k rozpouštění černí a tedy ke krvácení do šelaku. Pro ten nástřik černých hran není vhodná synthetika, schne podstatně déle, než nitro.
Skříňku Dominga na následujících fotkách jsem dělal podobně, kromě ještě dalších skříněk s touto úpravou, nikdy se mi naštěstí nestalo (ťukyťukyťuk ;) ), že by se černá vykrvácela do šelaku.
Domingo1.jpg
Telefunken Domingo 2
Domingo 2.jpg
Telefunken Domingo 1
Milan

Příspěvek od Milan » 10.09. 2013, 11:48

Ačkoliv se nechci pouštět na tenký led,přece jen bych rád dodal, že v případě Radiotechna - Telefunken(Polo,Amerigo,Song...) mají u skříněk rohy postupnější přechod nejprve od nádechu hnědé až po skoro černou barvu.Možná, že by stálo za pokus zkusit malou stříkací pistoli pro aribrush.
Příští rok bych se tu také rád pochlubil svoji prací...
Franta

Příspěvek od Franta » 12.09. 2013, 20:10

Jistě nebude těžké pochopit, že podmínky a technologie dostupné v běžné domácí kutilské dílně nejsou srovnatelné s podmínkami a technologiemi tovární velkovýroby, není-liž pravda.
Jak vidím, dlužím drobný dodatek: uvedné ukázky jsou pouze ukázky mé amatérské (!!!) práce. Vložil jsem to sem pouze jako možnou inspiraci, nikoliv jako vzor.
Odpovědět