Opera Tesla 621A

Vše okolo historických rádií
Milan155

Opera Tesla 621A

Příspěvek od Milan155 » 13.11. 2020, 19:03

Tak konečně po "externích" zakázkách přišla na řadu delší dobu nachystaná Opera viz obrázky . Šasi vypadá slušně a elektricky to asi zásadní problém nebude , lampy mám všechny , horší je lak skříně s mnoha prasklinkami a rankami a olysalé zlacené lištičky . Katastrofa je brokát, já bych ty kytičkářky nejraději zahlušil :) . Kdyby měl někdo tip , jak v tomto konkrétním případě postupovat , aby se stal brokát koukatelným , velice to uvítám .
Přílohy
PB110614.JPG
PB110611.JPG
PB110609.JPG
PB110608.JPG
Milan155

Re: Opera Tesla 621A

Příspěvek od Milan155 » 19.11. 2020, 17:57

Nezvykle jsem tentokrát začal skříní namísto šasi , a to z důvodu toho fleku na brokátu. Pokud by se čistění nezdařilo, asi by mě další práce moc nebavila :) . No snad se to povedlo , brokát musel v každém případě dolů,
pod ním byla rozpustná cca 1 mm silná vrstva špinavého klihu , který jen po mírném lokálním navlhčení jako obvykle látkou prolézal. Byl to boj, látka se přes sušení v našponovaném stavu srážela až to vyvracelo ke šponování použité napínáčky. Postupně ale s několikerým jemným vlhčením a došponováním jsem dosáhl použitelného rozměru , ale
látka se ve vodorovném stavu stejně srazila o cca 3 cm na šířku a 2,5 na výšku , to už ale postačilo .Myslím, že to
umožnila i použitá aviváž po finálním oplachu látky. Že jsem to mohl došponovávat , bylo možné jen díky tomu, že jsem nejdříve odlepil zahnuté okraje látky z desky, srovnal , zastřihl a nechal uschnout . V látce obsažený klih to fixoval. Po uschnutí odlepeného okraje jsem jej fixoval proti vodě odolným Chemoprenem Extrem trošku naředěným acetonem oboustranně v šíři cca 5 mm .Teprve druhý den
po zaschnutí jsem odlepil celou látku z desky. Podrobný postup čistění je možné v případě zájmu popsat, ale bude platný stejně jen pro tuto látku a provedení.... :) .
Lak jsem "vylepšil " již dříve popsanou metodou rozmytí lihem a napuštění roztokem včelího vosku se silik. olejem v benzínu .
Přílohy
PB170631.JPG
PB170629.JPG
PB170627.JPG
hejnej

Příspěvek od hejnej » 19.11. 2020, 19:58

Paradni :thumbsup:
Jan55
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jan55 » 20.11. 2020, 10:25

Milan155, super práce, kobouk dolů před takovou machrovinou :thumbsup: Tak to s tím brokátem je fakt paráda, tady je výhoda, že brokát nemá dírky jako třeba Máj 623A :thumbsup:
cmugrj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cmugrj » 20.11. 2020, 16:10

Tak to tedy koukám.Netušil jsem že je vůbec možné takto vyčistit brokát! I skříň vypadá moc pěkně.
Milan155

Příspěvek od Milan155 » 21.11. 2020, 06:45

No popravdě , měl jsem docela kliku, že ty fleky nakonec zmizely . Bez sundání brokátu z ozvučnice by byla vzhledem k množství klihu šance nulová , spíš by se to zhoršilo. Možná pro zájemce, čím a jak jsem to čistil - udělal jsem si nejdříve na kraji zkoušky .
1. Odlepení zahnutých okrajů brokátu (vodou) , po srovnání a zaschnutí penetrace okrajů cca 5 mm oboustranně naředěným Chemoprenem ( takto bych se snažil ošetřit i případné otvory ). Chemopren je vidět, musí to být jen tam, kde to něco zakryje . Zpevněné kraje dovolují napínání , nepáře se to.
2. Druhý den po vyschnutí krajů odlepení brokátu z celé desky. Studená voda , pomalu nechat provlhnout, více drží
v lepidle ty vodorovné provázky, takže přidat vodu a nespěchat, netrhat .
Sejmutá látka přemístěna na kus perlinky rubem dolů a vymývána oboustranně dočista od klihu studenou sprchou. Stále je to na tuhé perlince, žádné ždímání, kroucení apod.
3. Posyp Persilem , rozetření na mokré látce jemným plochým štětcem ve směru vodorovných provázků . Po cca
2 hod. znovu oboustranný proplach studenou vodou , stále to leží na té perlince . Výsledek - klih pryč, hnědá močkaz kouře, kuchně atd ., flek se ani nehnul.
4.Potravinářská kyselina citronová ( balení 100g cca 13,- Kč) , 2 vrchovaté lžíce rozpustit ve 2 dl studené vody ,
štětcem vetřít po směru provázků do mokré látky , dělal jsem to ve vaně , perlinka s látkou položena na kusu folie, abych náhodu "nevyčistil" také vanu od smaltu :) . Ponecháno cca 1/2 h , oboustranný proplach studenou sprchou, stále je to na perlince, žádné ždímání . Výsledek - zmizela většina fleku , zřejmě uhličitany , tmavé kontury fleku zůstaly.
5. SAVO roztok cca 1 ku 4 se studenou vodou , vetřeno štětcem do mokré látky , už při vtírání kontury fleku mizí,
do cca 30s oboustranný proplach studenou vodou . Nenechávat déle , odbarvuje a ničí vlákna !
6. Vetřeno cca 0,05l vodou naředěné běžné aviváže .
7. Přemístěno odkapané na perlince do dílny na kus silné čisté lepenky a napnuto napínáčky a špendlíky viz obrázek, na krajích ty flíčky je ztužící Chemopren . Změřeno , bohužel sražení je významné a nepokrylo by desku . Postupně za vlhka došponováváno , asi 5x , suché vlhčeno rozprašovačem vodou , až byl rozměr dostatečný . Perlinka je výhodná vzhledem k rastru, takže lze látku šponovat do rovného tvaru co se týče vzorů.
8. Po uschnutí otočeno na perlince a vyšponováno . Ozvučnice byla po odlepení zbavena klihu kartáčkem a vodou a usušena pod zátěží, aby se nezkroutila . Je pravděpodobné , že kdyby byla z překližky, bude se muset dolepit a srovnat, tady to třeba nebylo. Ozvučnice po usušení napuštěna ze strany látky 2x ředěným bezbarvým Lazurolem , aby z ní něco nepřelezlo do vlhké látky.
9. Suchá našponovaná látka rubem nahoru jemně navlhčena vodou , mezitím natřena ozvučnice Herkulesem
(aby to šlo třeba někdy vodou ještě odmočit) a položena natřenou stranou na látku, zatíženo . Podklad by měl být měkčí , pod lepenkou několikeré noviny, aby to sedlo. Po uschnutí druhý den dolepeny uzoučké zahnuté kraje Chemoprenem na bocích desky .
Je třeba si hlídat stále rozměry s to , aby napínáčky a špendlíky nevadily ozvučnici při lepení , samozřejmě polohu, vyzkoušet ještě bez lepidla a udělat si na perlince značky .
Tak ať se daří, za případné zničené brokáty záruku nepřejímám :D .
Přílohy
PB150625.JPG
jirka5
Bydliště: Very Stupid District (hned vedle okresu Postřižiny)

Příspěvek od jirka5 » 21.11. 2020, 14:49

Tak tedy - klobouk dolů, nádherný výsledek. Jenom u dvou věcí jsem se zarazil. Za prvé u té aplikaci Sava. Mnohokrát jsem se přesvědčil, co Savo dovede, asi bych si netroufl použít ho na čištění nenahraditelného brokátu. Za druhé nad tím nátěrem ozvučnice Lazurolem v kombinaci s Herkulesem. Lazurol je v podstatě syntetická barva, která proniká do pórů dřeva a ucpává je, zatímco Herkules je disperzní lepidlo. Obával bych se, že látka nebude držet.
Velmi oceňuji ten nápad s penetrací okrajů látky Chemoprénem. Až bude příležitost, vyzkouším.
Milan155

Příspěvek od Milan155 » 21.11. 2020, 17:09

Lazurol V1302, co mám v plechovce , je akrylátový disperzní bezbarvý lak ředitelný vodou . Takže se s Herkulesem a jinými disperzními lepidly na dřevo snáší dobře , ředím to na napouštění tak 1:1 s vodou, i po dvojím nátěru je vrstvička nepatrná . Lze na něj bez problémů po dokonalém vyschnutí a stržení "chlupů" natírat i syntetický bezbarvý lak S1002 a nemusí se tak "smrdět" s acetonovým napouštědlem. Vrchní nátěr s ním nelze ale dělat štětcem , tahy jsou vidět.
Co se týče SAVA , každý ví , co to dokáže , mizí barvy a vlákna, chlupy štětců atd. Na nějakou starou chatrnou látku bych si to také netroufl použít , tahle byla slušná a navíc jsem na zmuchlaném odstřižku nahňácaném na rohu ozvučnice působení vyzkoušel . A také čas působení - 30 s max . Nakonec je to vždy těžká volba , flek jako byl ten můj se nějakým šmrdlátkem nikdy neodstraní a s ním je krásná bedna tak hnusná, že se na to dívat nedá . A kdepak se dá sehnat aspoň přibližný brokát ? U té Holanďanky , ale bohužel důchody jsou české :) .
jirka5
Bydliště: Very Stupid District (hned vedle okresu Postřižiny)

Příspěvek od jirka5 » 21.11. 2020, 21:44

Děkuji za vysvětlení, doma mám zbytek Lazurolu S 1023, který je syntetický. Nenapadlo mne, že existuje ještě jiný Lazurol, vodou ředitelný. Ať se daří!
Peca
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Peca » 21.11. 2020, 22:46

Dobrá metoda, pěkná práce. Já jsem zatím používal odstraňovač skvrn ve spreji, ten taky vyčistí ledacos, ale zdá se mi, že látka potom ztratí lesk a trochu zežloutne. S tím flekem by asi stejně nehnul, doteď jsem si myslel, že tyhle zateklé fleky jsou neodstranitelné. Je zajímavé, že se to i při použití studené vody tak srazilo. Rozhodně je povzbudivé, že i tak zničený brokát se dá krásně vyčistit.

Jinak rozpustit Herkules a podobná lepidla je dost problematické, pod vodou to sice nakonec povolí, trvá to ale dost dlouho a ozvučnice by to asi nepřežila. Pavel Boudný mi poradil kancelářské škrobové lepidlo v tyčince, to prý jde povolit snadno. Ještě jsem to ale nezkoušel.
Odpovědět