Telegrafia Liberátor - dokumentace
Telegrafia Liberátor - dokumentace
Dobrý večer, tak jsem si z půdy snesl další kousek k revitalizaci - Telegrafia Liberátor r.v. 1945 . Pídím se na netu po nějakém manuálu, ale krom schématu a slaď. předpisu z Kotka nic nenacházím . Existuje nějaká servisní dokumentace nebo kresba rozložení součástek pod šasi ? Hodně by mi to pomohlo , hlavně cívková souprava vypadá trošku napadená . Děkuji za informaci popř. odkaz .
Re: Telegrafia Liberátor - dokumentace
Zřejmě se nic nedochovalo, nedá se tedy dělat nic jiného, než to podle schématu z Kottka detailně projít fyzicky, bohužel je v tom království pavouků viz obrázek, jak postupně zjišťováno , dosti odchylek od schématu .
-
Servisní dokumentaci jsem nikdy neviděl. Maximálně, pokud budeš něco potřebovat, mohu se podívat, případně nafotit můj kus. Dej si pozor na magioko. Pokud ho tam nemáš a místo něj je záslepka z černého papíru, máš relativní raritu a Tvůj kus je těsně poválečný. U části série totiž EM11 chyběla, byla začerněná i na zadní stěně, patice však v přístroji byla, ale díra pro oko byla zadělaná papírovou záslepkou ze stejného papíru jako podklad pod stupnicí.
Díky za nabídku pomoci, už to budu mít projité , zatím všechny odpory jsou dobré, zato jako obvykle všechny svitky až na dva jsou vadné ( jeden dobrý je pakotrop 50n ve filtraci AVC a druhý svitek 10n kupodivu ten mezi anodou usměrňovačky a středem trafa, i když asfalt byl zčásti vyteklý) . Vadné jsou bohužel všechny pertinaxy jak v mf , tak padingy v laď. obvodech a musím je poskládat a vyměnit . Mag. oko tam je a dokonce velmi slabě svítí . Hrůza jsou opět ty šílené bowdeny a souvisící mechaniky, nedá se se šasi kloudně manipulovat . Den jsem strávil s odvrtáním/rozebíráním a čištěním obou "vytahovacích" potenciometrů a jejich nefunkčních vypínačů, naštěstí se oprava zdařila a oba fungují a spínají.
Dobrý večer, tak šasi zrenovováno a hraje . Je možno konstatovat, že všechny kondenzátory s výjimkou keramických trubičkových je možno bez dalších měření vyštípat a nahradit novými , a to včetně pertinaxových jak v mezifrekvencích, tak i v laděných obvodech vstupu a oscilátoru. Tak např. C11 400 pF měl asi 13 pF , padingy v oscilátoru odchylky více než 60 procent od jm. hodnoty , v mf tři kapacita pod 50 procent, jeden asi 70 procent, atd. Prostě to stříbro si odnesl čas......
, o svitcích ani nemluvě , i ty 50 a 100 pF byly vadné . Taktéž vysokoohmové odpory v avc a souvisících obvodech vadné (4 M, 2,5 M, 2M, 1,5M, 2x 1M ) . Nečekaně původní ještě švýcarský elyt 32 M ve zdroji je lepší než nový ( 46M/ svod 0,5mA při 300V, druhý jen 7 M a svod cca 1 mA při 300V , nejde na více zformovat, doplněn zespodu dalším 33M/450V ) .
No je toho pěkná hromádka a zvláště mizerný přístup je k součástkám na dvou pomocných destičkách s očky a háčkovanými vývody součástek. Ale toto je hotovo, napětí změřena a + - odpovídají předpokladům .
Mf zesilovač sladěn, kondenzátory jsem vybral velmi přesně 190pF , ale ještě je budu muset "doladit" , protože
jedno jádra je až na dně a a dvě příliš vysunutá - zřejmě rozptyl indukčností ve výrobě a stárnutí cívek , nakonec i na těch vadných je vidět "odškrabávání" na vyhovující hodnotu.
KV1,2 a DV sladěny bez problémů . Problém mám se sladěním vstupní cívky na SV a potřeboval bych poradit někým zkušenějším : Ladím na frekvence dle Kottka , avšak jádro cívky je až na dně na 601 kHz a není to ještě maximum signálu , zkusmo jsem přidal ještě jedno jádro , ale signál už zase slábl. Přitom je signál cca 10x
slabší než v druhém slaďovacím bodě při ladění trimrem resp. musím na generátoru dát 10x větší napětí na stejnou hlasitost . Nejsem si jist, zda se zde do toho nemotá variabilní odlaďovač C54/L na vstupu . Druhý odlaďovač je naladěn na minimum na mf. Generátor má 50 Ohm výst. impedanci a je připojen přes standartní umělou anténu. V Kottkovi není žádná zmínka , v jaké poloze má být ten odlaďovač ( popř. třeba vyřazen) při slaďování. Díky za případnou radu.

No je toho pěkná hromádka a zvláště mizerný přístup je k součástkám na dvou pomocných destičkách s očky a háčkovanými vývody součástek. Ale toto je hotovo, napětí změřena a + - odpovídají předpokladům .
Mf zesilovač sladěn, kondenzátory jsem vybral velmi přesně 190pF , ale ještě je budu muset "doladit" , protože
jedno jádra je až na dně a a dvě příliš vysunutá - zřejmě rozptyl indukčností ve výrobě a stárnutí cívek , nakonec i na těch vadných je vidět "odškrabávání" na vyhovující hodnotu.
KV1,2 a DV sladěny bez problémů . Problém mám se sladěním vstupní cívky na SV a potřeboval bych poradit někým zkušenějším : Ladím na frekvence dle Kottka , avšak jádro cívky je až na dně na 601 kHz a není to ještě maximum signálu , zkusmo jsem přidal ještě jedno jádro , ale signál už zase slábl. Přitom je signál cca 10x
slabší než v druhém slaďovacím bodě při ladění trimrem resp. musím na generátoru dát 10x větší napětí na stejnou hlasitost . Nejsem si jist, zda se zde do toho nemotá variabilní odlaďovač C54/L na vstupu . Druhý odlaďovač je naladěn na minimum na mf. Generátor má 50 Ohm výst. impedanci a je připojen přes standartní umělou anténu. V Kottkovi není žádná zmínka , v jaké poloze má být ten odlaďovač ( popř. třeba vyřazen) při slaďování. Díky za případnou radu.
Oba odlaďovače se mohou vyřadit pro slaďování SV, avšak zde si myslím, že chyba nebude. Základem úspěchu je mít sladěný oscilátor podle kontrolního přijímače nebo čítače pro daný kmitočtový rozsah +mf kmitočet(v tomto případě). Už tímto krokem se vyloučí chyba zejména v kondenzátorech souběhu, které často ztrácí kapacitu vlivem sulfidace stříbra, dále je dobré změřit vf napětí v jakých mezích se pohybuje. Jaké má být a jaké to přináší potíže už tu bylo kdysi rozebráno...
Ve starší literatuře bylo popsáno, že když je cívka na maximum a dál s ní nejde "hýbat" má se doladit trimrem tak aby se pokud možno dosáhlo přibližně stejné citlivosti na obou koncích rozsahu.
No mohu napsat, že v dnešní době to jde někdy velmi těžko. Příčinu vidím v jádrech z ferocartu které změnily své vlastnosti... V jednom případě u TFK Koncert Super jsem posunul slaďovací body blíže k sobě, snížila se sice celková přeladitelnost přijímače,(maximální kmitočet) stupnice nesouhlasí zejména u horního kraje, ale rádio má poměrně vyrovnanou a slušnou citlivost.
Ve starší literatuře bylo popsáno, že když je cívka na maximum a dál s ní nejde "hýbat" má se doladit trimrem tak aby se pokud možno dosáhlo přibližně stejné citlivosti na obou koncích rozsahu.
No mohu napsat, že v dnešní době to jde někdy velmi těžko. Příčinu vidím v jádrech z ferocartu které změnily své vlastnosti... V jednom případě u TFK Koncert Super jsem posunul slaďovací body blíže k sobě, snížila se sice celková přeladitelnost přijímače,(maximální kmitočet) stupnice nesouhlasí zejména u horního kraje, ale rádio má poměrně vyrovnanou a slušnou citlivost.
Díky za názor. Mf i oscilátor jsou sladěny čítačem , napětí oscilátoru je v pořádku , trošku se zmenšuje nahoře na KV nad 15 MHz , ale to je myslím normální . Padingy jsou všechny nové a změřené . Vyřadil jsem odlaďovače ,ale chová se to stejně , tj. v rozsahu jádra v kostře to nejde naladit na maximum a vstupní signál na cca 600 kHz musí být na stejnou hlasitost mnohem větší než na druhém konci pásma SV. Moje podezření padá na anténní cívku SV , vypadá to, jakoby nefungovala a vazba z antény na g1H byla jen parazitními kapacitami, tj. pak by to na horním konci pásma fungovalo lépe . Tomu bohužel neodpovídá měření ohmmetrem , nemám sice hodnoty ss odporu anténní cívky, ale je to podobné jako jiné a řádně propojeno přepínačem. Takže je tu neradostná možnost , kterou jsem zde již řešil a kde jsi mi radil - prohořelé vinutí anténní cívky ,např. výbojem do antény. Vizuálně však nic nevidím , budu muset zkusit cívku vyndat, prohlédnout a změřit obě vinutí v rezonanci .
Cívka SV " cívkuje" jak má, nicméně vykazuje značnou odchylku v hodnotě indukčnosti a činitele vazby oproti záměru konstruktéra u nového rádia. Zřejmě s tím již měli ve výrobě nějakou potíž, protože kondenzátor C2 , dle schématu 31 pF, je originálně osazen ve skutečnosti 10 pF ( leží paralelně k anténní cívce SV) . Protože jsem nakonec cívku nechtěl vyndávat kvůli místu a tenkým drátkům kolem, měřil jsem to takto : rádio vypnuté, ECH21 vytažena, odlaďovače odpojeny, přes umělou anténu z vf generátoru signál na živý konce anténní cívky, na g1H napojen osciloskop se sondou 10:1 ( kapacita sondy cca 13 pF redukována na cca polovinu sériovým kondem 6,8p) . Rezonanci cívky lze naladit jádrem a celý obvod trimrem v rozsahu cca 500 kHz až 1500 kHz . Ovšem problém je v tom, že dám-li jádro do polohy odpovídající zhruba slaď. bodu dle Kottka 601 kHz , je signál na g1H i v rezonanci malý . Dám-li jádro do polohy blíže k anténní cívce a naladím do rezonance změnou frekvence generátoru, zvětší se signál až asi 5x , bohužel celé přeladitelné pásmo se posune dolů od cca 470 kHz do cca 1300 kHz . Prostě zvětšení činitele vazby mezi cívkami zvětší signál, na druhou stranu se zvětší indukčnost vlivem zvětšení vzájemné indukčnosti anténní a mřížkové cívky. Bylo by potřeba mít možnost jádro zašroubovat níže v kostře , a to už dál nejde , a mít možnost posunout některou cívku , což také nejde, je to lepeno. No nic, nezbyde , než najít poslechově možné optimum a upravit to posunem slaď. bodů , jak píše Milan . Je zajímavé , že na KV1,2 a DV tento problém není. Vypadá to opravdu na nějaký problém v návrhu nebo ve výrobě někde tehdy na hranici tolerance a dnes již po zestárnutí dosti mimo.
Revitalizace dokončena viz obrázky. Rádio hraje velmi slušně na všech rozsazích na metrový kus drátu .Po dokončení montáže ( včetně ozvučnice atd.) , což trvalo cca 8 hodin, po asi trojím proladění praskla šňůrka náhonu "bowdenové příšernosti " ladění, ač předem zkontrolována na pevnost . Naštěstí jsem již na tohle dost odolný a přežil to bez infarktu
. Po částečné demontáži a montáži po cca 3 hod. je to vyměněno. Lak byl dosti mizerný a potlučený, byl pod vodou vybroušen , domořen , dobarveny hrany a 2x přelakován . Na dně u trafa je napínáčkem přichycený orig.pytlík s pojistkou pro malá síťová napětí .
Prošlo mi již pár rádií rukama včetně nějakých "bowdenových" , ale ač jsem velkým fandou českých výrobců, tak tohle rádio se tedy po mechanické stránce opravdu nepovedlo a opraváři z toho museli mít těžké noční můry.Rozhodně jej nedoporučuji slabším povahám k renovaci nebo třeba jen opravě potenciometru hlasitosti se spínačem .

Prošlo mi již pár rádií rukama včetně nějakých "bowdenových" , ale ač jsem velkým fandou českých výrobců, tak tohle rádio se tedy po mechanické stránce opravdu nepovedlo a opraváři z toho museli mít těžké noční můry.Rozhodně jej nedoporučuji slabším povahám k renovaci nebo třeba jen opravě potenciometru hlasitosti se spínačem .
- Jirka84835751
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Milane,
nejen krásná, ale i pěkně trpělivá práce...
nejen krásná, ale i pěkně trpělivá práce...