Červotoč
Červotoč
Zdravím,
mám dotaz ohledně červotočů. Dostal jsem rádio, skříňka celkem pěkná, netřeba hned nějak renovovat, ale jsou v ní dírky od červotoče. Nerad bych, aby z daru byl dar Danajský nebo dokonce Trojský - poznám nějak snadno, že červotoč v bedýnce stále bydlí a pokud ano, jak se ho mohu zbavit aniž bych se musel bát, že se mi zabydlí i v mé sbírce, nedejbože třeba v krovu ?
mám dotaz ohledně červotočů. Dostal jsem rádio, skříňka celkem pěkná, netřeba hned nějak renovovat, ale jsou v ní dírky od červotoče. Nerad bych, aby z daru byl dar Danajský nebo dokonce Trojský - poznám nějak snadno, že červotoč v bedýnce stále bydlí a pokud ano, jak se ho mohu zbavit aniž bych se musel bát, že se mi zabydlí i v mé sbírce, nedejbože třeba v krovu ?
-
Re: Červotoč
Živý červotoč dělá hromádky dřevního prášku pod otvory (pod rádiem)
Každopádně doporučuji preventivně a důsledně ošetřit jakoby tam byly.
Pak může být pozdě.
Každopádně doporučuji preventivně a důsledně ošetřit jakoby tam byly.
Pak může být pozdě.
Ja, jelikoz na to nemam nejake specialni vybaveni, si hraju s kazdou dirkou.
Parfon, teda od cervotoce
Poctive projedu kazdy otvurek injekcni strikackou.
Cervostop a pak disperzni lepidlo. Navrch tmel.
Zatim musim zaklepat, jsem u zadneho stripku hromadku pilin neregistroval.
Parfon, teda od cervotoce
Poctive projedu kazdy otvurek injekcni strikackou.
Cervostop a pak disperzni lepidlo. Navrch tmel.
Zatim musim zaklepat, jsem u zadneho stripku hromadku pilin neregistroval.
Já dírky napřed vyfoukám stlačeným vzduchem, i několikrát a z obou stran, vylétne z toho hodně piliného prachu a možná i ten červotočák.
Pak pečlivě injekční jehlou projedu všechny dírky, aby si červotoč užil, napájím ho denaturovaným lihem, pořádně i několikrát z obou stran. To by v tom byl čerotoč, aby to přežil Pak už to jen tmelím. Asi by bylo dobré po aplikaci to dát do igelitového pytle, podobně jak se to dělá s přípravky na dřevokazný hmyz. Když mám nějakou dřevěnou věc menšího rozměru, usmrtím ho v mikrovlnce.
Nikomu to nevnucuji
Pak pečlivě injekční jehlou projedu všechny dírky, aby si červotoč užil, napájím ho denaturovaným lihem, pořádně i několikrát z obou stran. To by v tom byl čerotoč, aby to přežil Pak už to jen tmelím. Asi by bylo dobré po aplikaci to dát do igelitového pytle, podobně jak se to dělá s přípravky na dřevokazný hmyz. Když mám nějakou dřevěnou věc menšího rozměru, usmrtím ho v mikrovlnce.
Nikomu to nevnucuji
-
No to v tom je i čert-votoč, přežije !
Musí se to zopakovat třikrát po třech týdnech, na vajíčka a kukly kupodivu nepůsobí ani lih !
Musí se to zopakovat třikrát po třech týdnech, na vajíčka a kukly kupodivu nepůsobí ani lih !
Ještě mne napadlo, jestli se nedají zničit třeba teplem - skříňku "upéct v troubě" Ale jak by asi dopadnul lak...
Používám koncentrát Lignofix (prodávají v obchodech Barvy & Laky) ředitelný 1:4 s vodou. Přípravek mam opravdu odzkoušený, protože vlastním velmi starý dům, kde trámy nechávali vyzrávat někde na louce snad i s kůrou pak se na půdě sušilo seno... po aplikaci se Lignofix bez problémů vpije hluboko do dřeva a impregnace je aktivní několik let. Takže "ty hajzlové ve dřevě vychcípají i na několik generací dopředu". když jsem ale ještě neřešil krovy, použil jsem na svou 4002A taky Červostopa a po jeho aplikaci jsem holou skříňku strčil do pytle a zavřel za teplého letního dne do auta. Taky to zafungovalo.
Nakonec jsem koupil ten LIGNOFIX s mechanickým rozprašovačem, už několik dní je bedýnka po aplikaci zabalená venku v pytli. Za týden to ještě zopakuju.
V černém pytli vystavit v létě na sluníčko, aby se skřínka ohřála tak na padesát stupňů. Jinak tam, kde je dírka, už červotoč, který jí udělal není. Tudy se prokousal ven a šel založit další generaci. My ale skrze ní napustíme dřevo do hloubky.
Aha, myslel jsem, že červotoč udělá dírku do dřeva, aby pak následně do ní nakladl vajíčka, ze kterých se vylíhnou larvy.
Jak se tedy vlastně do toho dřeva červotoč dostane?
Jak se tedy vlastně do toho dřeva červotoč dostane?